Радев с вето и върху промените в Наказателния кодекс

Президентът върна за ново обсъждане разпоредби от Закона
Обновена: 19 дек 2018 11:11 | 19 дек 2018 11:09, Анисия Иванова
39
Радев с вето и върху промените в Наказателния кодекс
Архив: Булфото

Президентът Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя, се посочва в съобщението.

Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило, се допълва още в съобщението.

Спазването на високи стандарти за защита на основните права на гражданите е неизменна насока в развитието на европейските правни системи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
19
 
! Отговори
Значи преди 5 години
Ако погледнеш полицай на криво или просто си кривоглед - 48 часа в ареста без уведомяване на близките.А за милиони, естествено, няма закони!
7
13
 
8
 
! Отговори
TT преди 5 години
До Зозо-Като цяло си прав-само дето речите на *** не ги пишат на Позитано а в сараите на Доган...
6
25
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Хахахахаахаа, *** не разбра ли, че нищо не зависи от него? Г-н никой в национален и международен план. Предлагам да се съсредоточи върху новогодишната "реч", която ще му напишат от Позитано! Баси резила!
5
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този друга дума,освен вето и рокли знае ли?
4
13
 
14
 
! Отговори
By the way преди 5 години
И конституционният съд би сложил ББ и сие на мястото му.
3
16
 
16
 
! Отговори
You got it преди 5 години
Фатмаков този път е прав - навременна спирачка на мутренско-ченгесарския терор.
2
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОСТОЕН БЪЛГАРИН НАСРЕД МОРЕ ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ
1
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев колкото повече го плюва пропагандата на ГЕРБ - толкова повече го харесват и уважават хората. Щом ГЕРБ го ненавиждат - няма по-сигурен знак, че работи за доброто на България.