Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!

Румен Радев се обяви и за пълно машинно гласуване
Обновена: 13 дек 2018 16:06 | 13 дек 2018 14:00,
245
Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!
Снимка: Булфото

Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи, каза президентът Румен Радев по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие". Той поиска да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в Секционните избирателни комисии (СИК).

Радев напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачността при броенето на бюлетини.

"Да се пази тайната на вота, но да има пълно обхващане на броенето - от отваряне на урните до протокола, да има не само картина онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят членовете на СИК", предложи той.

"Така всеки гражданин ще знае какво става в секцията, където си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект за членовете на СИК", коментира държавният глава.

Още по темата

Съветникът му Пламен Узунов даде пример с дискусията, която се предава онлайн само с помощта на една обикновена охранителна камера, която била сравнително евтина.

"Може да бъде намерено техническо решение и за всяка секция, за да бъде прозрачен изборния процес", обясни той.

"Където няма прозрачност, може да има негативни процеси", настоя президентът. Такива имало и по броенето на бюлетините и оформянето на протоколите в СИК, по предаването и отчитането им, както и при актуализацията на избирателните списъци.

Президентът се обяви и за пълно машинно гласуване. Той обори доводите, че Холандия се е отказала от машинното гласуване, като ги нарече "повърхностни". Според него е некоректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване.

"Има сигнали как се въздейства от членове на ЦИК върху бюлетини и те стават недействителни, как се манипулират резултатите в протоколите на СИК, също и какво се прави с вторите формуляри от беловата на протокола от СИК и най-вече за пътя на предаването му", обясни Радев и поиска отпадане на втория формуляр на беловата на протокола на СИК.

"Той дава възможност не просто за технически грешки, а за съзнателна подмяна на вота в цяла една секция, за манипулации", смята държавният глава. И допълни: "Има си чернови, но само една белова".

"БСП ще предложи законодателна промяна за отпадане на втория протокол", обясни зам.-шефът на парламентарната група Крум Зарков. По думите му вторият протокол често се подписва празен и реално е празен чек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да си помисля дори, че по голямата част от българските избиратели са безкрайно прости и примитивни за да изберат себеподобния си Боко за премиер. Най вероятната причина за това явление е, че се подменят изборни протоколи в полза на ГЕРБ.
102
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте му на президента лично да ги брои бюлетините. Лично да се убеди, че никой вече няма да гласува за него.
101
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РешетниковНе забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.--по скоро беше избран защото боко умишлено пусна НЕизбираемата "майка на народа".а защо умишлено я пусна - това е друг въпрос...
100
8
 
17
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
Не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
99
1
 
8
 
! Отговори
до 101 преди 5 години
Краварката е в левия ъгъл... - краварят също...;)))Отлично попадение!!!Кратко , ясно и изчерпателно описание както за формата , така и за съдържанието на визираните персони .
98
7
 
17
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
Този клепар вече не му обръщат и внимание на яловите инициативи. Само неговите протежета ЦИК, БСП и ДПС са на срещата.
97
4
 
13
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 110. Мафията и държавата знаеш ли откога са превзели държавата? От 10.11.1989 г. Имената на червените олигарси Банев, Арабаджиев, Гергов, Стайков, Ганчев, Бенчев и др. говорят ли ти нещо?
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стрина Гинка като дръпне шалтера на ЧЕЗ в изборния ден ко прайм, а?
95
9
 
13
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
ГЕРБ и лично Бойко борисов носят вината за това, че "зеленото чорапче" бай дъ уей и женка му се подвизават в президентската инситуция. На изборите се направиха на хитри и поставиха абсолютно неизбираемото недоразумение Цецка срещу кремълския аватар. Демек, в правителството не сме стока, ама в президенството са жив зян. Както казват някои "ителектуалци" от махлата - Голям хитър си бате !
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво значи, че обясненията да не се гласува машинно били "повърхностни"? А защо тогава го няма в НИТО една друга държава в Европа?
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтършелАко си мислите че с камери-видео наблюдение по пътища, училища, болници, държавни и общински сгради и къде ли не нещо ще се промени ей тъй от само себе си ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ.-От доста време се замислям, минавайки покрай някоя камера, да и покажа от 5-те пръста - средния ... ама пусто възпитание все още ме възпира!
92
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Мале, представям си каква страшна олелия ще се вдигне ако някоя камера се повреди. Защото е напълно възможно, нали - техника.
91
6
 
11
 
! Отговори
Фатмак преди 5 години
До 100 червен анонимник. И ние много се забавляваме, когато излезе статия за радефф. Защото виждаме каква куха кратуна е.
90
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборите от последните десет години байхойско управлнеие сочат че президента Радев е напълно прав. Само при него удари на камък Цвък.
89
0
 
7
 
! Отговори
Стършел преди 5 години
До тези които ми пишат минуси.Ако си мислите че с камери-видео наблюдение по пътища, училища, болници, държавни и общински сгради и къде ли не нещо ще се промени ей тъй от само себе си ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ.
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете пряка демокрация без партии и с открито гласуване на живо по площадите.
87
5
 
2
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Сега Вие двамата я докарахте до.....''Седнали двама генерали да си мерят........".Единия казва едно,другия казва обратното.Ееееех ще се сети тоя народ,че раждане без кръв няма и всичко ще си дойде по местата!!!
86
10
 
16
 
! Отговори
Радев за смях... преди 5 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТА 101Краварката е в левия ъгъл... - краварят също...-цялата картина, цялата композиция изобщо няма лява част, да не говорим за ляв ъгъл... е то затова 60% ходят за гъби!а пък така или иначе - социално-икономическият строй няма да се смени, така че тия 60% не виждат смисъл от гласуване!
84
3
 
9
 
! Отговори
спец преди 5 години
има ли окабеляване за видеонаблюдение в една СИК, мога 100% да гарантирам, че ще се контролира тъмната стаичка. Дали това ще работи за БСП или именно за ГЕРБ е отделен въпрос, но това е едно голямо престъпление срещу българската демокрация.