Заплатата си тече: Левите депутати взимат над 1000 лв., макар и извън зала

ГЕРБ иска нови санкции заради неоправдано отсъствие от НС
Обновена: 21 фев 2019 14:20 | 21 фев 2019 12:40, Камелия Цветанова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от БСП си взимат заплатите, дори и да не ходят на работа.

Те получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин, обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

След поредния скок на средната работна заплата, която надхвърли 1100 лева, основното възнаграждение на народен избраник също се увеличи и стана над 3800 лв. Отделно обаче депутатите получават още 15% отгоре за работата си в постоянните комисии, което означава, че те месечно ще се разписват върху поне 4378 лв. Това обаче не е всичко. Те взимат пари и за стаж, за научни титли.

Още по темата

Така че сега червените народни избраници взимат над 1000 лева, без да стъпят в парламента.

Според Кирилов отсъствието на социалистите налага да се промени и правилникът за работата на Народното събарние и да се ревизират санкциите заради неоправдано отсъстие от работа.

"Не е вярно и е спекулативно твърдението на колегите, че отсъствайки те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки, получават 1/3 от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер. Особено пък във възприятието на работещия българин, когато тази една трета му е средната работна заплата. При всички положения се налага да се съобразят санкциите и правилата във връзка с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група, могат ли да се извиняват отсъствия“, заяви Кирилов и добави, че е редно въпросът за санкциите да бъде обсъден в правна комисия.

Той посочи, че очаква да се появят извинителни бележки от ръководството на парламентарната група.

Според него винаги промените в Изборния кодекс се използват за ескалация на напрежение и политическа битка.

Кирилов поясни, че управляващите се стремят да действат в рамките на Изборния кодекс, чийто основен автор е настоящият омбудсман на Мая Манолова, бивш депутат от БСП.

Въпреки че днес парламентът прие правилата за избор на нова ЦИК, все пак той обърна внимание, че се конструира нова комисия точно преди да се знае кои ще бъдат новите представители в ЕП.

Според него би следвало да има правна възможност партиите, избрани в новия ЕП да подадат заявление до президента за излъчване на техен представител в новата ЦИК.

"Не искам да влизам в коментар на това, че правим избори само и само БСП да си актуализират представителите, съобразно политическата лоялност към ръководителката г-жа Нинова, но в крайна сметка ще видим какво ще се случи като персонален състав на ЦИК“, допълни Кирилов.

По думите му остават два месеца за подготовка за евроизборите. Той посочи, че ако съставът на ЦИК е нов, би било трудно на членовете да се стиковат толкова бързо.

Кирилов допълни, че по неофициална информация сегашният ЦИК е готов с хронограмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой може ли да ми каже каква е ползата от тези, останали в залата? Освен да творят глупости и недомислици и да си взимат пълния размер на заплатата?
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИМА ТРУДОВМежду другото, съгласно ПОДНС, депутатите имат право на платен годишен отпуск, който съвпада с ваканциите на Парламента (чл.135, ал.1), както и че няма право на неплатен отпуск, съгласно член 135, алинея 2 от същият този нормативен акт.ПОДНС - Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.
39
12
 
13
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Ае не се сещам герберастията като не влизаха в зала при ореха да пишехте такива статии.А бре ти къде си бил тогава? Всички знаят, че тогава депутатите от ГЕРБ ДОБРОВОЛНО приеха да вземат не 1/3, а 20% от работната си заплата!
38
7
 
15
 
! Отговори
ИМА ТРУДОВ преди 5 години
КОДЕКС , В него има ПЛАТЕН ОТПУСК, НЕПЛАТЕН ОТПУСК...БОЛНИЧЕНСЛЕДВА БСП да подаде там 70 молби и ДА ИЗЧЕЗВА КАТО НЕ ИСКА ДА РАБОТИ
37
7
 
22
 
! Отговори
хайде на избори ! преди 5 години
депутатите получават 1 000 - без да ходят на работа..............хиляди българи, а може и да са стотици хиляди - ходят на работа по 8 плътни часа по цял ден, цял месец , и накрая - 600 - 700 лв.
36
2
 
7
 
! Отговори
Омръзна ми преди 5 години
До Burzumот неграмотници - научи се да пишеш алооооооооооооооооооо.
35
6
 
13
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Ха ха,а българина нека да взема 560лв минимална заплата-433лв чисто,да му дойде акъла.Гърч,ниски доходи ,високи цени.Беден и неук народ лесно се управлява.
34
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е видял в продължение на 50 години комунист или социалист да работи , но е първи за заплата или далавера. За Нинова не е проблем тя е милионерка.
33
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парламент без опозиция и кухо-весела Караянчева в медиите означава само едно ,правителството пада и то много скоро!
32
10
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Тоя некадърник да каже що пише такива смешни закончета и за тях взема 5000 лева ,а да остави хилядата лева ...пак излиза ,че комунистите ни излизат по ефтино...
31
8
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ако ходят в парламента си губят времето и не могат да правят пари,сега поне имат достатачно време да се занимават с изтинските си доходи тук там.а може би от дълбока загриженост към своите избиратели са тръгнали по районите си на собственни разноски за да се срещат с хората и да решават проблемите им..?съвестта ги гризе че не са достатъчно полезни в парламента и са решили да не пречат на управляващите?всяка страна в която има опозиция има и тяхното присъствие само у нас отново на опаки
30
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата си тече: Левите депутати взимат над 1000 лв., макар и извън зала-- Народен съд за всички крадливи бесепари
29
8
 
17
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Ае не се сещам герберастията като не влизаха в зала при ореха да пишехте такива статии. Напротив - тогава невлизането в зала беше вид национално геройство.
28
6
 
10
 
! Отговори
Драга преди 5 години
Нинова, Напуснахте НС....БЪДЕТЕ ТАКА ДОБРА ВАШЕТО ОТСЪСТВИЕ,ДА Е ЗА ВАША СМЕТКА - ТОВА Е ДОСТОЙНОДРУГОТО Е СИМУЛАЦИЯ....
27
10
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Няма да получаваме заплати за дните, в които сме отсъствали от парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция,Нейната дума всички знаем колко струва! Според българското законодателство, депутат който без причинно отцъства от работа, получава 1/3 от работната си заплата!Ти недей слуша ГОЛЯМАТА ЛЪЖА, а чети закона!
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата си тече: Левите депутати взимат над 1000 лв., макар и извън зала----------------ТОВА ВСЕ ПАК СИ Е ЧИСТА НАГЛОСТ....
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Активист на БКПБе и не само те. Онзи слабичкия господин, както и ония от Сараите, с години получаваха/ат заплати и без да ходят на работа. Аз се чудя, ако не се явява половин година на работа, по принцип може да се освободи депутат, поради невъзможност изпълнение на дейността си. Защо не се гонят депутати, които почти не се вясват на работа? И това е въпрос към председателя на НС, защото той има административната власт да задейства такава процедура.
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо питаш Нинова за заплатите на хората, бе, Кире?! Нейно ли е правителството, което ни управлява в момента? А между другото, ако прегледате старите новини, че видите, че Нинова два пъти предлага замразяване на депутатските заплати, но не се приема от другите партии в парламента.
23
7
 
11
 
! Отговори
Моника преди 5 години
И е доста изгоден ход за левицата в момента.Ми дайде всички в Парламента така да подходят и да получават по над 1000 лв. без да вършат грам работа.Страшно несправедлива ситуация ощетяваща българският гражданин и системата!
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб да платят от заплати и влогове глобите наложени на БГ от некадърността им и корупция