Социолози с прогноза: Ще гласуваме три пъти 2019-а!

Очакват ни евро вот, местен и предсрочен парламентарен
3 дек 2018 19:50,
28
Социолози с прогноза: Ще гласуваме три пъти 2019-а!
Снимка: архив "Булфото"

След 30 години демокрация имаме Изборен кодекс (ИК), който е съмнителен, с огромни възможности за деформация на изборния процес. Кодексът е далеч от съвършеното, коментира социологът Кольо Колев на национална конференция, посветена на изборните системи.

Още по темата

Той изброи няколко пречки пред нашата избирателна система. Едната, според него, е че всяка изборна система допуска възможност за бонифициране на едни политически партии за сметка на други, преди всичко с подбора на гласоподавателите.

"Мятаме се от мажоритарна към по-мажоритарна система, към чисто пропорционална, към уседналост, машинно гласуване - в тези неща има проекция на чисто политически интереси", отбеляза Колев.

Социологът е убеден, че машинното гласуване, именно защото засега се провежда заедно с бюлетини на хартия, не може да реши проблема с порочните практики, въпреки, че по принцип, при него няма недействителни гласове.

Социолозите, по думите му, също са "набъркани в тази каша", защото не говорят в един глас, което позволява в пролуките да се вбие политиканството, популизъм. За електронния вот смята, че системата е първоначално пробита, тъй като в нея няма доверие.

Кольо Колев прогнозира, че догодина е възможно, вместо два, да имаме три вота - евро, местен и предсрочен парламентарен.

"Когато нещо започне да се дъни през седмица, трябва да се мисли за нова конфигурация, скандалите не са случайност, а са предизвикани от негативната селекция в администрацията", мотивира прогнозата си той, цитира от "Дарик".

Експертите по изборното законодателство са разделени за уседналостта. Според Колев и Михаил Константинов е хубаво да има широк дебат за въвеждане на изискването и за парламентарния вот. Против е Юлий Москов, според когото, гражданите имат равни права да гласуват и това се гарантира от конституцията, а не от ИК.

Има компактни групи, например в Турция, които биха могли да обърнат вота, защо на местните избори да има уседналост, а да не важи за парламентарните, са аргументите на привържениците на уседналостта и при вота за НС.

Според Михаил Константинов гласуването в чужбина няма никакво електорално значение. Гласуването зад граница променя средно по мандат и половина на избор.

"В 21-ви век, когато хората пътуват, работят на различни места, да се връщаме къде хората прекарват повече време, е безумно", опонира Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
2
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
а после като се окаже че е сгрешил с предсрочния вот ще излезе ли да се покае и да признае че нищо не разбира
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социолози с прогноза:червен Кольо къф социолог е бе? Най-обикновен платен от бсп шарлатанин :)
25
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Бойко сам си го сложи с новите данъци, застраховки и касови апарати. Освен това пак насъскаха НАП срещу най - дребните фирми. Докато обикаля света, тук всеки прави каквото си иска. После да чака някой да го избере пак! Ще гледа като Костов като избраха Царо! Не знам само *** на какво се надяват, завалиите? Аз мисля да гласувам само ако в бюлетината е чичкото с мустачките!!! Аман от *** и руски измекярчета!!!
24
5
 
2
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Аз пък искам да изберат Нинова. И като огладнеят догодина да я махнат след като е билана власт по-малко от година. Както Орешарски. И да спрат да ни занимават с тази *** партия.По-добре ужасен край, отколкото безкраен ужас.
23
7
 
5
 
! Отговори
Граовец преди 5 години
Все едно така или иначе на всичките ще гласувам против БСП
22
1
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Ogladniaha sociolozite...Haide davaite izbori...sega ni e zatvata.Inache glad...
21
4
 
16
 
! Отговори
Боко шафиорът наТато преди 5 години
80% от коментарите на един герберастки *** ли са? Или няколко трола атакувахте статията? ***, любимият ти боко - бидона е пътник догодина и той самият го знае макар и да е илитерат - ***. Барабар с цялата му шайка неставащи за нищо калинки.
20
2
 
7
 
! Отговори
избирателя преди 5 години
значи партиите да развързват кесиите иначе глас нема
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще гласуваме 2-ва пъти, но единият избор ще е две в едно.
18
11
 
1
 
! Отговори
ДИЛЯНА преди 5 години
НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ 3 ПЪТИ ,СОЦИОЛОЗИТЕ ДА НЕ НАСТРОЙВАТ ХОРАТА И ДА НЕ ГИ МАНИПУЛИРАТ,САМО ВЕДНЪЖ И ТО УСПЕШНО,А НА СОЦИОЛОЗИТЕ/СОЦИОПАТИ/ ДА ИМ УДЪРЖАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ И ДА ГИ ДАДАТ ПАРИТЕ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ЗА ДА СИ КУПЯТ СКЪПИТЕ ЛЕКАРСТВА
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три пъти избори с в кърпа вързани най напред обаче извънаредни парламентарни, следват за европарламент и местни. Няма как да е другояче.
16
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "Евро воти местни изб": Интересен тюрлюгювеч от виц и политическа чалга. Мечтаела Корнелия Нинова за избори. А за какво мечтае бат'ти Бойко? Мислил ли си за това. Не може да се л'ъже цял народ до безкрайност. И когато Бойко се изнесе за пореден път по терлици от Министерския съвет, тогава ще видим светлина в дъното на тунела
15
8
 
2
 
! Отговори
Гербераст преди 5 години
До Анонимен 13Не се притеснявай, за 500лв.за мен ще гласуват 50 човека и ще ми излезе по-евтино.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZA BOGA BRATQ NE GLASUVAITE DA UREDITE NQKOI TUTMANIK NA TLYSTA ZAPLATA LI?KAKVA VIE NA VAS POLZATA OT TOVA?
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AZ SCHTE GLASUVAM NULA PYTI ILI 1000 LEVA ILI NIKAKYV GLAS OT MEN
12
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВинетуЗабравихте ли за Борисов Забравихте ли телефонните разговори с Танов за Мишо Бирата? Забравихте ли, че Борисов поиска от студентите да станат овчари? Забравихтели, че Борисов сравни българите с кучета, които трябва да се държат здраво? Забравихте ли, как арестуван с белезници се самоуби пред очите на полицаи? Забравихте ли, как ви обещаваха че ще излезем от кризата през 2011? Забравихте ли, как ви обещаваха, че влезем в Шенген през 2011?
11
11
 
11
 
! Отговори
Евро воти местни изб преди 5 години
ще има. А дали ще има предсрочни парламентарни?На този въпрос се отговоря иносказателно, в случая с един стар виц:На изпит професор пита студентка-медичка кой орган увеличава размера си 7 пъти. Тя отговаря, че знае, но я е срам да каже. А той й казва "Колежке, органът за който ви питам е зеницата на окото. Органът, който вие имате предвид увеличава размера синай-много 2.5 пъти. Останалото са момински мечти!"Та така и Корнелия си мечтае за предсрочни парламентарни.
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ъхъм и кой ще управлява, че гледам едно "уникално" изследване на някакви си МАРКЕТ ЛИНКС или нещо подобно,Корнела ще трябва да прави невероятна коалиция с патриотарите и много вероятно без Симеонов,а пък без него Болен няма никакъв шанс за парламента,та БКП+ДПС+ОП+ДБ,муахахаха,събраха се -ОФ-ТО!!От автентични болшевики до фтентични неоБОЛШЕВИКИ!ЛОЛ,Прокопиевци и костоваци с Корнела,Е НЕМА ДА ИМ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ!Пълен цирк,преди 5 месеца 54% били недоволни а сега 74% хахахахаа,ИДИО/ТИЗЪМ!
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А прогнозират ли, че Корнелка ще се издъни на всички тези избори?
8
1
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Няма полза от гласуване.. Цялата партийна система е порочна и трябва да се промени.