Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!

Румен Радев се обяви и за пълно машинно гласуване
Обновена: 13 дек 2018 16:06 | 13 дек 2018 14:00,
245
Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!
Снимка: Булфото

Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи, каза президентът Румен Радев по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие". Той поиска да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в Секционните избирателни комисии (СИК).

Радев напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачността при броенето на бюлетини.

"Да се пази тайната на вота, но да има пълно обхващане на броенето - от отваряне на урните до протокола, да има не само картина онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят членовете на СИК", предложи той.

"Така всеки гражданин ще знае какво става в секцията, където си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект за членовете на СИК", коментира държавният глава.

Още по темата

Съветникът му Пламен Узунов даде пример с дискусията, която се предава онлайн само с помощта на една обикновена охранителна камера, която била сравнително евтина.

"Може да бъде намерено техническо решение и за всяка секция, за да бъде прозрачен изборния процес", обясни той.

"Където няма прозрачност, може да има негативни процеси", настоя президентът. Такива имало и по броенето на бюлетините и оформянето на протоколите в СИК, по предаването и отчитането им, както и при актуализацията на избирателните списъци.

Президентът се обяви и за пълно машинно гласуване. Той обори доводите, че Холандия се е отказала от машинното гласуване, като ги нарече "повърхностни". Според него е некоректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване.

"Има сигнали как се въздейства от членове на ЦИК върху бюлетини и те стават недействителни, как се манипулират резултатите в протоколите на СИК, също и какво се прави с вторите формуляри от беловата на протокола от СИК и най-вече за пътя на предаването му", обясни Радев и поиска отпадане на втория формуляр на беловата на протокола на СИК.

"Той дава възможност не просто за технически грешки, а за съзнателна подмяна на вота в цяла една секция, за манипулации", смята държавният глава. И допълни: "Има си чернови, но само една белова".

"БСП ще предложи законодателна промяна за отпадане на втория протокол", обясни зам.-шефът на парламентарната група Крум Зарков. По думите му вторият протокол често се подписва празен и реално е празен чек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям борсук излезе.
82
11
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Краварката е в левия ъгъл... - краварят също...
81
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се забавлявам когато има статии за Русия и за президента Радев. Моментално изпълзяват верните кучета Странджата, Тонката, Пехотинец, привет от Германия, Пацu, и други псет.а. Отначало им опонирах но сега просто отмятам палец на долу безфда им чета простотиите. Просто са жалки и дребни душици, разликата между президента Радев и Боце тиквата е че единия е летец а другия крадец.
80
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мисля че в Президенството трябва да има видеонаблюдение и радиоподслушване, тъй като се е превърнало в руска резидентура и погребално бюро на държавата !
79
4
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
87 това някой ден ще бъде въведено но не и в България .За сега техниката не може да го защити .А в България нох много че се съпротивляват герб и бсп ,които в Германия е забранил Ото фон Бисмарк .Човека създал най много европейски съюзи .Даже някой от тя не са били само европейски .Сега ни трябва враг на червено синята ламя (герб и бсп) Като Ото фон Бисмарк обединителя ,а не герб и бсп унищожителите на българския народ.Едни от мерките за обединението са били забрана на герб и бсп ;)
78
5
 
11
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
А проблемът с купуването на гласове от Манол Генов как ще се реши?
77
5
 
10
 
! Отговори
ама преди 5 години
ТО ТАКА се казва - че броенето ще е под видеонаблюдение. АМА в махалата станала грешка, не разбрали къде да сложат камерата, ама мислели, че не работи и тн. Не правете народа на будали. Ясна е целта на подобно нещо. Да обясни РАДЕН защо не с БСП не вярват на своите хора в изборните секции, КЪДЕ ТЪРСЯТ ВРАГА?!!!
76
7
 
8
 
! Отговори
Стършел преди 5 години
До 84 Става дума за броене на бюлетините от СИК. Иначе за мен това което предлага Радев си е чиста глупост.
75
8
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Искат предсрочни избори, а отсега си търсят оправдание за загубата... - но такава е повелята на ген. Решетникав... - деструктивизъм...
74
9
 
12
 
! Отговори
Прецедентът Радев преди 5 години
Изборът на военен за най-висшата държавна длъжност в България се оказа един злощастен експеримент. Нелепо е когато едни случайни хора нямат необходимото ниво на интелигентност за този пост и си мислят, че света се върти около тях.
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 85мисля че в Русия има подобен биг брадър в изборните секции и знаем КАКВИ са резултатите!-така мина и т.н. референдум в крим, но за подсилване на ефекта имаше и по едно ак-47 във всяка секция
72
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, в Харманли нали имаше Видеонаблюдение на катастрофата с бащата на Радев и какво стана след това - Радиомълчание !?
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мда ... ето го "новият ред" тихичко се промъква под формата на "защита на интересите".ако като гласувам ме знаят и с какви маратонки съм и дали съм кашлял или кихал - за какво да гласувам?мафиоти, защо не въведем електронната референдумна демокрация, където хората решават всичко, чрез директно гласуване по ключови въпроси от управлението и развитието на страната? ето е 100% демокрация, т.е. комунизъм!
70
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не спорете с Радев, той знае и просто казва как е избран - с фалшифицирани протоколи!
69
6
 
9
 
! Отговори
да преди 5 години
мисля че в Русия има подобен биг брадър в изборните секции и знаем КАКВИ са резултатите!
68
8
 
9
 
! Отговори
да преди 5 години
това е узаконена ПОЛИЦЕЙЩИНА по време на изборите. Конституцията гарантира тайна на вота. Вкарате ли камера в изборна секция е ясно, че това е в подкрепа на купуването на гласове и съответно контрол на гласуването.
67
11
 
15
 
! Отговори
радев жалък преди 5 години
По-застрелян президент България не е имала. Застане като истукан и като че ли чете и препрочита устава на армията !
66
10
 
13
 
! Отговори
Румен Радев преди 5 години
Когато с ген. Решетникав сме на различни мнения - неговото се взема под внимание...Но, когато сме на едно и също мнение - моето мнение е важно...
65
9
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
Тоя никога няма да стане европеец .Затова е много важно хора които не са работили в Европа да не управляват в България ,без значение какъв кетап имат ;) Машините не са създадени просто така ;)ОПИТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН ОТ КЕТАПА ;) Не случайно хадесе и социалдемократическият съюз са били забранени в Германия .Това са германските герб и бсп ;)
64
7
 
12
 
! Отговори
э23 преди 5 години
Този е абсолютна куха лейка! Някога бил е в секзионна комисия, виждал ли е бюлетина през живота? Няма как да се подмени протокола, при положение, че всички са от различни партии, а освен това се снима и се качва в интернет. Аман от боси политици с мухъл в главата!