Познато: Парламентът бутна поредно вето на Радев

Не бяха приети възраженията по Закона за личните данни
Обновена: 20 фев 2019 15:07 | 20 фев 2019 12:05, Камелия Цветанова
66
Познато: Парламентът бутна поредно вето на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за личните данни. Така законът ще бъде обнародван в Държавен вестник и ще влезе в сила, въпреки оспорваните поправки от държавния глава.

Още по темата
Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали правомерно лични данни в свои разследвания.

Възражението на президента бяха срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Промените в закона отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

"С формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл", се казваше в мотивите на президента за налагане на ветото.

Според държавния глава не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерия се явява прекомерна, небалансирана мярка.

"Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция между защитата на личните данни и свободата на изразяване и информация, води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни, като "се жертва" свободата на изразяване и информация. Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи", се казваше още във ветото.

Това е 13-тото вето, което президентът Радев наложи на закон приет от парламента. Управляващите от ГЕРБ подкрепиха единствено ветото върху промените в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляваха от 10 на 5 г. със задна дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този парламент е първенец по прокарване на лобистки закони! Затова и доверието към него е критично ниско. Без него държавата ще заработи много по-добре.
47
3
 
6
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Поправката "Елена Йончева" целят да затворят устите на малкото останали смели журналисти.
46
2
 
2
 
! Отговори
bb преди 5 години
До Анонимензащото премиера не е налагал вето !
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не отхвърлиха поне едно "вето" на премиера, а винаги се съгласяват с това,което им каже.Дори когато ден преди това са твърдяли обратно на неговото мнение като най-правилно.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко вето показва, че единственият интерес, който обединява нашите депутати, не е националният, а лично-партийният. Скачат срещу президента като ужилени,все едно им дърпа закуската.
43
2
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Не бързайте, има време за рестарт...!
42
0
 
19
 
! Отговори
продължение преди 5 години
Националният девиз на държавата е Съединението прави силата, поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.Държавният девиз на нацията пък е Боже пази България . В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси."
41
0
 
11
 
! Отговори
продължение преди 5 години
Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата.Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.България търгува с всички. Но случва се и обратното всички да търгуват с България.Националният девиз на държавата е Съединението прави силата, поставен върху разединеното Народно събрание,
40
0
 
9
 
! Отговори
продължение преди 5 години
Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите на сегашните.Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.Държавата си служи с телефони, а държавниците с телефончета.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1933 г. във вестник "Щурец" излиза статията "Пътеводител за България пътища и безпътие". За неин автор е сочен големият наш сатирик и карикатурист Райко Алексиев :"За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните мин
38
0
 
10
 
! Отговори
5 за 6 преди 5 години
До АнонименВ парламентарна републикар разделението на властите гарантирано от Конституцията!!!Ама като не са я чели, от къде да знаята!? А и т.н. конституционен съд дреме ли, дреме...
37
2
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 21И как сам стигна до този извод?Значи, когато на журналистите се забрани да изваждат лични данни (имената на корумпирани политици и държавни служители), това е ОК. Но когато искаш това да остане и да може да им се вадят кирливите ризи (не, че се прави, но все пак да има възможност за това), това било поръчка на Кремъл? Какво си мислите, че Путин чрез данни за корупция ще държи Бай Тиквонии подчинен ли? Е, че САЩ и ЕС така или иначе така го държат сега, къде е проблема поне и ние да знаем?
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На БАЙ май му пари под гащите.ха ха...
35
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румчо ветото ха ха. Тоя излезе по гламав и от Първанов.
34
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕГА НЯМАМЕ ПРАВО И НА АДВОКАТСКА ЗАЩИТА,ЗАЩОТО СЪС ЗАКОН ПРАВИМ АДВОКАТИТЕ ДОНОСНИЦИ. АМИ АКО СЕ ОБЪРНЕ ПАЛАЧИНКАТА, КВО ПРАИМ ДЕДО БОРЕ И БАЙ ЦВЪКИ?
33
36
 
14
 
! Отговори
Ветото преди 5 години
Имаме си президент Румен Радев - Ветото ( Грипена )
32
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато един парламент няма опозиция това се нарича диктатура ..Но какво да очакваме от бившите комунисти от Герб??
31
32
 
21
 
! Отговори
язък преди 5 години
Крадливото Ленче няма да може да пуща слухове.Как веднъж този президент не се вслуша в гласа на народа?Все накриво, все в насрещното движение.
30
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за журналистите (истинските)! Дотук ги купуваха, а за по-сигурно сега им направиха закон за заглушаване. Не Радев губи от това, но къде АКЪЛ да го схванат потърпевшите?
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цветанееееее 27Че Бойко НИКОГА не си ги е броил за хора!!!! Представяте ли си........ПАРЛАМЕНТА ПРИЕМА ЗАКОНИ, а изпълнителната власт (разбирай бойко!) ГИ ПРОМЕНЯ!!! И това ми било РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ!!!!