Борисов: Преминаваме към обвързваща фаза на "Турски поток"

Досега условията били необвързващи, обясни премиерът
Обновена: 1 дек 2018 08:23 | 30 ное 2018 20:10, Петя Славова
123
Борисов: Преминаваме към обвързваща фаза на "Турски поток"
Снимка: БТА

Досега всички условия са били необвързващи, сега обаче се отива на трета фаза, която вече е обвързваща. Това каза премиерът Бойко Борисов на летище София по повод съобщението, че "Газпром" проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза на пазарния тест на т.нар. втора тръба от "Турски поток", предаде БТА.

С днешната позиция на "Газпром" се върви в посока за т. нар. "Български поток", който ще премине през наша територия, заяви премиерът Борисов. За да се премине към третата фаза, българският държавен регулатор трябва да одобри предложението.

Още по темата

Борисов изтъкна, че много е направено от страна на Министерството на енергетиката, вицепремиерът Томислав Дончев, както и "Булгартрансгаз" са работили много активно по този въпрос.

Премиерът изтъкна, че България спазва абсолютно всички европейски правила. По думите му продължаването на "Турски поток" през страната ни не е само български интерес, защото от това решение зависят и Сърбия, Унгария и Австрия. "Ние понеже сме първи на входа, трябва да свършим и най-много работа", допълни Борисов. Той добави, че към момента всички са си свършили ангажиментите и е оптимист за реализацията на този проект. Борисов посочи, че това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Когато обаче той влезе на българска територия, след това за останалите европейски страни ще бъде много по-лесно продължението му.

"Има много важен трети етап и това е обвързването. В момента, в който обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно можем на българска територия да започнем да строим", уточни премиерът Борисов. Според него страната ни трябва да работи много активно по този въпрос, ако не иска да бъде изместена. Той счита, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и българската държава, когато има гаранциите и има резервирания капацитет, тогава може да започне строителството.

Продължаването на втората тръба на "Турски поток" през България обаче трябва да става едновременно с интерконектора с Гърция. Тогава, който достави по-евтин газ в газоразпределителния хъб "Балкан", него ще го купуват, добави Борисов.

Министър-председателят подчерта, че всички срещи по тази тема са били съвместно и с Европейската комисия /ЕК/ и всяка една стъпка е обсъждана. Борисов припомни, че дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София е казал, че ако се работи по плана, предложен от българския премиер, с газоразпределителен център, със спазването на Трети либерализационен пакет и възможност и да се търгува на газовия хъб, няма да има проблеми.

Борисов е оптимист и за резултатите от третия сондаж за залежи на нефт и природен газ, който в момента върви в Черно море. Министър-председателят припомни, че "Южен поток" е бил спрян в мандата на БСП заради корупционните схеми в обществените поръчки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принцип-не е важно какво яйце ще снесеш а как ще го окрякаш ! Просто нищо отново няма да стане !
102
0
 
1
 
! Отговори
До 102 преди 5 години
До моляМОля, моля...мутрата е слуга на Доган, който пък е слуга на Путин в БГ.Така че...не му предписвайте героичната роля на прозападен политик.Той си е комунист и пуринист в червата.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата е мега тъпо парче! Спря "Южен поток" по заповед на западните си господари , сега с "Турски поток" щял да се обвързва!!!! По - лош управник България никога не е имала за всички времена! Абсолютна *** и продажник! Мутра до дъното на душата си! Невежа!!! По негово време се засили и емиграцията на хора! Кой както може гледа да избяга, че живот на територията НЯМА!!!
100
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що трябваше да се спира "Южен", че сега да се молим, за да делим "Турски" :-(
99
0
 
12
 
! Отговори
моля преди 5 години
Каквото и да каже Борисов всеки знае, че това не са негови размишления и думите са поставени в устата му от неговите американо-еврейски господари. Слугата няма право да мисли в перспектива. Вместо това, което казва Борисов, трябва да се направи обратното, за да сме сигурни, че е в интерес на България.
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме освен турския и директен български поток от Русия,без посредници,а и Белене!направете нещо и българия,достатъчно сте угаждали единствено на чуждите интереси!
97
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме си договор с руснаците за пренос на газ до 2030,ще бъде грешка да го прекъснат и подпишат тази глупост.Южен поток се провали,поради корупция,а беше за 63 млд куб,тези 15 млд куб са твърде малко,за да се предприемат подобни ангажименти и от двете страни-Русия и страните по трасето му.Специалистите казват,че няма да може да се осигури нужното налягане по тръбата.
96
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да престане,да снува.В Черно море ври и кипи,санкциите срещу Русия ще се засилват,а той сънува "енергиен хъб"на Европа?!
95
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турски поток няма шанс.Турция си купува само ,около 15 млд куб руска газ,в същото време има и други източници на енергенти,я дойде,я не.Руснаците провеждат пропаганда и примамват глупаците да подписват,след което да ги съдят за пропуснати ползи.
94
1
 
12
 
! Отговори
Сталин Й. В. преди 5 години
Нашия пръв партиен и държавен ръководител ни лъже, дано за последно. Справка в Газпром, не са водени никакви разговори последните 6 месеца, защото няма изискваните от Русия железни гаранции от Европейския съюз. Думата на нашия нищо не струва. Не вярвайте ан дрънканиците. Даже в Комерсант няма такава статияВреме е да го изхвърлим, докато не ни е вкарал и във война на страната на Украйна срещу Русия.
93
2
 
10
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Ей, я да не псувате началнико оти викна патрулката и шъ въ окошаря!Що сакате бре" Е , па он е учил у Симеоново за бандито , а не у Софийскиу за държавнико.
92
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Варна"Само че не БСП сринаха държавата с невиждана корупция,а мафията Герб"Вярно ли БСП нямат пръст в "сринатата държава от корупция"!?Хйде, бе! Или си платен или си луд!
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газта ни е под носа и можем да си я докараме директно,а ти угаждаш на чуждите интереси и не прекарваш директен поток от Русия до България,без посредници и доста по-евтина газ!***!И ако сега изпуснеш шанса да прокараш директен Български поток,след 2 години обстановката ще се промени и ще го духаме яко с най-високите цени и най-зависими от посредници и чужди тръбопроводи!Мекотело,герберите се подчиняват само на чужди интереси,а мачкаш България и я набутваш със скъпа газ,заради олигарсите,***
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предполагам,че Меркел си осигури СП2,като в замяна гарантира украинския поток,но ние нямаме сметка от украински поток на доста по-висока цена и да минава през посредници,а и обстановката е нестабилна там!Направете български поток и ВЕДНАГА!!!!!!!!!!!!!!!!Ако ли не,ще блокираме украинския и няма да го допуснем в България,ще протестираме,защото всеки иска да се уреди,а България е прекарана жестоко!Изпуснете ли шанса СЕГА,ще го дуфате яко!
89
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко,ако не договорите+направите директен български поток от Русия до края на мандата,освен турския поток,а също и Белене с държавно участие,целия ГЕРБ се махайте завинаги,защото точно сега е момента да го направите и НЕ ИЗПУСКАЙТЕ ШАНСА НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!
88
1
 
15
 
! Отговори
off преди 5 години
Тиква, махай се! Много си ***!
87
2
 
11
 
! Отговори
Варна преди 5 години
И все изтъква Бсп.Само че не БСП сринаха държавата с невиждана корупция,а мафията Герб
86
0
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
бойко не лъжи бе далак, интерес имаме ние, ние сме дали запитване, руснаците не им дреме дали ще мине оттук или не, защото лесно ни заобикалят... турция - гърция - македония - сържия и нагоре... не лъжи а намери милиардите да строиш газогъз иначе ще минава покрай нас и няма какво да крадете...
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо нема да стане а ако стане нема да е в близкото столетие ! само приказки безкрай за медиите !
84
2
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Що не си хваща пътяНе е същото. Газта ще е същата, но с турска надценка.Тогава, що ги ручахме жабетата?Южен поток трябваше да е готов вече, и да носи приходи от транзит.Но, дойде един чичко-сенатор, и скръцна със зъби, а нашите-послушно изпълниха заповедта.Това, което не ви казаха , или казаха под сурдинка, е, че сина на този чичко-сенатор е един от акционерите в газовата тръба на Украина, и има сметка да тече газ през Украина, не през България...