Доходи, лихви, просперитет... Борисов видя България в еврозоната

Занимаваме се само с изтребители, а не с доходите, посочи премиерът
385

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Бойко Борисов с въвеждането на еврото у нас ще дисциплинира банковия сектор.

"От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет. Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос: Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят", коментира той на срещата на правителството с бизнеса.

Още по темата

Премиерът е убеден, че сред предимствата от въвеждането са намаляването на лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава.

"Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което се случи с КТБ. Това няма как да се случи, когато България е в този клуб", допълни още той.

Борисов се похвали, че показатели на родната икономиката са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина.

"Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа", каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Освен това бъдещето на еврото било важно е за бъдещето на Европа.

"Радвам се на оценката на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че България се движи добре по пътя към еврото", посочи още Борисов.

"Понеже съм си говорил много и с президента  на Франция Макрон, и с канцлера на Германия Меркел, и с всички колеги. Те казват - не искате Европа на две скорости, никой не я иска, но ние искаме да гарантираме на нашите данъкоплатци, че повече сценария с Гърция няма да се повтори. Няма да се налага да взимаме от джобовете на германци, французи и да плащаме за някой друг. За да не се случи това – влизайте в Банковия съюз, за да поставим големите банки под контрол, за да не могат да правят глупости. И затова ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път, защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност - и срещу пране на пари, и срещу лоши кредити и всичко останало", коментира премиерът.

Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, каза премиерът. Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа, каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Бойко Борисов увери още, че до месец - месец и половина, ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола.

"Сега и в горивата правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите - драстични", посочи премиерът.

Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. Такова видеонаблюдение - на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата дали е в Дунав или в Черно море, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България изнася за Еврозоната стоки за 25 млрд евро годишно. Внася за почти 27 млрд. Това прави стокооборот от 53 млрд евро. Сложи 4 стотинки на всяко обменено евро и се получава 2120000000 лева годишно за банките. Но българинът е богат, не му пречи.
291
4
 
9
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Проблемът не е толкова със самото евро и повишаването на цените при замразени заплати-това ще се преодолее за 2-3 до 5 години!Истинският проблем е във властта в България-Гербаджиите искат еврото за да могат да теглят лесно кредити,които да "усвояват"!И не са само гербаджиите така!Значи първо трябва да се постигне стабилно сравнително некорумпирано управление на държавата и тогава да се въвежда(евентуално) еврото.Иначе ще стане по-лошо от Гърция.Бордът поне е спирачка за такива мераци.
290
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало,Тик-во ти дето говореше за Гърция че били по-зле от нас сега си вдигат мин. заплата на 650 евро.Това някога ще стане ли тук а?
289
3
 
22
 
! Отговори
бла бла преди 5 години
бла бла като си на ясно че друг ще е на власт 2022 си приказваш каквото си решиш...безмислени приказки за баламосване на народа.
288
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешка правиш Баце!Не се научи като червените - да вдигаш пенсии и заплати преди избори,а да вдигаш данъци, газ,ток и вода след тях!Така се прави!И не забравяй,като изгубиш избори,фалирай една,две банки и остави държавния бюджет на червено,за да е в тон с бъдещото управление на БСП.Този безумен народ заслужава това!
287
4
 
22
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Боже, какъв *** ни е премиер!
286
4
 
31
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 5 години
Не знам кво е пил преди да ни изнесе този ,,реферат,, ама и аз искам от същото
285
4
 
28
 
! Отговори
чапай преди 5 години
ех тиквуне,тиквуне, неам думи......
284
8
 
19
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
България в еврозоната?Общо взето европейските вложители би следвало да се притеснят за спестяванията си в банките.
283
3
 
31
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
А какво се случва с хората г-н Борисов?Какви пенсии ще дадете на родителите ни. С последните промени човек работил 35 години взима пенсия, както неработил.В някои квартали няма канализация и водопровода аварира ежеседмично, а цената е като в реновираните и новите частни квартали?Малцинствата не живеят в незаконни и общински жилища, а на нормално живеещите хора им вдигате данъците ежегодното и отчитате ръст в събираемостта?Справедливост по нашенски.
282
5
 
50
 
! Отговори
Тиквун преди 5 години
Германци,французи и англичани сега дружно ще започнат да идват да работят при нас,след тази статия на Тиквун . А ние българите да не знаем,че сме водеща икономика в Европа. Всичко е цветя и рози в България според Тиквун. Наглостта на този е огромна.
281
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този индивид пак е спал на течение.
280
5
 
34
 
! Отговори
Брех преди 5 години
Страшен пророк, всичко вижда!
279
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходи просперитет само за тези където играе мач с тях на Дианабад, Сталийски и още 10тина души само за тях обществени поръчки доходи за тях говори тъпаттаааа тиква.
278
7
 
32
 
! Отговори
tt преди 5 години
Как така тайно ще даваш пари за картини, саби, Батенберг и тем. подобни.Защо не даде пари на IBM за квантов компютър. Без друго СК***пания ти ЮДържавен регистър ще се разпадне накрая. Вече веднъж спря да работи.Да беше купил РАМ памет за компютрите в училищата, нямаше да ме е яд.Да беше нахранил бедните, да беше купил лекарства за онкоболните.Да беше ги дал на учените в БАН...Ама, да участваш в таен търг и да даваш държ. пари.Оставка!!! КТБ не ти ли стигна ?
277
7
 
35
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Бай Тикв.а, защо не върнеш хилядите евра, които даде за "Батенберг"?Връщай ги! Само картината е била купена за 40 бона.Другите вещи? Една камара ***, които на никой не му трябва.Ама, *** народ, че гласува за една м.***.р.а.
276
7
 
26
 
! Отговори
комунисти преди 5 години
разбойници не държавници по ви отива
275
7
 
2
 
! Отговори
лоши хора преди 5 години
от глупави какво нищо не очакваш,излагате се,ама парите във ваши сметки от проекта на комунистите бсп несмислени
274
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя само да погледне София на каква кална столица е превърната. С този вид няма нищо европейско. Омръзнаха ми празните му думи без покритие.
273
4
 
38
 
! Отговори
Петров преди 5 години
износът на България за Германия е по-голям от вноса===================================На какво, сигурно на тикви. Да изнесат главната тиква и да мирясаме.