Доста теми се натрупаха в трудни времена...Медведев и Борисов разговарят

В МС се провежда протоколна среща между двамата премиери
Обновена: 4 мар 2019 16:59 | 4 мар 2019 16:45, Анисия Иванова
82
Доста теми се натрупаха в трудни времена...Медведев и Борисов разговарят
Снимка: МС

България ясно заяви, че ще участва в газоразпределителния хъб "Балкан“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев, съобщи "Фокус".

"Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България като член на ЕС и НАТО имаше период, в който стокообменът ни с Русия намаля“, коментира той. "С дружни усилия успяхме да се справим в сферата на туризма - утре ще поставим въпроса да има ферибот Бургас – Новоросийск“, заяви Борисов.

Още по темата

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че за последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти.

"За газоразпределителен хъб "Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът Борисов.

По думите му българското решение е ясно, съгласувано е с ЕК. "Така че както "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд.куб.м от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

"Относно АЕЦ "Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости, ние ги платихме кеш и сега България има увити в найлони ядрени реактори", каза още министър-председателят.

Бойко Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млдр. куб. метра.

Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско робство. Той добави, че тази година се отбелязват и 140 години от началото на дипломатическите отношения между Русия и България. Медведев заяви, че с българския премиер ще разговарят за някои икономически теми и проекти.

"Има към какво да се стремим, защото в последните години някои от числата за икономическото сътрудничество са добри, но други са по-лоши", заяви Дмитрий Медведев. Той изтъкна, че е хубаво, че е възстановена работата на междуправителствената комисия.

По думите му между България и Русия има някои съвместни по-големи проекти в енергетиката, газовата област и атомното сътрудничество. Освен това двете страни са свързани и чрез големия обем на туристическото сътрудничество.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ko si dumat na masata s vodkata....ne struva....pokajete kopia na dokumentite, deto razpisaha....tea molodci....
50
3
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
Не съм чел договорите, явно ти си вещ в това, но практиката ми е показала, че ВИНАГИ КОГАТО ИМАМЕ ДОГОВОР С РУСНАЦИТЕ---ПЛАЩАМЕ СКЪПО , МНОГО СКЪПО.....1. Най - скъпият газ в Европа 2. Най - губещата рафинерия в света - Лукойл не е платил и един лев печалба. 3. Милиарди ни е струвало "освобождението" от руснаците - след 09.09.1944г. тяхната окупационна армия е била на наша издръжка.
49
2
 
2
 
! Отговори
Борисов... преди 5 години
...си "трупа" теми, угодни на господарите му, а когато след време не е нужен, както и ние на господарите музика българинът пак ще плаща прескъпо на руснаците да ги "спасяват". А през това време сметката расте.
48
10
 
4
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 5 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов забрави ли,аква е ролята на Русия в "трудните времена",в които живеем?Русия е заплаха за България и това го написахме в официален документ,другарю Борисов.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и пред Медведев има тефтери, сериозните хора си водят бележки.
45
1
 
3
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 5 години
До Анонимен 40"Какво" е България днес????????????????
44
1
 
3
 
! Отговори
вие европейците преди 5 години
До БГмечти... мечтии....
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОРИСОВ НЕ МОЖЕ ДА ВОДИ РАЗГОВОР БЕЗ ТЕФТЕРИ ПРД СЕБЕ СИ.В ДРУГИЯ МАТЕРИАЛ НЕ ВИЖДАМ ХАРТИЙ ПРЕД РАДЕВ.
42
1
 
6
 
! Отговори
Без коментар преди 5 години
Правилно е казал.
41
6
 
22
 
! Отговори
Без коментар преди 5 години
Путин каза:България се отказа от "Южен поток" под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през "Турски поток". Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси.
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаНапротив, не си чел договора - Южен поток щеше да се строи с руски средства, но в замяна на това България 20 години нямаше да получава никакви преносни такси.
39
7
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Сралин поц 36 И на мен при прилича на хидроцефолия или нещо по лашо.
38
7
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До БГ Южен поток щеше да се изгради изцяло с руски средства, а после и да ни плащат такси за пренос. За какви български пари бълнуваш? Белене щеше да се строи с руски средства, и 20 години да изплащаме с пари от продажбата на тока, а после-още 20 години да работи за нас централата, на чиста печалба, и евентуално-още 15 след това. А каква печалба донесоха за държавата фотоволтаиците на Бойко, или американските бази?
37
3
 
14
 
! Отговори
Дай заден! преди 5 години
Ние сме В НАТО и С Русия, заяви Борисов ... Дааа ... - рекъл Помпейо многозначително по този повод.Нали е дипломат ...
36
16
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Ясно! Борисов иска да говори за практична енергетика, а Медведев приказва общи приказки за взаимно сътрудничество някога в бъдещето. Асно е ,че е дошъл за да даде последни инструкции на предателя-прецедент как да саботират евроизборите и защо се бави БСП ,та още не е взела властта. Можем да очакваме яростно активизиране на антидържавната дейност на БСП.
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да да главоч много точно.
34
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руският гном има несъразмерно голяма глава. В България на какива казват "главоч".Иначе посещението му е вредно за България/
33
2
 
11
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 5 години
Доста думи,пък плява.В *** ,без европейските МУ субсидии,кокиче не може да произведе.
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основна и единствена тема в разговорите с руският гном трябва да бъде какво правят пълчищата руски шпиони и провокатори в България ?