Каракачанов готов с концепция за ромите, гетата, престъпността...

Тя включва пакет от мерки за решаване на наболелите проблеми
180
Каракачанов готов с концепция за ромите, гетата, престъпността...
Снимка: БТА

Концепцията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за решаване на проблема с несоциализираните ромски групи е готова, похвали се самият политик.

Още по темата
Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

"За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области", посочи Каракачанов.

Както е известно, след случая в пловдивското село Войводиново, Каракачанов обяви, че досегашната интеграцията се е провалила и той поема ангажимента да предложи мерки пред Министерския съвет, които да дадат реални резултати за овладяване на проблема.

"Т.нар. "интеграция на ромите" глътна стотици милиони левове, а реално не се състоя. Точно обратното - голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения и които не приемат законите на държавата като валидни за тях", е част от текста, който публикува лидерът на ВМРО в своя профил във Facebook.

Ето и синтезиран вариант на предлаганите мерки, които изброява вицепремиерът:

Основната част от предложенията са спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". При злоупотреба с парите от "детски", да се въведе отпускането на надбавки в натура.

Спиране на помощите при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.

По отношение на образованието категорично смятам, че посещението на детската градина за децата трябва да е задължително от 4-годишна възраст. В спешен порядък държавата трябва да задължи лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата; тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат задължени да го завършат. При отказ за изпълнение на тези мерки отново да се предвиди спиране на социалните помощи и образователно-трудова повинност, иска Каракачанов.

По отношение на безразборната раждаемост в гетата, вицепремиерът предлага приемането на пакет от строги мерки по отношение на децата, които раждат деца – родителите им, както и самите те, да нямат достъп до социалната система на страната и да бъдат прилагани ефективно санкциите на действащото законодателство.

При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от ромски произход с над определен брой деца (3 и повече).

Предвид лошата хигиена и ниска здравна култура на една голяма част от населението в страната, да бъдат направени задължителни ваксинации при децата и при възрастните. При отказ – да важат правилата за отнемане на помощите.

Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените лица трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия "спешност", сочат друга част от мерките.

По отношение на гетата, трябва да се прилага буквата на закона. По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Ромите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място.

За намаляване на престъпността пък основна стъпка на държавата трябва да е разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата. Контролът на местата за търговия с метали трябва да бъде затегнат, както и да се обърне сериозно внимание на „ало измамите“, джебчийството, просията, проституцията и т.н., се чете още в концепцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
8
 
! Отговори
Концепция преди 5 години
И аз имам концепцияЕто рецептата: C17H35COONa + HCl → C17H35COOH + NaCl
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64 Ромите при социализма ,не бяха толкова много,а и българите си живееха в държавата! Рядкост беше ромските семейства да имат повече от 3-4деца,даже кажи-речи половината бяха с по две деца!С идването на демокрацията ,като че ли някой им каза давайте плодете се яко!
67
12
 
5
 
! Отговори
фас преди 5 години
Този се опитва пак да тероризира ромите но този път като етноса рохинга!
66
2
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
До 65"И как ще задължи ромките да не раждат?"Повярвай ми, има начин! И то не един! Дори и приветливите, добри граждани, които гледат домашен любимец, знаят няколко такива начина...
65
3
 
5
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До интересноТо пък Рохинга да не са стока?Навлеци от съседна страна,при това нагли мюс.лита!
64
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът фашист с концепция мдаа
63
3
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Анонимен"Каракачанов говори за някаква форма на терор.."Какъв терор,бе тия мекушарски мерки не могат да оправят нищо!Много по-сериозни неща трябва да се направят срещу шведите!Щяло да има отпор...Ами тая жандармерия за какво е?Трябва да се прилага строго закона,тия най-много от това ги е страх!Като едно време-гонката по устав бе най-тежка!Едно е да ти набият канчето и после да си правиш каквото искаш,а съвсем друго-10км бягане с пълно бойно снаряжение!Иначе положението е-Или ние или те!
62
6
 
16
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Браво на господин Каракачанов! Голям българин, патриот и родолюбец!
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора искате не искате теябва се предприема нещо, безразборно раждане, музерия, бок луци в гетата, трябва да се прави нещо, иначе няма да има и за помощи и какво става с тази маса от хора? Тук не говорим само за избори, че им трябват, говорим, че скоро няма да може хич да се кобтролират.
60
17
 
3
 
! Отговори
интересно преди 5 години
Освен корумпирана Каракачанов май предлага държавата България да стане терористична подобно на Мианмар с прочистването на Рохинга!
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тато нямаше такива концепции-монпекции,сложни думички,витиевати фрази и засукани изречения! Някои дори казават,че бил учил-недоучил дори и до осми клас-не знам и не ме интересува! Обаче всичко вървеше гладко смазано,като швейцарски часовник!
58
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще задължи ромките да не раждат?Ако искат и 20 деца ,да имат ,това си е тяхно право.И незнам защо трябва всички ромски деца да имат средно образование!Единствено би трябвало да се приеме закон ,децата да се научат ,както са казвали предците ни,,на четмо и писмо!На 90% от ромите повече знания няма да им трябват !5-6години даскало им е достатачно ,а и няма смисъл държавата да влиза в разходи ,по учители и т.н.!
57
8
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
По времето на социализма държавата беше решила ромския въпрос.Повечето роми работеха в "Чистота", а донаборниците отбиваха военната си служба в "Трудови войски", където придобиваха строителна специалност. Всъщност именно те построиха немалка част от инфраструктурата на България по онова време.Да, имаше случаи на дръзки ромски престъпления. Такова беше онова заради, което генерал Чочоулу вдигна Карловската танкова бригада и обсади Столипиново в Пловдив.Но такива престъпления бяха много рядко.
56
6
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Откъде ги е докарал Тодор Живков тези 300 000 роми ? От Индия ли ? :)Къде ги е настанил да живеят ?Питам, защото аз съм съвременник на онова време и нямам спомени да съм виждал толкова роми в България.Те да не са били невидими ?Никакво майчинство не са ползвали като привилегия ромките по онова време. Тогава нямаше американски НПО-та да им дават пари и да ги покровителстват.ВСИЧКИ роми работеха. Факт !Даже мечкадарите бяха на трудов договор към държавата и внасяха такси.
55
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанов говори за някаква форма на терор, което ще доведе до отпор. Това са глупави мерки които ще налеят масло в огъня.
54
5
 
13
 
! Отговори
Поредното нищо преди 5 години
Просто Каракачанов започна предизборната кампания.
53
5
 
7
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 5 години
Дедо Сoрос ще му дръпне непослушните ушички.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имате 2 години да приложите програмата г-н Каракачанов. В управлението сте. Нямате оправдание. Иначе всичко звучи ок. Ама как ще стане на практика никой не знае.
51
2
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Каракачанов! Ние, българите отдавна имаме концепция за интеграцията на ромите. Не е нужно да откривате тепърва топлата вода! Явно вие не може да се справите, та единственото което искаме, е да ни оставите ние да я приложим! Гаранцията за успех е 100%
50
2
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Господин Каракачанов, вече две години управлявате България в коалиция с ГЕРБ.За тези две години не видяхме да има някаква промяна в отношението на държавата спрямо ромите.Те продължават да бъдат привилегировано малцинство, което е на път да се превърне в мнозинство именно поради факта, че се ползва с привилегии и живее безгрижен живот като единственото му занимание е да създава още и още деца ...Нещо повече !Именно напоследък по време на вашето управление бяха бити полицаи и военни от роми.