Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!

Румен Радев се обяви и за пълно машинно гласуване
Обновена: 13 дек 2018 16:06 | 13 дек 2018 14:00,
245
Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!
Снимка: Булфото

Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи, каза президентът Румен Радев по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие". Той поиска да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в Секционните избирателни комисии (СИК).

Радев напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачността при броенето на бюлетини.

"Да се пази тайната на вота, но да има пълно обхващане на броенето - от отваряне на урните до протокола, да има не само картина онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят членовете на СИК", предложи той.

"Така всеки гражданин ще знае какво става в секцията, където си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект за членовете на СИК", коментира държавният глава.

Още по темата

Съветникът му Пламен Узунов даде пример с дискусията, която се предава онлайн само с помощта на една обикновена охранителна камера, която била сравнително евтина.

"Може да бъде намерено техническо решение и за всяка секция, за да бъде прозрачен изборния процес", обясни той.

"Където няма прозрачност, може да има негативни процеси", настоя президентът. Такива имало и по броенето на бюлетините и оформянето на протоколите в СИК, по предаването и отчитането им, както и при актуализацията на избирателните списъци.

Президентът се обяви и за пълно машинно гласуване. Той обори доводите, че Холандия се е отказала от машинното гласуване, като ги нарече "повърхностни". Според него е некоректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване.

"Има сигнали как се въздейства от членове на ЦИК върху бюлетини и те стават недействителни, как се манипулират резултатите в протоколите на СИК, също и какво се прави с вторите формуляри от беловата на протокола от СИК и най-вече за пътя на предаването му", обясни Радев и поиска отпадане на втория формуляр на беловата на протокола на СИК.

"Той дава възможност не просто за технически грешки, а за съзнателна подмяна на вота в цяла една секция, за манипулации", смята държавният глава. И допълни: "Има си чернови, но само една белова".

"БСП ще предложи законодателна промяна за отпадане на втория протокол", обясни зам.-шефът на парламентарната група Крум Зарков. По думите му вторият протокол често се подписва празен и реално е празен чек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз не искам ти да си президент, но какво от това.....всеки ден ти търпя тъпите комунистически исказвания.
42
9
 
14
 
! Отговори
до тонката преди 5 години
общо взето нищо не каза, пък точно Цвъки ли реши да защитаваш...грешен ход
41
11
 
7
 
! Отговори
Az преди 5 години
Президентът знае най-добре. Все пак той прави последните избори, спечели по-предишните. А и той ще прави следващите. По време на избори все пак управлява президента с помощта на служебно правителсто, всеки път когато има предсрочни избори.
40
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така,Генерале.Мачкай крадливата гербаджийска шайка.И напролет,когато започнеш да редиш служебното правителство не върши пак глупостта да назначаваш за премиер някой малодушник като Герджиков,а сложи човек със здрава ръка от службите,който да пресече дребните изборни хитринки на герберските крадци.Примерно Николай Марков или Богомил Бонев.
39
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после нещо умно казано!!!! Доживях!
38
7
 
7
 
! Отговори
гого преди 5 години
ахаа, гледай ти, за Южен поток с две ръце се оправдахме с европейска директива, ми ся що не спазвате Венецианската, тя да не е измислена от Евразиийския съюз....смешници
37
11
 
15
 
! Отговори
кРадев преди 5 години
Искам всичко да е в розово и на петолъчки, сърпове и чукове! И Йотова да се кланя пред поп Киро и да му целува жезъла :))))))))))))))))))))
36
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не така бе тавариш Президент много сечено им правиш. Ако се въведе този начин на броене знаешли че Ц.Ц ще получи двоен удар и три инсулта на куп. А филията с мас ще вдигне кръвното на 320 на 250. Знаешли че ще те подведат под отговорност за умишлено причинена смърт на двама най добри оправячи на държавата и народа. Не ти мърда присъда от 20 годинки затвор.
35
4
 
17
 
! Отговори
Вожда БОЙКО преди 5 години
Мене Папата ще дойде да ме гали по главата, а вие завиждайте.
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите и в частност Боко са управлявали най-дълго по времето на прехода.
33
10
 
18
 
! Отговори
:):) преди 5 години
големия брой ехидничене по адрес на Радев е показател как ви бърка в здравето и далаверата с изборите, той не си измисля, а цитира документ на ЕС който толкова любите и тачите....
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРешетникови, фатмацие кви са бе каскет?
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цв.Цв. няма да си остави каручката в калта.
30
8
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
що искаш да гледаш спалнята, сигурно ти става само от воайорство, девил с девил....гербав
29
6
 
13
 
! Отговори
Тато преди 5 години
Румен Радев се обяви и за пълно машинно гласуванетаз година полумашинно, догодина целомашинно !!!Ура дрогаре!
28
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със звук и картина на стадиона ще разстреляме Радев и Борисов.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
28-ия,от спалнята на Президента не можем да ти пуснем видео,но можем от спалните на Цецка Цачева и Искра Фидосова.
26
2
 
15
 
! Отговори
Негласуващ преди 5 години
Българските "избори" са нещо криминално а не както е в цивилизованите демократични държави!
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На последните избори членовете на секционните комисии масово са били принуждавани да застават до стената с гръб към урните при броенето.А след 16,30 часа бяха купени 300 000 роми от губещите до този момент изборите Борисов и Цветанов.Беше им платено с по 4 чисто нови банкноти от 20 лева,разнасяни по махалите с каруци,та да не бие на очи.
24
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам пълно видеонаблюдение на Президентството,Даааа пъъъкк аззз искаам да гледам спалнята на ***, нали може!?Не че нещо интИресно, ама да става "Бай Брадър".