Бизнесът, синдикатите и МС: Скокът на тока ще свие доходите!

По-високата цена на електричеството за фирмите ще удари и производството
35
Бизнесът, синдикатите и МС: Скокът на тока ще свие доходите!
Снимка: Pixabay

За първи път от много време работодатели и синдикати бяха единодушни в едно – скокът на тока за фирмите ще свие доходите на хората и производството.

Основни стоки и услуги къде спекулативно, къде не, растат нагоре, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров, по чиято инициатива заседава извънредно Тристранният съвет.

Още по темата
От синдиката поискаха радикални стъпки, с които да бъде защитена националната ни сигурност – енергетиката, и в разговора да участва премиерът Бойко Борисов. КНСБ настоява още НС да даде възможности на КЕВР да бъде по-активен за намеса в кризисни ситуации, както и да има компенсаторни механизми за фирмите.

Васил Велев от АИКБ посочи, че с 51% е по-висока средната цена на тока за индустрията спрямо миналата година и допусна, че това до голяма степен се дължи на недоброто управление на държавната енергетика.

Велев прогнозира, че ръстът в цената ще доведе до обедняване и свиване на доходите, където увеличението може да се прехвърли, а където не може заради международни договори – ще ограничи производството.

"Парите, които трябва да платим като увеличение на заплатите, ще ги платим като увеличена цена за енергопотребление", каза Велев. Той посочи и че цената на тока след време ще се прехвърли от свободния на регулирания пазар, тоест на домакинствата. Според него мерките трябва да включват увеличаване на предлагането на енергия и засилване на контрола на КЕВР срещу спекулации на борсата.

До 3% трябва да поскъпне месото, до 2.3% олио и масла, до 2.1% млечни продукти, до 3.9% хлебни и тестени продукти, пресметна пък колегата му Румен Радев от АИКБ.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че ръст има при хляба, а за редица стоки има даже спад в цените, като даде пример с яйцата – с над 25%.

"Пазарът често реагира в режим на самосбъдващо се пророчество. Ако искате всички заедно да говорим, че цените ще се вдигнат, ви обещавам, че те ще се вдигнат", контрира Дончев.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък не се съгласи, че държавната енергетика е виновна за поскъпването.

"Не можем да твърдим, че има недостиг на енергия, за което свидетелства и рекордният износ, който се реализира – 41%", каза министърът. Тя цитира данни, че средногодишната цена на свободния пазар у нас е била 39.95 евро за 2018 година. За сравнение - в Гърция 60.41 евро, в Италия 61.31 евро, Германия 44.46 евро, в Сърбия – 50 евро, Унгария – 51 евро, като това са най-близките до нас борси. Петкова уточни, че държавата има готовност да предостави помощ на индустрията за въглеродни емисии, но след анализ какви точно са разходите на фирмите за това.

Шефът на КЕВР Иван Иванов пък опроверга спекулативни по думите му твърдения, че цените на тока за бита ще скочат с 15-20%. Според него регулаторът има достатъчно правомощия за контрол и смята да ги изпълни.
Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че който има забележки към функционирането на енергийната борса, трябва да бъде конкретен, за да се отстранят проблемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искахте пазар на електроенергия. Тогава щяло да настъпи раят. Сега е студено и трябва ток, естествено и пазарно се вдига цената. Това е пазарът. Антипаразни комунисти не трябва да бъдат бизнесмени. Те трябва да се радват, че цената се вдига и българската енергийна система ще получи повече пари. Електроенергийния бизнес също е бизнес. Тези *** искат евтин ток и щели да плачат на Борисов като вдовици, че им бил скъп тока. Тези псевдобизнесмени не се занимават с нищо друго.
9
2
 
32
 
! Отговори
Кога преди 5 години
На човек му писва. Кога ще чуя добра новина от правителството на Герб , че нещо хубаво е направено?Само проблеми в държавата.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пламен Димитров вече е по-пламенен защитник на работонаемателите, от самите тях. Време е Пламен Димитров и Велев да си сменят местата. Ще има по-голяма полза от тях.
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не просто ще поскъпва всичко, а за повече пари ще получаваш по нискокачествен продукт или услуга. Това е пряко свързано с намаляващото и изпростяващо население, следователно с намаления потенциал на работната сила.
6
2
 
20
 
! Отговори
морски преди 5 години
Тук, на морето, се строят нови и нови обекти.Нямат страх мутрите, щото се перат нови и нови милиони парички.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предупредих, не може да има свободни цени в страната на монопола и корупцията, страната на мафията. Производите ли ще вдигат цени, няма никой да им купува стоките. Европейските корпорации ще ги съсипят от конкуренция и бай *** ще фалират. Ще ни залеят с гмо и ефтини *** на баснословни цени и ще ни обясняват, че е за наша сигурност. Управляващите ще се преструват, че упрасляват, а ще се кланят *** корпорациите и на америка. Ще ни изгребят.
4
0
 
19
 
! Отговори
Cartman преди 5 години
Тя цитира данни, че средногодишната цена на свободния пазар у нас е била 39.95 евро за 2018 година. За сравнение - в Гърция 60.41 евро, в Италия 61.31 евро, Германия 44.46 евро, в Сърбия 50 евро, Унгария 51 евро. А в тези страни има ли такса задължение към обществото? Защото ако я добавим тази такса към цената от 39,95 евро излиза, че токът в България струва 59 евро!
3
3
 
24
 
! Отговори
V преди 5 години
Еми ши има свиване нали тиквата забрани южен поток и пусна повече фотоволтрици от която и да е друга страна ;) Сега идва сметката .Честито на печелившите ,ааа на гласуващите за герб ;)
2
3
 
24
 
! Отговори
Роботник преди 5 години
Еее тамън тръгнаха доходите нагоре
1
4
 
34
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Бизньесът - да го дyxa!Синдикатите - и те ... шепа търтеи - живеещи на гърба на излъганите работници!Жълтите жилетки ...и милиони - на улицата ..дни наред!ЧЕЗ и кака Гинка ...Овчаров и *** - в катран и пера...