Правителството предлага: Да преговаряме със САЩ за изтребителите

Това съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов
Обновена: 9 яну 2019 12:28 | 9 яну 2019 11:57, Веселина Йорданова
363

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България да преговаря със САЩ за закупуване на изтребители F-16 предлага Министерският съвет на Народното събрание. Това съобщи пред журналисти в МС вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. 

Още по темата

Предвижда се те да бъдат водени с участието на министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи за сключване на договор.

Самолетите са нови, модерни и ще изпълнят задачите си, коментираха от ВВС. 

Сега предстои Народното събрание да гласува решение, с което предлага на Министерския съвет да проведе преговори първо с производителя на американските военни самолети "Локхийд Мартин".

Ако те не дадат резултат с конкретни параметри, има възможност такива да се започнат със следващия кандидат.

Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа.

Това ще бъде най-скъпата сделка от модернизацията на българската армията. Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1.8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

По тази причина парламентът трябва да разреши и "отклонения" от вече одобрените изисквания.

"В хода на преговорния процес последните няколко месеца имахме определи уверения, че цената ще бъде коригирана. Вчерашното изявление на Белия дом също ясно показва, че от страна на Вашингтон има правилно разбиране по финансовите параметри, заложени в нашия проект", коментира Каракачанов.

Той обаче не се нае да каже какви ще бъдат параметрите на отклонение от цената.

По думите му с днешното решение се прави стъпка по възможно най-бързия начин да придобием нови изтребители. Другият вариант бил да се предложи започване на процеса отначало и той да се забави с още година и половина.

Каракачанов отрече някой да го е притискал за новия боен самолет и заяви, че защитава единствено българския национален интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
6
 
9
 
! Отговори
За Зозо преди 5 години
Предлагам да построим паметник на Зозо, до този на Рейгън, а може и в БГ посолство в САЩ.Един хубав лъскавичък, гладичък паметник на Зозо,той го заслужи, с безрезервното си поклонение пред САЩ.Може да го изпратим като главен готвач в САЩ база в Ирак, за да доказва саможертвоготовността си даде живота си в служба на САЩ.На изпращане ще му подарим китка с цветя и пожелания да стане герой на САЩ.САЩ ще се втрещят от Рамбо Зозо и ще ни подарят сто самолета и сто подводници.Зозо Хирой.
179
4
 
7
 
! Отговори
Krom преди 5 години
До ДО Зозо - ... та за това "братята" ни вземат всичко с което Инженер Лазаров създава на Божурище нашите доста успешни образци. Да не нарушим .. Ньойския договор. Стига. Не е сериозно.
178
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само договор с братята руснаци.Иначе ще береме големи ядове.И без това Путин ни е взел мерника.
177
5
 
10
 
! Отговори
Мръсници преди 5 години
Как така САЩ искат сума по голяма от обявената на конкурса и го печелят. Стига вече да бъдем *** - скъпи политици учете се от Турция и Гърция които не цепят басма на щатите и първо си гледат собствения интерес. Не може да поставяте интереса на САЩ над националния.
176
5
 
9
 
! Отговори
ДО Зозо преди 5 години
Не си наясно. Ньойския мирен договор ни забранява да асемблираме самолети. Не преиначавай историята.
175
5
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Ще преговаряте,ама друг път ! Ще козирувате на ,, Козяк,, и плащате толкова,колкото ви каже Рижко.
174
13
 
6
 
! Отговори
Krom преди 5 години
До Анонимен 228 - историята трябва да е безпристрастна. Защо ни бомбардираха 1943? Защото преди това нападахме повредените им самолети връщащи се от бомбомятане над Плоещ. Кой ни накара да им обявим война? Хитлер? Дори не и той. Некадърните български политици жертваха храбрите си пилоти и гражданите си. Преди това, Щатите са били благосклонни към нас. Прочети за Макгахан, за Удроу Уилсън .. Не като папагалите.
173
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно пък руската гн,ус да не се обажда за женевската Конвенция тя своето си население изтрепа акъли ще дава
172
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, връщай комисионната на Грипен!
171
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2171943 г САЩ бомбардираха София и избиха няколко хиляди цивилни българи жени и деца. А днес България вдигна паметник на американските пилоти които пускаха бомбите и избиваха населението на столицатаНа война така става.Иначе толкова години минаха и още не си разбрал, че паметника на американските летци е в американското посолство, което според междунардните спгодби е територия на САЩ.Ако искат и овчарник ще си направят ти нямаш думата.
170
9
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Благодарение на СеСеСеРе България вече не произвежда самолети! Така, че марш в гората .... копейкаджии!
169
9
 
10
 
! Отговори
До Зозо преди 5 години
Има два изхода:На хората ще им писне от поскъпване на газ, ток, бензин, данъци, вода, парно, храни и ще ви махне от властта, и ще проведе референдум да махаме САЩ базите и отказ от членство в НАТО - тогава ще си останете с бляновете за комисионни и ще бягате,- втори вариант след Десет години оставаме три милиона, Турция се смилява над БГ и имаме Турски поток, Турски ток - строят АЕЦ-цове и читави турски политици.- трети вариант САЩ нападат Русия с Ф16 - ядрени бойни глави, БГ изчезва спейки
168
10
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Охооооо, 223 коментара?! Пишете ли, плачете ли, руски копейкаджии? Ако ще 1000000 коментара да напишете самолетът ще е Ф-16 :)))))))))))))))))))))))))))))
167
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре спряха смешния конкурс и сега щели да "преговарят" с "Началниците". Как се преговаря с началник? Изпълняват се заповедите на началника, не се преговаря.
166
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 213 - Ти сигурно си прочел в детайли офертите, а? И за България и за Бахрейн? "Поддъжка за целия период на експлоатация - 20 -30 - 30 години? Там ли го пише, а? Без пари а? Междудругото - самолетите за Бахрейн също не са произведени но ще се правят в новата производствена линия в Греенвил. За твое ограмотяване само го споменавам
165
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало Костов, Паси, Плевенлиев - изтървахте си тр$оловете!
164
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооо Кутев, много са ти пр*остовати троловете.
163
4
 
15
 
! Отговори
До САТА преди 5 години
Нормално е САЩ да си плащат за базите.Нормално е да проведеш референдум, и да питаш НАРОДА иска ли НАТО и САЩ?Нормално е САЩ да си воюват сами с Русия, на тяхна или Руска териториия.А не да воюват с българска кръв, на БГ територия.Нормално е САЩ да не изнудва най-бедната д-ва в ЕС да им купува оръжията.Чуеш ли САЩ преброй си потфейла, или народа,или едното, или другото липсват,най-често и двете.САЩ гепят и трепят повече от БГ ромите, и също като ромите не можеш да ги осъдиш в ХАГА.
162
10
 
4
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Ако изобщо има Искандери черноморски флот ,севастопол керч или серфенопол ф 16 v е ядрен носител и като капак засича искандер на 160 мили на земята лик 16 и Nimars ще им тресне позицийте може и Глоназ да свали и ако гнома изтъпее ептен от аниметата всичко това можем да го анихилираме Предлагам да се попреземи малко и стига е дрънкал ръкетки
161
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че децата ми избягаха от *** да не плащат за колхоза на УСА.