Пенсионерските пари: Не били 500, а 300, но от юли 219 и стотинки

Управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения
Обновена: 28 ное 2018 18:15 | 28 ное 2018 14:15, Камелия Цветанова
123
Пенсионерските пари: Не били 500, а 300, но от юли 219 и стотинки
Снимка: Dnes.bg

Минималната пенсия за следващата година нажежи страстите в парламента и за пръв път като депутат от този парламент думата взе и доскорошното вице Валери Симеонов.

Повод му даде критиката на червения Георги Гьоков, че патриотите били обещали 500 лева минимална пенсия, а не спазили обещанието си.

Симеонов му отговори, че това са манипулации, защото заявката на ОП била за 300 лева.

Още по темата

А иначе управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения в популизъм, лъжи, манипулиране и още в този дух.

В бюджета за ДОО, който законотворците обсъждат днес окончателно, е записано, че минималната пенсия ще е 207, 60 лв. от 1 януари до края на юни, а от 1 юли става 219, 43 лева.

От БСП искаха през втората половина на годината тя да е 300 лева. ДПС пък предлагаха пенсията да скочат от 1 април на 219, 43 лева. Очаквано и двете поправки не бяха одобрени от мнозинството.

Въпреки това депутатите спориха над час и половина по въпроса.

Валери Симеонов обвини социалистите, че не били застанали зад предложението на патриотите в миналия парламент най-ниската пенсия да е 300 лева и били изиграли водевил.

"Крайно време е да спрете със спекулациите, защото когато си в коалиция няма как да не се съобразиш с партньора си, а никой не казва сега, че ако не бяха патриотите в това управление, минималната пенсия нямаше да е 200 лева, не че е много на фона на цените и състоянието на хората от третата възраст, но 823 500 човека се възползваха от това увеличение", коментира той.

Рамадан Аталай от ДПС обаче обвини патриотите, че били популисти.

"Тези, които се наричат ОП, преди време искаха 600 лева пенсия и ако не бяха те, земята щеше да спре да се върти, много неща се случиха с това ОП, държавата стигна до такъв упадък, че чак ГЕРБ се чудят как да се измъкнат от ситуацията", скочи той.

По думите му патриотите били изкарали пенсионерите на улицата, за да протестират, но не били намерили как да им обяснят, че 219 лева минимална пенсия не стигат и сега са по-бедни отколкото, когато ДПС беше във властта.

Валери Симеонов не му остана длъжен: "Уважаеми господи Радаман, Вие сте манипулатор, никъде в предлаганата програма цифрата 500 лева не фигурира, а е записано 300 лева, а и добре, че бяха ОП, че да нямаме още една протурска партия в парламента", отговори той.

Според Юлиян Ангелов от ОП пък, "където ДПС минава, трева не никне“, а Аталай смята, че "където минат ОП, възниква само корупция".

В спора се включи и Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя скочи на БСП като ги обвини, че са царе на популизма, дефицитите и фалитите.

"Но не дейте да заблуждавате хората, че може да се харчи повече, отколкото има", настоя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
26
 
! Отговори
Тарикат преди 5 години
Има Бог! Преди 20 години с адски колебания взех решение - никакви осигуровки, парите кеш, на ръка. Имал съм до 20 работника, работа само "на черно". Дограми монтирахме. Днес, почти на 40 мога да се пенсионирам още довечера ако реша. Наемите от търговските ми помещения са 1200 евра. Не е кой знае какво, но за пенсионер си бива. И още, някой ден като пукна, имотите отиват при децата, а не изгарят. И да, не съм изхранвал безполезна сбирщина от държавни служители.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Предпочитам да не внасям пари в НОИ. Мога да се грижа много по-добре за парите си от държавата."Ти пъ що мислиш, че ги внасяш на себе си?
14
10
 
3
 
! Отговори
Не дейте преди 5 години
"Но не дейте да заблуждавате хората, че може да се харчи повече, отколкото има", настоя тя....."
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Някой разбра ли заглавието?"То е на герберски, не се хаби!
12
0
 
33
 
! Отговори
Камата преди 5 години
Как не ги е срам тези депутати.Че,къде има пенсия в Европа 110 евро.При пътуванията ми извън БГ и стане на въпрос с някои хора,първо се смеят и ми казват да не се шегувам.Е,не ми вярват.
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оз съм Бай *** от комуната и не се инчиресувам от тиа. Ко стаа с дилфините в Ноа Зиуандиа
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да е манипулация? Волен обещаваше 500 и повече....! И въпросът е, гаспада патриоте, че вие се съобразявате с коитусионния си партньор, но той хич не ви брои за живи и ви праска като чужда булка! Вчера пак си гласува каквото си науми за турски поток с ДПС, защото за тях е радост тръбата да пристигне от братска Турция!
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой разбра ли заглавието?
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пенсионерТова няма как да стане, никога не са били всички на работа, но паричките си ги взимат.
7
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"но 823 500 човека се възползваха от това увеличение"Близо един милион души са се възползвали от увеличение от 2 лв. и с това се гордеят депутатите. Как не ви е срам, това показва че половината пенсионери взимат минималната мизерна пенсия и увеличение от 2 лв. смятате че е много за тях.
6
1
 
39
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
Само се моля в този парламент да гръмне една голяма бомба ,когато всичките 240 са там !!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2Това не е 219 година, а 219 лв.
4
25
 
12
 
! Отговори
Св.БойкоБългароубиец преди 5 години
И за какво са им големи пенсии на тия изкукали пенсионери? После да хвърлят още повече през терасите.
3
2
 
32
 
! Отговори
бай х преди 5 години
пенсионните вноски трябва да са доброволни , в лична сметка и ако се наложи .. за болест / операция да може да ги тегли защото може и човек да не доживее до пенсия ....а сега е пирамида от внасящи балъци които ще са същите мизерни пенсионери след 20-30 години
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей това е заглавие. Как се вдигат пенсиите със задна дата от Юли 219-та година :D :D :D Сега всички пенсионери ще забогатеят рязко, като вземат натрупаните пари с лихвите :D
1
2
 
28
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Предпочитам да не внасям пари в НОИ. Мога да се грижа много по-добре за парите си от държавата.