Казусът "Венецуела": Приписана ли е позицията на България?

Президентът проявява институционална неколегиалност
8 фев 2019 21:37, Петя Славова
90

Приписана ли е позицията на България за Венецуела? По-рано днес външният ни министър Екатерина Захариева отрече това, отговаряйки на критиките на президента Румен Радев, че кабинетът не го търси за важни въпроси като договора с Македония, а за "преписаната позиция" на правителството за Венецуела.
Още по темата

"От кого трябва да е преписана тази позиция? Президентът Радев би имал основания да твърди подобно нещо, ако не е бил информиран от своите представители по Съвета за сигурността. От неговата администрация обаче имаше представители, които съвсем ясно могат да заявят, че подобно нещо няма. Това звучи като набързо измислена шега", коментира в студиото на "Денят ON AIR" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той подчерта, че не би характеризирал конфронтацията между президент и премиер като персонален сблъсък.

"Държавата излезе с официална позиция, подкрепена от отговорните и компетентни за това институции, както в лицето на Министерския съвет и Министерството на външните работи, така и на специализираните служби. И да се опитваш да бъдеш в опозиция на това говори по-скоро за институционална неколегиалност. Която за съжаление се случва не за първи път", отбеляза Георгиев.

Припомняме, че правителството подкрепи Хуан Гуайдо за президент на южноамериканската страна, а президентът Радев се обяви за ненамеса.

"Една единствена институция влиза в разрез с всички останали. Конституцията обаче ясно посочва кой има правомощия във външната политика на България", допълни още зам.-министърът на външните работи пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пише се "прЕписана", от преписвам, неграмотници такива!
2
15
 
3
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Пропуснал е тая част на Конституцията
1
5
 
37
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Аз подкрепям президента ,гласът на разумът и умереността сред това море от герберастки слугинаж!