БСП настоява: Подкрепя ветото на Радев, защото е правилно!

Не били зад ветото само защото е на президента
19 дек 2018 21:47,
47

Седмица след като парламента окончателно прие промените в наказателния кодекс, днес президента върна текстовете за преразглеждане. В мотивите си държавния глава обясни, че подкрепя усилията в борбата срещу тероризма, но не е съгласен с подхода на законодателя.

Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило. С гласуваните прокуратурата има право да забавя с 48 часа уведомяването на близките на задържан. Според сега действащите разпоредби съобщаването на семейството става незабавно.

Още по темата

Депутатът от БСП Тодор Байчев каза в студиото на "Денят ON AIR", че социалистите подкрепят връщането на закона защото това е правилната законодателна позиция, а не защото е вето на Румен Радев.

"Ние като цяло подкрепихме предложения законопроект за изменение на НК, без тази част", допълни още той.

Народният представител настоя вносителите на промените да прецизират кои са именно тези случаи, в които ще се допуска това неуведомление на близки и другите спорни точки, защото именно тези неща не са разписани в проекта.

От ГЕРБ обясниха днес, че промените се правят заради влязла в сила европейска директива, която важи за всички държави членки. Тодор Байчев обаче отговори, че това не е така, защото има директива, която ни задължава да изготвим минимални правила за достъп до адвокатска защита и до уведомяване на трето лице.

"Освен това директивата няма императивен характер, тоест не ни задължава", обясни още народният представител от БСП пред Bulgaria ON AIR и добави, че според него тези промени се правят, за да облагодетелстват прокуратурата и МВР, които ще могат да упражняват натиск над задържаните, които пък ще са лишени от правна защита.

Ветото на президента ще бъде гласувано в първите заседания на парламента за следващата година, а Тодор Байчев каза, че ако то бъде преодоляно, БСП ще реши какви следващи стъпки да предприеме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Бъдеще преди 5 години
По-добре президентът да не слага вето, защото тези закони след някой друг месец ще се прилагат към Цв, Горанов,ББ и цялата им кохорта! Тези незнаят ли, че като се обърне палачинката и се прилжат всичките им правни недомислици, сами двойно повече ще страдат и ще видят безумята си върхо своя гръб!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички разбират, че този закон ще бъде използван за користни цели, но само БСП подкрепя ветото на Президента. Другите не го подкрепят. И не защото е прав, а защото бил човек на Решетников или защото бил популист. То бива изкривено мислене, бива, ама чак толкова не бива! Да плюеш по човек, който защитава свободата ти.
24
6
 
2
 
! Отговори
Дани преди 5 години
След всичкият този шум около президента,нищо друго не му остава освен ветото,на което има право,само че с това се изчерпва неговата дейност,за съжаление рейтингът му катастрофално е пострадал
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Винету Ами тогава защо не искат да въведат машинно гласуване и на живо да предават броенето на бюлетините? Лесно, цивилизовано и обективно. И всякакви опити за фалшификации ще бъдат безрезултатни! Чудна работа защо!!!
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. Незабавна оставка на енергийния министър Т. Петкова.2. Прокуратурата да започне разследване за престъпна некомпетентност от страна административните ръководители по вина, на които се стигна до наложената глоба от ЕК.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"АДВОКАТИТЕ КЪМ ДАНАИЛ КИРИЛОВ!: ТАКОВА ПРАВО, КАКВОТО СЪЗДАВАТЕ, НИЕ НЕ СМЕ УЧИЛИ!" ,заглавие от АфераВлезте в Афера там има няколко статии и много коментари от юристи на тази тема,събудете се,преди да сте изпищяли или останали на улицата!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора,знаете ли,че юристите са шокирани,възмущават се и реват от нововъведени противообществени закони.Вече могат да ви конфискуват всичко ако решат,дори да сте невинни и всичко това,без да минава през съд(не че и съда не е техен,де).Става страшно,трябва стачка,заинтересовайте се!
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, зарежи го това вето. В ГУМ в Масква са пуснали много хубави женски роклички хубаво ще е да изненадаш Десито с някоя нова дрешка за Коледа. Тамън ще съчетаеш двете неща пазара в ГУМ и инструктажа в Кремъл.
18
8
 
9
 
! Отговори
Бай Курти преди 5 години
Изпълнява заръките на ***.Иначе президенство през крив макарон.
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туземнци, виждали ли нещо различно от ГЕРБ и БСП? Кога последно бяхте нормални?
16
1
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
А ти чел ли си? А разбираш ли как може да се тълкува?
15
11
 
7
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До коки. Той тиквата два пъти подава оставка и после печели изборите ВЪПРЕКИ ПОДЛОСТИТЕ НА БСП, като тази афера в Костинброд. Само не ми казвай, че е дело на ГЕРБ, щото вече и бебета разбраха, че беше на Станишев и Доган, за да спрат ГЕРБ.
14
9
 
8
 
! Отговори
фатмак преди 5 години
И това вето на *** ще бъде отхвърлено. Как не му омръзна да прави сечено и на инат, Не разбра ли, че не го бръснат за сли.ва.
13
5
 
10
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 5 години
Има си хас БСП да не подкрепят президента за каквото и да е. И да им пръдне в устата ще кажат "Ах, как хубаво мирише".
12
6
 
10
 
! Отговори
решетников преди 5 години
До 20. Стига с тия рейтинги, бе цър.вул. Държава не се управлява само с рейтинги. Голият червен *** нищо не прави, не дразни много и затова горе-долу държи някакъв положителен рейтинг. Сложи за премиер или министър и ще видиш колко ще му е рейтингът.
11
10
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До 25 червен анонимник. Глу.пак, ти изобщо запознал ли си се с текста, преди да пишеш. Разбра ли защо и в кои специални случаи ще се прилага - когато някой терорист или опасен престъпник има съучастници и уведомлението на близките може да доведе до укриването им. Аман от безхаберници "разбирачи".
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам има ли нормален, който да се съгласи, че е редно да те прибере полицията и да не съобщят на близките ти за това.Тава само в герберска глава може да се роди.
9
9
 
11
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Той тиквата не иска да подаде оставка, защото на изборите, ако са честни няма да бъде първи и няма да види власт. Аз ще гласувам за друга партия, само не за герб + оп - най-антибългарското правителство.
8
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаш подкрепата на народа си г-н Президент , срещу шайката на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !Неодобрението на Бойко Методиев Борисов достигна 65 % !!!Последните прахосани милиарди народна пара ще го погребат !
7
2
 
6
 
! Отговори
Курчо Кацамунски. преди 5 години
Голям майтапчия си,***.На дядо Кацамунски комунистическото ***...да...лче.