Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!

Румен Радев се обяви и за пълно машинно гласуване
Обновена: 13 дек 2018 16:06 | 13 дек 2018 14:00,
245
Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!
Снимка: Булфото

Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи, каза президентът Румен Радев по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие". Той поиска да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в Секционните избирателни комисии (СИК).

Радев напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачността при броенето на бюлетини.

"Да се пази тайната на вота, но да има пълно обхващане на броенето - от отваряне на урните до протокола, да има не само картина онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят членовете на СИК", предложи той.

"Така всеки гражданин ще знае какво става в секцията, където си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект за членовете на СИК", коментира държавният глава.

Още по темата

Съветникът му Пламен Узунов даде пример с дискусията, която се предава онлайн само с помощта на една обикновена охранителна камера, която била сравнително евтина.

"Може да бъде намерено техническо решение и за всяка секция, за да бъде прозрачен изборния процес", обясни той.

"Където няма прозрачност, може да има негативни процеси", настоя президентът. Такива имало и по броенето на бюлетините и оформянето на протоколите в СИК, по предаването и отчитането им, както и при актуализацията на избирателните списъци.

Президентът се обяви и за пълно машинно гласуване. Той обори доводите, че Холандия се е отказала от машинното гласуване, като ги нарече "повърхностни". Според него е некоректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване.

"Има сигнали как се въздейства от членове на ЦИК върху бюлетини и те стават недействителни, как се манипулират резултатите в протоколите на СИК, също и какво се прави с вторите формуляри от беловата на протокола от СИК и най-вече за пътя на предаването му", обясни Радев и поиска отпадане на втория формуляр на беловата на протокола на СИК.

"Той дава възможност не просто за технически грешки, а за съзнателна подмяна на вота в цяла една секция, за манипулации", смята държавният глава. И допълни: "Има си чернови, но само една белова".

"БСП ще предложи законодателна промяна за отпадане на втория протокол", обясни зам.-шефът на парламентарната група Крум Зарков. По думите му вторият протокол често се подписва празен и реално е празен чек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсва само един каскет, очила с голям диоптър и прожекция на "Време разделно", "На всеки километър" и "Козият рог". Идилия от старите ленти.
162
4
 
8
 
! Отговори
У бре преди 5 години
Що да не броим бюлетини със "Звук и светлина" на Царевец?
161
9
 
16
 
! Отговори
Огнян Минчев-цитат преди 5 години
Президентът Радев е сериозно изостанал с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, няма да може да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен и така постепенно се свлича към своя крах.
160
3
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
Президента не знае как се фалшифицират изборите или си мисли че ние не знаем?
159
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не гласуваме с дряновите сопи , не вяло и машинално , а с влагане на много чувство и много старание . Тогава вотът ще бъде честен. И нещата ще потръгнат.
158
6
 
5
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 182 АнонименНе, не става въпрос дали е пенсионери или работещи! / Как по тактично да го напиша!/Борисов дали може да попълни протокол, м? Категорично сам, НЕ! Е да ама такива са по голяма част от населението, вече! пр. ББ дава пари / не се съобразява с бюджета/ и е над закона / наскоро Радев изисква от ГЕРБ да спазват писаните правилата/!
157
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :))герберчета и да пишете с/у Р.Радев нал знаете, че лоша реклама немаква реклама ве каскет - тоя клепоухия *** за рекламно лице ли е избран? Тия дни хептен е пощръклял и се чуди ква нова простотия да измисли. Вземете го озаптете, че поп Кирчо ше дойде пак да го пляска поклепналите уши.
156
11
 
16
 
! Отговори
Тъжен факт преди 5 години
Случихме на най-тъпият президент досега...Накъде върви България с такива невежи политици.
155
3
 
3
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До МАЛЕ , ПРОСТОТИИ..Порното е друго в секциите ! Питай някои бивш Председател на изборни секции в Сф за кво иде реч, камо ли из страната! Хора млади не останаха в страната! Естествено тарикати ще се възползват!
154
0
 
5
 
! Отговори
САМО ДА ПИТАМ: преди 5 години
А , В СЛИВЕН ПРИ НОВАТА ПАРТИЯ --"ЕНП-БГ"-------И ТАМ ЛИ ШЕ ИМ СЛОЖИТЕ ВИДЕОКАМЕРИ ...??!!!А , ТАМ---ШЕ ВИКАМЕ ЛИ КЮЧЕКЧИНИТЕ...????!!!!
153
4
 
13
 
! Отговори
МАЛЕ , ПРОСТОТИИ.. преди 5 години
Айде на видеото и порнотооооооооо...ПО ИЗБОРИТЕЕЕЕЕ....!Тоя , направо се изложи и доказа , че няма хабер от "понятие" ..... за ИЗБОРИ!ПОРЕДНАТА ЗАЛЪГАЛКА ЗА НАРОДА... В СТИЛ--"КОСТИНБРОД"!!!!
152
6
 
0
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До ЧеБраво! :)) Но излиза, че ГЕРБ не ги уважава, не ги чува и ги ползва единствено за магарета / на магарето се казва "Браво?", на човек .... /друго е/! :)) /
151
4
 
4
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 171 *** е като чамоватова е градивна критика към Президента, нал тъй?! Иначе твърдиш, че хората около него на срещата го подвеждат/въвеждат в заблуждение и неразбират в дълбочина проблемите ли?
150
3
 
14
 
! Отговори
Прост е като чамова преди 5 години
Дъска резидентът им... хабер си няма от избориПо секциите хората се следят един друг Всички мошификации стават в ЦИКТам езаровено кучето
149
12
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 168 АнонименЕ нема само ББ да се появява по медиите, де! :)) Герб се опасяват/ страх гши е Радев да не засенчи ББ! :)) пп. герберчета и да пишете с/у Р.Радев нал знаете, че лоша реклама нема - туй е вашето мнение! :)) иначе най лошата реклама за ГЕРБ си е самия ББ!
148
5
 
7
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Тоя и 4k или 3D ще поиска ,и една кофа пуканки.Лелеее майко.........фа-мак какво да го праиш.
147
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този да не е сменил пиара? То не бяха срещи със строителната... камара, отбелязване на Ханука, отегчаване на студенти по случай 8-ми декември, ръкуване с доброволци, попълване на бройката на конференцията за климата и странно категорично "не" на намаляването на замърсяващите емисии, странно лобиране на въгледобива уж заради миньорите които трябвало да имат работа, странно лобиране за намаляване данъчните ставки на курортите... И най-странното е, че вече цяла седмица не споменава мерцедеса.
146
1
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До до 165Напротив! Идеята е нека да се променят/пипнат и други закони!
145
3
 
3
 
! Отговори
до 165 преди 5 години
е като не те притеснява че ще е валиден записа в съда що не щеш да може да гледаме, щото гузен негонен бяга
144
7
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Пред съда видеозаписи приемат ли се като доказателство, вече? Има ли камери / записв. уств./ при разпит в прокоратурата? Ако отговора е не! Кого обслужва това? Удобно е за днешната власт!