Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"

Петкова: Проектът трябва да заработи в началото на 2020 г.
Обновена: 3 фев 2019 18:01 | 3 фев 2019 18:00, Веселина Йорданова
234
Отклонението на "Турски поток" ще доведе руски газ до хъб "Балкан"
Снимка: архив, БулФото

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България ще строи отклонение от газопровода "Турски поток", което да доведе руски газ до хъб "Балкан".

В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входният, така и изходният капацитет на тръбата, уточни министърът.

"В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация", каза тя.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта "Росатом", интерес има и от "Дженеръл електрик".

Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника.

"До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане", обясни Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

"Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания, да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата", увери още Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара - регулиран, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия. По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре.

Петкова бе категорична, че в нашия енергиен микс трябва да се запази производството на електрическа енергия от въглища. "Няма как с лека ръка да се откажем от такъв тип мощности, защото това е пряко свързано с нашата енергийна сигурност и ние не можем да я подлагаме на риск", категорична е тя.

Теменужка Петкова увери, че язоврите, стопанисвани от НЕК, са в много добро техническо състояние: "Непрекъснато се държи връзка с МОСВ по отношение на нивото на водите и когато е необходимо, се задействат механизми за това язовирите да се управляват по възможно най-добрия начин, така че да няма рискове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
5
 
24
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
А какво пречеше преди няколко години газта директно да се доведе до хъбчето.Сега газта ще е надлежно оскъпена, а най-големия консуматор на газ в района ще е задоволил своите нужди ,а ние просто няма да има на кого да я продаваме, така надлежно оскъпена,по простата причина ,че единствения консуматор Сърбия задоволява своите нужди с газ от Унгария, а може и през отклонението на ТП през Гърция и Македония
127
5
 
19
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 152 НЕПУКИСТАТи си много ама много зле бе генди ! Ходил ли си скоро на лекар за основен преглед ? *** веднага. северен поток ще го има защото Германия го иска и скоро ще бъде завършен . От къде ще дойде тази азербеджанска и еврейска газ , че нещо не схващам ?
126
23
 
11
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 5 години
За да се построи турски поток през България трябва да може да се договори транзитиране на газ и за други доставчици по-тръбата такова е изискването на ЕС което значи че ще тече азербайджански и еврейски газ на много по евтини цени от руските и познайте кой ще купува руски газ.Освен това северен поток няма да има, а поляците след 2022 ще резнат централния поток като им изтече договора и през Полша тръба няма да има.Тогава на тъпите руснаци им остава само турски поток където ще могат да продават
125
10
 
45
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Един ден, ако България оцелее, отказът на България да строи "Южен поток" ще се изучава като крещящ пример за лошо държавно управление предизвикано от колониална зависимост.Да имаш възможност, да купуваш директно газ от износителя и сам да се откажеш от нея, за да купуваш същия газ с надценка от другаде е идиотия.Да можеш, да държиш първия кран в Европа и всички да зависят от теб, но да се откажеш под претекст, че искаш, да си независим е малоумщина.Национално предателство !!!
124
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго си е руска газ с турска надценка. Добре че не се прекарахме да купуваме директно руска газ. Хахахаха. А още по-добре щеше да е руска газ, която да минава първо през Турция, после през Гърция, после да обиколи Северна македония, Сърбия и да я внасяме от Румъния. Да сме един вид независими, щото нищо не зависи от нас. Ама нищо и сега е добре. Ххахаха. Б*ти цирка : )))
123
14
 
8
 
! Отговори
gosko преди 5 години
Не ни трябва такава тръба
122
15
 
10
 
! Отговори
Няма. преди 5 години
До Анонимен 146Няма тръба не разбра ли?Путин обича повече Турция повече отколкото България.Несломима любов - нито свалени самолети , нито убити посланици успавят да я помръднат.
121
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме директен български поток Русия - България,без посредници и такси,като за най-бедната страна в Европа!
120
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръбата ще минава ли през Банкя?
119
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтига писа глупости,бе!Решенията не са взимани от българите за народния съд след ВСВ,а от Англия,СССР и САЩ!Дори състава на съда не е бил български,а съставен от евреи!Аааааа,писна ми да вменявате вина на българите за нещо,за което не са виновни!Я виж ГФР и западните държави,където са избивани със стотици хиляди,дори милион след ВСВ,за тях защо не коментираш?Пет пари не давам за твоя народен съд!
118
14
 
8
 
! Отговори
Аве преди 5 години
Ердоган е начело на голяма държава. Пдин се моли на Султаня. Това е положениетоРуската тръба излиза на турския бряг и от там тръбите и газта са ТУРСКИ!Турските тръби стигат до ТАНАП където тече азерски и катарски газ.Сега в микса ще има и руска газТръба само за руски газ през Турция няма как да има
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
140 Тъй,тъй, а министерството на войната плаща преди това по 50000 лева за глава! И какво да очаква ме после?
116
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 01.02.1945 са загинали най-много висши офицери в българската история! Не във война, а убити от най-долна порода слуги на Империята на злото.Екзекуциите са извършени незабавно след присъди произнесени от "Наордния съд" - незаконна структура, чиято единствена цел е да облече в някакви дрипи на легитимност кървавата разправа на Империята на Злото с политическия, стопанския и военния елит на България!В мразовитата утрин на първи февруари 1945-а е извършена най-масовата екзекуция на политически и военен елит на една държава в човешката история!"Народния съд" осъжда на смърт общо 2730 душ
115
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго си е да имаш отклонение от "турски поток" умен Боко,още мъдър.
114
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
връща се 1392 година ..Значи да очакваме нови 5века мир и благоденствие.
113
11
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
ГЕРБ и Петкова са взели Много Долари от Ердоган .Та те ни поставят в Зависимост от Турция - връща се 1392 година .
112
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преди две години гледахме с отвращение към мръсната руска газ. СА СЕ ЧУДИМ КАК ДА СТРОИМ за да мине газта през нас. Ако не бешв плачевно щеше да е смешно
111
24
 
10
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Анонимен 128Вова беше обещал директна тръба - а именно Южен Поток.Но изведнъж отрки дълбоко в себе си нарастваща и твърда любов към Ердо. Спря ЮП и тръгна да прави Турски Поток - по който потече топлата и мазна свързаност между Ердоган и Путин.
110
7
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Заглавието е сгрешено! Трябваше да е:Ще дведе ГАЗ до хъб Балкан, а не Руски Газ!
109
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ и гроб евтина газ не им трябва. Те имат пари за ток и газ за 1 000 гьдини напред, а народа... каза любо пенеа...