Казусът "Венецуела": Приписана ли е позицията на България?

Президентът проявява институционална неколегиалност
8 фев 2019 21:37, Петя Славова
90

Приписана ли е позицията на България за Венецуела? По-рано днес външният ни министър Екатерина Захариева отрече това, отговаряйки на критиките на президента Румен Радев, че кабинетът не го търси за важни въпроси като договора с Македония, а за "преписаната позиция" на правителството за Венецуела.
Още по темата

"От кого трябва да е преписана тази позиция? Президентът Радев би имал основания да твърди подобно нещо, ако не е бил информиран от своите представители по Съвета за сигурността. От неговата администрация обаче имаше представители, които съвсем ясно могат да заявят, че подобно нещо няма. Това звучи като набързо измислена шега", коментира в студиото на "Денят ON AIR" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той подчерта, че не би характеризирал конфронтацията между президент и премиер като персонален сблъсък.

"Държавата излезе с официална позиция, подкрепена от отговорните и компетентни за това институции, както в лицето на Министерския съвет и Министерството на външните работи, така и на специализираните служби. И да се опитваш да бъдеш в опозиция на това говори по-скоро за институционална неколегиалност. Която за съжаление се случва не за първи път", отбеляза Георгиев.

Припомняме, че правителството подкрепи Хуан Гуайдо за президент на южноамериканската страна, а президентът Радев се обяви за ненамеса.

"Една единствена институция влиза в разрез с всички останали. Конституцията обаче ясно посочва кой има правомощия във външната политика на България", допълни още зам.-министърът на външните работи пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела призовава за честни и демократични избори в България.
22
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя шофьор на самолет, все повече ми пада в очите. Ама то какво друго да очакваш от някой, който зарязва майката, дето отглежда децата му, за да се хване с някаква кобила.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eх , да можеше да възкръсне Стефан Стамболов , да въведе малко ред в тази държава , нещо са се разпуснали "мандраджиите " .
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тринайско, когато някой има достойнство и си защитава личния интерес, и другите го уважават. Когато се подлага, още повече го унижават.САЩ не са опряли до нашето мнение. Мексико, че им е под носа, не заемат страна. Ние не искаме конфронтация, вие от министерството изопачавате състоянието и преувеличавате тежестта на българската позиция по този казус. Бойко Борисов обаче се изпусна и сам си каза, че мнението е насочено към Испания и Португалия, за да ни подкрепят за превозвачите. Танто за танто
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като приехме позицията на САЩ и НАТО за Ирак, какво добро последва за държавата ни? Ирак върна ли ни дължимите суми?Какви дължими суми?България не е давала пари на Ирак.Доставяли сме им оръжия на вересия. Такъв дълг след всеки преврат се обявява за омразен и не се изплаща. *** е доставила самолети и танкове на Венецуела за 15 млрд долара, като се смени властта ще пият една студена вода.
18
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев защо не пази радиомълчание, а само се заяжда с всички държавни институции !
17
0
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Последно приписана ли е тая позиция или преписана?
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия нашите мишки, утре ако от Вашингтон им наредят да се самоубият публично изобщо няма да се замислят.
15
3
 
17
 
! Отговори
Мадурас преди 5 години
Грантаджийката заКариева е тотал щета...
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През ВСВ е било същото.Минал е Хитлер и местните сиганета които са били на власт са обявили война на целият свят без Китай и Япония само да се покажат колко са изпълнителни и верни слуги.Подобна е и ситуацията сега.Едва ли на някой от САЩ му пука за позицията на БГ.Та те дори не знаят че съществува такава държава "а да ,май-некви *** ще си купуват няколко ф16 след 10години" Тва знаят за нас.Помните ли бай Тошка как искаше да хариже България на СССР?Сега ни управляват наследници на БКП.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаем какво е в наш интерес ли????? Като приехме позицията на САЩ и НАТО за Ирак, какво добро последва за държавата ни? Ирак върна ли ни дължимите суми? Поне.Айде да не почваме с ретро теми!!!
12
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв интерес има България да се конфронтира със САЩ заради някаква пропаднала *** сържава на другия край на света, може ли да обясните? А не искате ли и война на колонизаторите да обявим?
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът даже се изразява доста меко и дипломатично.
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МС води текущите дела, което не значи, че е в правото си да решава принципни въпроси на мира и войната.Какъв мир и каква война бре, склеротик? Някой ще ни обявява война ли?
9
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова му подкрепяте на президента? Нито сте информирани детайлно за ситуацията във Венецуела, нито знаете позициите на другите държави, нито самите вие сте наясно какво е в наш интерес. Не знам какво си мислите, че подкрепяте с килийното си образование.
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е преписване, по-лошо е, изпълняване на заповеди е.
7
1
 
22
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР преди 5 години
Показаното лице на колко е години и какъв дипломатически стаж има на терен????Конституцията абсолютно ясно изисква консенсус. МС води текущите дела, което не значи, че е в правото си да решава принципни въпроси на мира и войната. ЖЕЛ.ЖЕЛ. на времето признаха Македония без никакви условия, ей-така, от "визионерство". Колко унижения търпи страната ни заради кухи глави във Външно?
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента не е длъжен да е колегиален със никой, още по-малко пък със некакви калинки. Да не са му били гущер на лозето, че да им се кланя Президента служи само на върховния сюзерен - народа. ГРОП служат на чужди правителства и интереси.
5
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев преписа позицията си за Венецуела от Кремъл !
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се! Това е позицията на Америка! А ние Защо е нужно да и пригласяме ? Не е редно!