Доста теми се натрупаха в трудни времена...Медведев и Борисов разговарят

В МС се провежда протоколна среща между двамата премиери
Обновена: 4 мар 2019 16:59 | 4 мар 2019 16:45, Анисия Иванова
82
Доста теми се натрупаха в трудни времена...Медведев и Борисов разговарят
Снимка: МС

България ясно заяви, че ще участва в газоразпределителния хъб "Балкан“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев, съобщи "Фокус".

"Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България като член на ЕС и НАТО имаше период, в който стокообменът ни с Русия намаля“, коментира той. "С дружни усилия успяхме да се справим в сферата на туризма - утре ще поставим въпроса да има ферибот Бургас – Новоросийск“, заяви Борисов.

Още по темата

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че за последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти.

"За газоразпределителен хъб "Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът Борисов.

По думите му българското решение е ясно, съгласувано е с ЕК. "Така че както "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд.куб.м от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

"Относно АЕЦ "Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости, ние ги платихме кеш и сега България има увити в найлони ядрени реактори", каза още министър-председателят.

Бойко Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млдр. куб. метра.

Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско робство. Той добави, че тази година се отбелязват и 140 години от началото на дипломатическите отношения между Русия и България. Медведев заяви, че с българския премиер ще разговарят за някои икономически теми и проекти.

"Има към какво да се стремим, защото в последните години някои от числата за икономическото сътрудничество са добри, но други са по-лоши", заяви Дмитрий Медведев. Той изтъкна, че е хубаво, че е възстановена работата на междуправителствената комисия.

По думите му между България и Русия има някои съвместни по-големи проекти в енергетиката, газовата област и атомното сътрудничество. Освен това двете страни са свързани и чрез големия обем на туристическото сътрудничество.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
18
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Какъв е смисълът въобще да се водят разговори,след като БГ няма самостоятелна външна политика????Само се прелива от пусто в празно...Или:"Ето вижте-ние искаме,ама не ни позволяват(Началниците)!"Впрочем Турция също е в НАТО,ама отстоява националния си интерес!И никой не смее да я нарече 'Троянски кон" или нещо подобно!Щото НАТО ще си остане без Южен фланг.
30
6
 
13
 
! Отговори
до аз преди 5 години
абе ху.о , Клинтън като беше тук града изселиха и пуснаха 500 човека проверени, полицаи и еоенни и техни семейства в близост да ръкомахат....айде скрий се...пък и Баце не е *** една шайка забравени уж сини демократи с провокации в близост до Медведя да му объркат сметките....я по далеч, въс.
29
16
 
10
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Нали е брат Димитрий Медведев , а се страхува от хората и ги държат на стотици метри от него.Да слезе от колата си ,да поздрави. Много смели на думи,а се крият.То някой трябва да е луд като тях, че да го гърми.СТРАХЛИВЦИ!
28
5
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
и колко са злините, я да ги напишеш....кое е раздала, чел недочел....саморасляк
27
2
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
За честния данакоплатец, последните 30 годивни са трудни времена, с една тема единствена - оцеляване в джунглата.
26
2
 
24
 
! Отговори
Набират се Гербери преди 5 години
Набирам *** за работа към ГЕРБ. Изисквания: 1.Не е нужно да можете, да мислите; 2.Цвъки Цветанов ви изпраща предварително написани коментари от типа-"Бойко е велик демократ, Банов е набеден, а кмета на Пловдив е невинен ; 3.Плаща се по 5 стотинки на коментар, ако се справяте с лъжите след 6 месеца ви се увеличават стотинките.
25
3
 
17
 
! Отговори
до Гошо преди 5 години
те герберските *** сега кротуват Баце ги е озаптил воглаве с Цеци.Тез лаещите са от кликата Инжеффф и Сашо Дебелее демократа, те да като пинчери на каишка....е Сашо е по дебел пинчер
24
20
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
да де много усмивкии мили очички а накрая хврляне в проекти без особенна икономическа полза или логика а само едно забиване на краката като магаре за да се угоди в полза на икономическите интереси на русия щото на боко не му стиска да им се опълчи и защити нашите интереси този човек ни вкарва дългосрочно в едни неизгони проекти но едва ли по настоящем бг данъкоплатец го вижда ясно
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Mike PompeoТиквата строи огромен Хотел с 9 басейна , и 560 стаи до Ахелой .Кажи на чиффута Мендел да прати руски туристи за Хотела .---------Сериозно, да линк към разрешителното за строеж?
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да *** в тия 10 години Орешарски къде го забрави?
21
7
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Добре дошли приятели - мои евтино платени *** на герберугите, дерзайте !
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Северозапада"може да включите и Цветанов, няколко депутати от Герб, както и заклета преводачка с руски език, които да обяснят на Медведев, какво всъщност е искал да каже Борисов"---Пак не става. На всички ще им е трудно да разберат, какво иска да каже Тиквата, та да обяснят на Медведев
19
14
 
30
 
! Отговори
Да де преди 5 години
Медведев, Медведев, сигурно имаш много добри детски спомени от братска България, но за десет години една корумпирана, крадлива и опростачена тиквена шайка я оглозгаха до кокал.
18
4
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Бойка от село Банкя, без заплащане дава на американци, руснаци, турци и на кмета от Симитлий. По желание на клиента бонус Цецка Закуската.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отляво Медведев, отдясно Шотллнска превъзходана (глей картинките ***) и посредата Искащия украинския газ
16
13
 
16
 
! Отговори
българина преди 5 години
по *** реч на бб пред Медведев не бях чувал, едно Благодаря не каза за освобождението! за това Медведев му отвърна с 1 изречение и излезе!
15
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно Буда е ходил на курсове по български език защото на преводачите им е писнало да превеждат рецептата за щтрудел от Готварската книга на Винетутьо и добавката на онова същество от вършецката образУвателна система.
14
5
 
24
 
! Отговори
българина преди 5 години
бб нарече Медведев КОЛЕГА НЯКОЛКО ПЪТИ!явно не му знае името
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милият - сега няма "конгречулейшънс" и "парлеву франсе". С "моледец" дали ще се пъчи?
12
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов говори ли изобщо?Той на български едва приказва с грешки.