Политическа дъвка: За "кожата" на мюфтийството и едни 8 млн. лв.

Мирът и спокойствието са по важни от тези пари
12 мар 2019 17:17, Александър Попов
179
Политическа дъвка: За "кожата" на мюфтийството и едни 8 млн. лв.
Снимка: Булфото, архив

Народното събрание одобри да бъдат опростени дълговете на регистрираните вероизповедания у нас. Фокусът веднага бе насочен към Главното мюфтийство, тъй като почти всичките задължения към бюджета са техни. За осигуровки, данъци, лихви и т.н.

Гласуването мина без присъствието на БСП, но темата веднага се политизира. Корнелия Нинова и червените съзряха сделка между ГЕРБ и ДПС, но така и не се появиха в парламента. За да бъдат чути от всички свои избиратели.

Още по темата
Всъщност, разковничето се крие в изборната обстановка в страната. Защото в средата на 2017 г. фактът, че 600-те имами бяха останали без заплати два месеца не развълнува абсолютно никого.

За какво плаща Главното мюфтийство?

На трудов договор са 600 имама и още 120 души персонал.

"През годините, годишният бюджет е около 6 млн. лв, които са крайно недостатъчни, за да направим здравните и социални вноски на нашите служители. За да можем да изплатим заплатите на имамите и те да бъдат под контрола на Главно мюфтийство, което е една българска институция, създадена с указ на цар Фердинанд, ние сме направили така, че да можем да им заплащаме заплатите, за да поддържаме нашите имами. Ние не можем да позволим чуждо влияние да повлияе на нашите имами. И от тази гледна точка, ние сме се стремели да заплащаме заплатите им редовно", сподели главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Става въпрос за заплати, осигуровки, данъци. През годините държавата е опрощавала същите задължения на големи предприятия, за да се избегне социално недоволство или да няма сътресения в даден икономически сектор. За политиците обаче тези милиони се оказаха чудесна "дъвка" за игри. Превърнаха се в най-големия проблем на държавата, а странно никой не вижда тук социален момент.

Тези 8 млн. лв. наистина могат да се превърнат в голям проблем, ако си останат като задължение, което непрекъснато нараства. Защото ще открехнем вратата чужди държави да ги платят. А не е ясно, ако това се случи, дали няма да отворим и вратата на тероризма. Не е ясно дали и чужди разузнавателни централи няма да придобият лесен достъп до хора, за които няма да е трудно да бъдат "обработвани" в конкретни ситуации.

Националната сигурност не трябва да служи като алиби за каквото и да е, но не трябва и да се подценява. Когато се крещи от жълтите павета за сделки, хубаво е да се мине и в някои райони в Родопите. Дано си припомним и предупрежденията на хора като отец Боян Саръев преди години, когато неуморно обикаляше тези райони.

Дълговете сега са на Главно мюфтийство, но няма никакви гаранции, че и БПЦ няма да изпадне в подобно положение. А дали си спомняме в едни мътни години какви секти атакуваха не само малки градове и села, но и столицата? Промените в закона обхващат всички регистрирани вероизповедания, не само мюфтийството.

Всички сме наясно, че ако ставаше въпрос за православната църква, всичко щеше да мине с разбиране и дори - фанфари. Затова популизмът в този случай няма да изиграе добра роля. Нито за затягане на партийни редици, нито за политически амбиции. Като при Слави, който ни задава публично въпроса дали някой ни е питал дали сме съгласни да плащаме дълговете на мюфтийството. Ами ние сме гласували за тези 240 депутати, ако не ни харесва как работят, демокрацията го е измислила - избори. Или пък той предлага референдум?

Тези 8 млн. лв. не са проблем за държавата - нито ще обеднее, нито ще забогатее. Нито пък са коректни сравненията какво може да се купи с тях.

Всъщност тяхната цена най-добре бе визуализирана вчера. Когато се срещнаха премиер, патриарх и главен мюфтия. На една маса, с ангажимент да пазят мира и спокойствието. Защото той не е даденост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Главно мюфтийство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
0
 
! Отговори
alex преди 5 години
Колко ти платиха бе авторчето .............
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 miliona leva za zaplati na imamite v rbg....koi sa tezi hora, kolko chasa sa rabotili, kakvo sa rabotili, kakvo sa svarshili, kade sa ...daite dokumenti, video...da podkrepim bg championi musulmanski imami v rbg...imame podkrepa za olimpiiski komiteti....da imame podkrepa i za bg imamite v rbg....pokajete pone 100 ot tiah....pusnete video na tehnite molitvi i na drugite tehni dela za bg narod suveren, za bg parlament, za bg prezident...
136
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 5 години
Няма да можем да ви опростим дълговете (наблюдават ни), но ще направим всичко за да го опростачим. Това го можем.
135
4
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
В ЕДИН ГЕНИАЛЕН ФИЛМ ХЕРКУЛЕС БЯГАШЕ ОТ "МЪЛНИИТЕ" НА ХЕРА , ЗАСЕЧЕ БАЩА СИ ЗЕВС В ЕДНА ГОРА И ТИЧАЙКИ КРЕЩЕШЕ :" КАКВО ИСКА БЕ ..КАКВО СЪМ ВИНОВЕН АЗ " !!! А ЗЕВС... "НЕ ЗНАМ СИНЕ -НЕ СЪМ СЕ ПРИБИРАЛ ОТДАВНА " !!! ТОВА Е РЕЛИГИЯ , А НЕ :... " ТРАЛАЛАХ АКУ.Р ДА БАРА" И "ГЛИСТОС НА ПОДНОС " !!! ЕХ ЦИОН ...ЕХ ЦИОН !!!
134
2
 
24
 
! Отговори
Асан преди 5 години
мен, като мюсюлманин ме е срам, някой да ми опрощава дълговете. От главно мюфтиисво не са прави, като не са споделили за тези дългове. Ако бяха поискали от нас обикновенните хора, щяхме да ги съберем тези пари за една година. А сега всеки ще ни натяква, че са ни били дадени даром, за етнически мир и прочие глупости.Може да сме бедни, но сме горди и честни хора не ни трябва някой да ни опрощава или отвън да ни даряват.Главно мюфтииство да си назначът професионални финансисти и добри мениджъри!
133
13
 
4
 
! Отговори
hm преди 5 години
Човека си го каза по-горе: "Ако е за БПЦ - няма проблем. Но, след като е за мюфтииството вой до небесата".
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бездомния(влади Горанов) ще ги събере от *** с дребен бизнес
131
2
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ-ДПС преди 5 години
До Анонимен 135: Излиза, гласуваш за ГЕРБ - печели ДПС. Мюфтийството получава милиони, Доган - ТЕЦ Варна, мюфтийството в Добрич - пари от Дианета на Турция. А за електората - каквото остане.
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво излиза гласуваш за ГЕРБ-ДПС за следв.избори, отказахте ме !
129
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ми звучи като изнудване - "дайте 10мил за да има мир" ???????Но щом ДЪРЖАВАТА решава да ги опрости, какви контроли ще се заложат за да не се случи да задлъжнеят ПАК с 20 мил? Кой е допуснал задлъжняване с 10 мил? КОЙ следи и отгваря за "бизнеса", имоти, ценна собственост и др. активи? ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА ЗА ЧАСТНИК - ПУБЛИЧЕН ОДИТ и отворени сметки тогава?
128
5
 
0
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 135. Твоето мнение няма никакво, ама никакво значение. Защото ти си никой.
127
3
 
29
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Демек си плащаме такса спокойствие...Що не им изпратихте ЧСИ?..И стига сте плашили гаргите с Косово,Мосово..Това не ви е преди 30 години! Мошенници!...Шибайте яко тоя *** народ!
126
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б.Б не знае на кой да угоди.Страх го е.Много началници и все големи.На американци ли на руснаци ли на турци ли.Само за българите не го е еня.
125
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъчно ми е да гледам как ДПС изнасилва Герб! Точно това каза Бойко само че за БСП преди 4 години, но там пропагандата и цветистия език не им се отдава да му го върнат по подобен начин! Концепция, визия, ала - бала, народа пак не ги разбрал и пак Него избрал! Щото Той се грижи за мира!
124
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е православна и на българите! Останалото са нагли приказки, рекет, предателство и непочтени политически залъгалки! Кога са искрени и се грижат за етническия мир - Когато ни проглушиха ушите как ДПС не трябва да се допуска на власт или сега, когато ДПС ги командва както си иска?
123
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има мир на футболен клуб Левски за 30млн.лева и на Мюфтийството 8млн.лв.да не се пращат ЧСИ! Същото и за другия труп БАН. Като ги финансират други държави има си служби. Рзаследване. Съд. Конфискация на имуществото и депортиране! Поповете ще получават колко учителите и ще си паркират демонстративно лимузините на пешеходни зони! Сутринта гениите Аделина и Виктор въобще не схванаха за какво става въпрос при репортажа от Германия! "Ама не можели и тук така"! Всеки си разиграва коня.
122
3
 
23
 
! Отговори
8 преди 5 години
Аз съм твърдо ЗА опрощаването, това ще събори на 100% гербаджиите от власт, 8 милиона са нищо !
121
4
 
19
 
! Отговори
men преди 5 години
БПЦ (българската продажна църква) е длъжница на народа си. от 30 години им гледат далаверите и мизериите, гледат как народа измира или бяга ама си бичат айляк и ги галят по главите, целуват се с тех, снимки, благословяват им кражбите, църковни титли им дават и т.н. един от тези попове да излезе и да каже "елате да ги иземетем" и да застане най отпред до три дни бойковистите ще висят по лампите.
120
3
 
38
 
! Отговори
Християнин преди 5 години
Срам ме е и ме е гнус от вас - политици, ГЕРБ, ДПС, Патриоти. Как спите нощем, дано да нямате покой, този от горе гледа и ние гледаме и виждаме. Не мога да се примиря. Това е богохулство и национално предателство. Предатели!!!
119
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
понеже орешарски правил мизерии и вие имате право да крадете и да правите мизерии така ли?