Доходи, лихви, просперитет... Борисов видя България в еврозоната

Занимаваме се само с изтребители, а не с доходите, посочи премиерът
385

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Бойко Борисов с въвеждането на еврото у нас ще дисциплинира банковия сектор.

"От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет. Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос: Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят", коментира той на срещата на правителството с бизнеса.

Още по темата

Премиерът е убеден, че сред предимствата от въвеждането са намаляването на лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава.

"Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което се случи с КТБ. Това няма как да се случи, когато България е в този клуб", допълни още той.

Борисов се похвали, че показатели на родната икономиката са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина.

"Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа", каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Освен това бъдещето на еврото било важно е за бъдещето на Европа.

"Радвам се на оценката на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че България се движи добре по пътя към еврото", посочи още Борисов.

"Понеже съм си говорил много и с президента  на Франция Макрон, и с канцлера на Германия Меркел, и с всички колеги. Те казват - не искате Европа на две скорости, никой не я иска, но ние искаме да гарантираме на нашите данъкоплатци, че повече сценария с Гърция няма да се повтори. Няма да се налага да взимаме от джобовете на германци, французи и да плащаме за някой друг. За да не се случи това – влизайте в Банковия съюз, за да поставим големите банки под контрол, за да не могат да правят глупости. И затова ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път, защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност - и срещу пране на пари, и срещу лоши кредити и всичко останало", коментира премиерът.

Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, каза премиерът. Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа, каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Бойко Борисов увери още, че до месец - месец и половина, ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола.

"Сега и в горивата правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите - драстични", посочи премиерът.

Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. Такова видеонаблюдение - на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата дали е в Дунав или в Черно море, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
3
 
26
 
! Отговори
случаен преди 5 години
дисциплиниране на банките-изпиха кръвчицата на народа и отчитат такива печалби от лихви такси и какви ли не приоми това ,ако не е дисциплина....?
271
6
 
43
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРБ ГИ ВИЖДАМ ПО ЕВРО-ПАНДИЗИТЕ
270
4
 
37
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВАТА НЕ МИ Е ПРЕМИЕР;
269
9
 
1
 
! Отговори
бая материал де преди 5 години
касичката им е в украйна,диамантения сутиен дефилира в китай,комунисти
268
4
 
21
 
! Отговори
чичо гошо преди 5 години
без очила и говори глупости,или свалил ги е очилата си и говори глупости
267
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разкриха ли нещо по съветската социалистическа телевизия?
266
5
 
1
 
! Отговори
фаш преди 5 години
де кви знаци правят с ръка ,,сатанински,, де бре
265
5
 
23
 
! Отговори
леля Пена преди 5 години
Какви ги ниже тоз младеж на средна възраст,точно както бай Тошо както беше построил комунизма.В държавата всичко е нагоре с краката,за него всичко е наред.Наистина е проект на комунистите!
264
6
 
3
 
! Отговори
ментета преди 5 години
нацисти ,,националисти,, има пари за алкохол поне не го мислете вашия Баце
263
3
 
5
 
! Отговори
комунисти преди 5 години
те журналистите за затвор корумпирани
262
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ерозоната с по-високи цени от европейските и няколко пъти по-ниски заплати.Ще е голямо шоу!С друго може да не успеят да откажат народа от ЕС, но с това вероятно ще успеят.
261
3
 
5
 
! Отговори
комунисти преди 5 години
тези краднали с *** си,пък сега морал и достойнство за пример,срутища де
260
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на Бойко и ГЕРБ всеки умен и кадърен човек в България живее много добре...Има още много да се желае, но всичко с времето си...
259
11
 
3
 
! Отговори
кочината бсп преди 5 години
не сме от тези зодии
258
4
 
6
 
! Отговори
ЛЕЛЕ САМО КАТО-- преди 5 години
СЕ ПОЯВИ---виждам все едно ,,райското пръскало,, се изсипва върху него но не от вода ,а от ******** ! --сам ще се цензурирам... вижте вода с какво се римува...не е лесно да победи на изборите по честен път...
257
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***,вдигни доходите на хората,вкарай всички престъпници и включително и себе си в затвори,на влизане вземи със себе си цялата прокуратура и съд,и всичко в България ще се обърне на 180 градуса ,от най накрая ,ще сме едни от първите , и ще бъдем уважавани ,както при цар Борис....
256
5
 
30
 
! Отговори
В едно е добър преди 5 години
Бойко е много добър лъжец.
255
4
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДРУГАРЮ БОРИСОВ, БЪДЕТЕ ТАКА ДОБЪР ДА СЕ ЯВЯВАТЕ ТРЕЗВЕН НА РАБОТА, ЧЕ СТАВАТЕ СМЕШЕН....
254
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че той самия вярва на написаните цифри в листчетата, които му подават. Безумец!
253
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А полицаите, които наливат служебното гориво в туби и го ползват за лични цели кога ще ги изсветлите ?