Ромската концепция на Каракачанов – казармена интеграция?

Защо не може да се резлизира според Деян Колев от "Амалипе"
11 фев 2019 07:00, Александър Попов
186
Ромската концепция на Каракачанов – казармена интеграция?
В средата на януари ромите протестираха пред Министерския съвет и поискаха оставката на Каракачанов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според вицепремиера Красимир Каракачанов интеграцията на ромите у нас е глътнала стотици милиони, но така и не се е състояла. И предложи своя концепция за справяне с проблема.

Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

Темата разбуни духовете, изказват се оредставителите на неправителствени организации, политици, адвокати. Лидерът на "Евророма" бе категоричен, че "каквито са българите, такива са и циганите им!".

Още по темата
Своя позиция изрази и Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Според него да се анализира "ромската Концепция" на Красимир Каракачанов е като да се чете трактат на късноантичната еклектика – разнородни и трудно съвместими "нахвърляни" идеи, между които може и да се намерят някакви наченки на опит за нещо, но цялостният продукт е далеч от каквато и да е оригиналност и издава криза на мисловността.

"Концепция"-та адресира обективно съществуващи проблеми, но е базирана на погрешни предпоставки и следва изцяло сбъркана, дори опасна стратегия. Предлаганите мерки са три типа: вече въведени и съществуващи понастоящем; обсъждани към момента социални мерки и изцяло популистки, административно-наказателни действия, които няма как да бъдат осъществени в нормална, демократична държава. Осъществяването на подобна "Концепция" категорично би зачеркнало и малкото постигнато досега относно интеграцията. Положително е това, че проекто-документът срещна бърз и сериозен отпор от множество съвсем различни фактори. Много лош знак за състоянието на нашата политическа класа и държавност би било, ако подобна "Концепция" бъде взета "на сериозно" от управляващите", смята Колев и продължава:

"Концепция"-та обосновава необходимостта от своята поява с реални проблеми: опасността местните битови конфликти да прераснат в сериозен етнически сблъсък на национално ниво, ислямизацията и радикализацията на някои ромски групи, наличието на битова престъпност... Но още тук, авторите правят напълно погрешни интерпретации за факторите, стоящи зад тези проблеми: привижда се "цивилизационен проблем", който пречи ромите да бъдат интегрирани, тъй като те следвали "източен (не-европейски) цивилизационен модел". Оставям настрани несъстоятелността на това твърдение: емпиричният опит подкрепя точно обратното – във всяка държава ромите следват моделите на мнозинството, поради което испанските роми хитанос приличат на испанците, а българските – на българите... По-важното е, че то имплицитно води до извода, че ромите няма как да бъдат интегрирани в едно европейско общество и следователно е по-добре да бъдат ограничавани – като раждаемост, възможност да възпитават децата си и дори да изразяват своята идентичност".

По думите на Колев неверните и дори манипулативни твърдения са последвани от изцяло погрешна, дори опасна стратегия – казармената интеграция чрез наказания, задължения и призиви за законност.

"Не е случайно, че 4 от 6-те цели, поставени в "Концепция"-та акцентират на рестрикции и силово "налагане на закона". Все пак не са пропуснати цели в две от безспорните области на интеграцията – образование и заетост, като дори и те са представени като задължения и формиране на правилни навици. Това е промяна и сериозно отстъпление от досегашния консенсус, че повишаването на образованието и съпътстващите го мерки за преодоляване на диспропорциите в здравеопазването, заетостта и жилищните условия (т.нар. "подход за социално приобщаване") са ключови за интеграцията, което е и подхода на Европейската комисия", допълва той.

Според него, част от предвидените мерки за постигане на целите вече са въведени и съществуващи понастоящем.

"Такива са например повечето от мерките в образованието, здравеопазването и социалната сфера. Странно е, че вицепремиер не познава мерките и Междуинституционалния механизъм за връщането на децата в училище, които включват и спиране на социалните помощи за деца при отсъствие от училище, налагане на административни наказания, когато родителят не осигурява възможност детето да посещава училище, предоставяне на детските надбавки в натура (храна, дрехи, учебници и др.) по преценка на директора и ред други отдавна съществуващи възможности. Също е странно защо "воеводите" искат мерки, които днес са насочени към всички деца, да бъдат приложени основно спрямо ромите. Друга част са обсъждани към момента социални мерки, някои от които са консенсусни и често са предлагани и от гражданското  общество. Например въвеждането на задължително посещение на детска градина от навършване на 4-годишна възраст е отдавна заложено в програмата на МОН, премахването на таксите за детска градина е искане на широка НПО коалиция и се подкрепя от 80% от гражданите и др.

Най-голямата група от мерки са популистки, административно-наказателни действия, които няма как да бъдат осъществени без сериозно да нарушат правата на широки групи граждани. Особено внимание предизвикват мерките за ограничаване на раждаемостта. Макар и завоалирани като "доброволни", те напомнят за "най-добрите времена" на национал-социализма и други тоталитарни идеологии, които следват идеята на Ницше за Свръхчовека, допълнена с "правото" да ограничава раждаемостта на по-нисшите. Впрочем, голямата част от тези мерки не биха могли да бъдат приложени без България да понесе сериозни санкции от Европейския съд за правата на човека: вероятно ще е необходима включването на специален бюджетен ред в Закона за държавния бюджет, за да бъдат покривани тези санкции", пише в своята позиция Колев.

Той е категоричен, че анонсираната от Каракачанов концепция не може и не бива да бъде основа на политиките за интеграция на ромите и това дори не бива да бъде обсъждано "на сериозно" от институциите и обществото.

"Концепция"-та заплашва да подмени основния подход на интеграционната политика (акцентиращ върху повишаване на образованието и съпътстващите го мерки за социално включване) с подхода на "казармения (национал)социализъм". Призивите за налагане на закона чрез утежняване на наказанията може и да звучат привлекателно, но тяхната ефективност е минимална, тъй като повечето от мерките в тази насока, на практика вече съществуват, а останалите нарушават основни демократични принципи", смята Деян Колев.


186
Още от Политика
Недоволни от Радев заради Венецуела искат оставката му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
17
 
2
 
! Отговори
Discovery преди 5 дни
Да се опитваш директно да налагаш ограничаваща политика върху ромското общество, надявайки се на успех и напълно безмислено. Подобен проблем се решава, като се опиташ да им дадеш привилегия взамяна на нещо от тяхна страна. Пример: едно дете = 500лв помощи, 2 деца = общо 400лв, 3 деца = общо 300лв и така, колкото по-малко деца толкова повече пари. Тва за необразованите, за образованите обратното и така... или подобна практикра просто
50
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Предизборно, пак се почна.
49
4
 
34
 
! Отговори
Подкрепа преди 5 дни
"задължения и призиви за законност" били "погрешна, дори опасна стратегия", според индийския вожд. Е, точно от това ги е най-много страх българските индийци, че ще трябва да спазват закона и да имат и задължения... Значи, стратегията е правилна! Каракачанов трябва да бъде подкрепен от всички българи (десни, леви, неутрални).
48
27
 
6
 
! Отговори
ами преди 5 дни
ами какво да ви кажа край сухото гори и мокрото защо заради си някои кои ром изобщо него познават ромите да страдат след като много семейства са в запад работят децата им учат и са много подобре материално и финансово положение българите им завиждат като казват че си плащат данъците.това мен много ме смущава .аз работя с тях всяка година си отиват в бг на почивка и си плащат всичко което са закъсняли.ами има многото бг които крадат коли ии чупят колит после полицията казват че са психически р
47
3
 
23
 
! Отговори
Българ преди 5 дни
Първо трябва да интегрираме политиците!
46
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Сравнете продукти от БКП !
Докато се радвахме на демокрацията Луканов унищожи една четвърт от България ! БСП !
Докато ... ,Костов разпродаде останалото за жълти стотинки ! СДС !
Докато ... Царя нагуши яко ! НДСВ !
Докато се радвахме на Тиквата , заедно с Дянков откраднаха 2 000 000 000 от здравето ни ! ГЕРБ!
Докато.... в един гараж край София решиха ,че Орешарски ще бъде свален с фалит на КТБ ! ГЕРБ !
45
1
 
47
 
! Отговори
гьон баба преди 5 дни
Тоя умник се оплаква,че "законите силово се налагали"!?Ами че ако един закон не се налага силово,той не е закон,а пожелание!До като законите не почнат стриктно да се прилагат,оправия няма да има!Държава без закони не е държава,а разграден двор!Ама нашенеца така иска,и така живее!После ромите били виновни!?
44
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ромите не само са се интегрирали ами са надминали и интеграторите си.
43
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Голям смях. Едно неинтегрируемо племе се опитва да интегрира друго такова...драмата на века
42
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Колкото българите се интегрирахме в османската империя толкоз и ромите ще се интегрират. Те искат свобода и равни права.
41
2
 
40
 
! Отговори
пецата преди 5 дни
Просто да им платим билетите за автобус до различни точки от европа и готово, аз съм готов да платя 10 билета веднага
40
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Каракачанов няма намерение да интегрира никого, просто идват избори, а преди избори той отваря торбата с лъжите. Преди миналите избори лъга за незабавното и драстично увеличаване на доходите след като ги изберат, лъга, че с ГЕРБ никога няма да се коалират, щото били престъпници и мутри. На другия ден след изборите направи точно обратното на всичко, което беше говорил. И сега е така - всичко, което говори е заради изборите, никого няма да интегрира.
39
2
 
50
 
! Отговори
анонимен преди 5 дни
Такава трябва да бъде интеграцията на "ромите", КАЗАРМЕНА! Със социална не става, защото източиха НОИ и бюджета като социално слаби/неработещи/, самотни майки, многодетни и малолетни, "болни и инвалиди" чрез ТЕЛК и т.н.! Само казармения ред ще ги вкара в правия път и вместо да крадат и лъжат възрастните хора, като им вземат спестяванията, ще учат и ще сполучат! Подкрепям Каракачанов!
38
0
 
43
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 дни
Колко дълга статия, за да бъде казано простичко - те не желаят и не могат да се интегрират. Най-важното обаче е, че и политиците не желаят и не могат да ги интегрират... Оказва се, че цялата пушилка, направена от Каракачанов, не е идея за промяна, а най-обикновен предизборен популизъм и отклоняване на вниманието от нещо, което тихо ще пробутат, докато хората се радват, че ще има промяна. Като едно време - докато скачахме и пеехме по митинги, Луканов крадеше 2 млрд пенсионен фонд
37
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Другарю Борисов, комунисте мой !
За десет години твойто ПАДИШАХ , хиляди българи поискаха да са роми !
Да могат да строят незаконно , да не плащат за вода и ток , и най важното ...
да повярват на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ и Цвъки Ушков , че пенсии , помощи и ТЕЛК посочените двама плащат от джоба си !!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
да преди 5 дни
До Анонимен
да,то и осигуровките не си ги плащаш сам,а ти ги плащат от Европа, нали?:)))))))
абсолютни глупости говориш
35
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 123 80
Не може да им спре помощите, защото не са от бюджета.
Помощите за ро.мите идват от ЕС.
34
9
 
13
 
! Отговори
Десен преди 5 дни
"Електората на герб и козяк! дебългаризация на 110 процента както се казва по"

Тоя па. Ти да не си ил някъде в чужбина в последните 20 години?! Ромите гласуват или за БСП или за ДПС, това е добре известен факт. Станишев се прегръщаше по Бузлуджа с ромските лидери години наред. Дон Цеци му беше пръв приятел. Сега ГЕРБ ви е виновен .. я у лево.
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Спрете им помощите и толкоз.

Ако не се изготвят ясни правила при какви условия и за какво ще се спират помощите ще наливаме от пълно в празно.
Много сте елементарни и подчиняват всички на силови практики.
32
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Стегайте се, шведи. Щете нещете - ще свиквате. Щото ако не свикнете, на нас, българите, отдавна ни е писнало и прекипяло, и преляло от вас.