Политическа дъвка: За "кожата" на мюфтийството и едни 8 млн. лв.

Мирът и спокойствието са по важни от тези пари
12 мар 2019 17:17, Александър Попов
179
Политическа дъвка: За "кожата" на мюфтийството и едни 8 млн. лв.
Снимка: Булфото, архив

Народното събрание одобри да бъдат опростени дълговете на регистрираните вероизповедания у нас. Фокусът веднага бе насочен към Главното мюфтийство, тъй като почти всичките задължения към бюджета са техни. За осигуровки, данъци, лихви и т.н.

Гласуването мина без присъствието на БСП, но темата веднага се политизира. Корнелия Нинова и червените съзряха сделка между ГЕРБ и ДПС, но така и не се появиха в парламента. За да бъдат чути от всички свои избиратели.

Още по темата
Всъщност, разковничето се крие в изборната обстановка в страната. Защото в средата на 2017 г. фактът, че 600-те имами бяха останали без заплати два месеца не развълнува абсолютно никого.

За какво плаща Главното мюфтийство?

На трудов договор са 600 имама и още 120 души персонал.

"През годините, годишният бюджет е около 6 млн. лв, които са крайно недостатъчни, за да направим здравните и социални вноски на нашите служители. За да можем да изплатим заплатите на имамите и те да бъдат под контрола на Главно мюфтийство, което е една българска институция, създадена с указ на цар Фердинанд, ние сме направили така, че да можем да им заплащаме заплатите, за да поддържаме нашите имами. Ние не можем да позволим чуждо влияние да повлияе на нашите имами. И от тази гледна точка, ние сме се стремели да заплащаме заплатите им редовно", сподели главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Става въпрос за заплати, осигуровки, данъци. През годините държавата е опрощавала същите задължения на големи предприятия, за да се избегне социално недоволство или да няма сътресения в даден икономически сектор. За политиците обаче тези милиони се оказаха чудесна "дъвка" за игри. Превърнаха се в най-големия проблем на държавата, а странно никой не вижда тук социален момент.

Тези 8 млн. лв. наистина могат да се превърнат в голям проблем, ако си останат като задължение, което непрекъснато нараства. Защото ще открехнем вратата чужди държави да ги платят. А не е ясно, ако това се случи, дали няма да отворим и вратата на тероризма. Не е ясно дали и чужди разузнавателни централи няма да придобият лесен достъп до хора, за които няма да е трудно да бъдат "обработвани" в конкретни ситуации.

Националната сигурност не трябва да служи като алиби за каквото и да е, но не трябва и да се подценява. Когато се крещи от жълтите павета за сделки, хубаво е да се мине и в някои райони в Родопите. Дано си припомним и предупрежденията на хора като отец Боян Саръев преди години, когато неуморно обикаляше тези райони.

Дълговете сега са на Главно мюфтийство, но няма никакви гаранции, че и БПЦ няма да изпадне в подобно положение. А дали си спомняме в едни мътни години какви секти атакуваха не само малки градове и села, но и столицата? Промените в закона обхващат всички регистрирани вероизповедания, не само мюфтийството.

Всички сме наясно, че ако ставаше въпрос за православната църква, всичко щеше да мине с разбиране и дори - фанфари. Затова популизмът в този случай няма да изиграе добра роля. Нито за затягане на партийни редици, нито за политически амбиции. Като при Слави, който ни задава публично въпроса дали някой ни е питал дали сме съгласни да плащаме дълговете на мюфтийството. Ами ние сме гласували за тези 240 депутати, ако не ни харесва как работят, демокрацията го е измислила - избори. Или пък той предлага референдум?

Тези 8 млн. лв. не са проблем за държавата - нито ще обеднее, нито ще забогатее. Нито пък са коректни сравненията какво може да се купи с тях.

Всъщност тяхната цена най-добре бе визуализирана вчера. Когато се срещнаха премиер, патриарх и главен мюфтия. На една маса, с ангажимент да пазят мира и спокойствието. Защото той не е даденост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Главно мюфтийство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо бре овце се тъпчете тук като стадо, най-голямата цензура е тук, на това ли му казвате ДЕМОКРАЦИЯ ! Да бяхте излезнали на площада и да изтриете завинаги БКП с клонингите и: ГЕРБ,ДПС,БСП, Патриоти, и други там имитаци Независими, те са носители на злото и на мизерията, как не разбрахте тази истина вече 39 години бе ? Не ги ли виждате бе, някога бяха партизаните, сдадоха властта на децата си, сега са внуците на партизаните, колко по-тъ'пи трябва да сте за да не виждате това ?
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да пазя мира и спокойствието, ако може да ми кажете къде да си взема парите.
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 млн. разделено на 600 имама и 120 души помощен персонал прави по над 11000 лв. на човек годишно. Т. е. българската държава изцяло издържа имамите и персонала на мюфтийството.
75
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На една маса, с ангажимент да пазят мира и спокойствието. Защото той не е даденост.ХОДА Е ДОБЪР; ПО-ДОБРЕ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ДАДЕ ТИЯ ПАРИ, ОТКОЛКОТОДА ДОЙДАТ ОТ ВЪНШНА ДЪРЖАВА...ПРИМЕРНО ИСЛЯМСКА
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автора, противно на това което твърди, явно няма нищо против рекета и терористичните заплахи, стига да излизат от устата на лица с духовен сан...
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Догодина ще натрупат още повече дългове - нали държавата ги плаща. И като си вземат парите пак ще са готови да пазят мира и спокойствието.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза,че туй е годишен дълг-заплатите на всички длъжностни лица с помощния персонал с някои други данъци,такси,добре де,дадоха ли ги на куп по предназначение щом било държавно задължение за издръжка и не могат да се самоиздържат от дейноста си обявена,а тя е на съпътстваща институция щом им е отделена материална база как активи,че след като са светска и религиозна институциите,то за тях остава и напътстващата роля за изграждане на светогледа на верите при верноподаните,що за разузнавания тогава
71
1
 
14
 
! Отговори
Един преди 5 години
Църквата, джамията, Шабатите и всякакви подобни са отделени от държавата. По закон е така. Те са си собствена губерния. От какъв зор трябва да им покриваме масрафите ? Имат си имоти - 4700 на брой на фесляците и те ги отдават под наем. Нашите пък имали 3000000 приходи. И ние да им плащаме, щото да не се развали религиозният мир ?! Нещо като заплаха ли отправят тия? Демек, ако не ни дадете пари ще ви спретнем етническа конфоронтация ?! ДАНС къде са ? Самосезиране нещо или......
70
19
 
2
 
! Отговори
IYI преди 5 години
Българите са откраднали недвижимите имоти на мюфтийството, които са за над 8 000 000 000 лева. Сега опрощават някакви си кирливи 8 000 000 лева
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искам да плащам нито дълговете на мюфтийството, нито тези на БПЦ! Имат си "стадо" да ги храни! А НАП да се хванат на работа и да разбутат тази схема! За 1.50 на бабите искат касов апарат, но в църквата свещите как се продават? А попът да не би като взема пари за опело, да ходи с касов апарат в джоба?
68
0
 
21
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Къде е Бойко Ефенди от Банкя ? За една псевдо мутра питам.
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз много се възмутих от този същия предпоследен абзац!
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 1,50 лв. от едни баби данъчните се правиха с часове на маймуни в един селски културен дом. Ама за 8 млн. са ларж - хаирлия да им е на тия в мюфтийството.
65
0
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Кой ви е виновен ?!Защо се гневите ??Скачахте за свобода, но я обърнахте на свободия.Но понеже не може да се побългари демокрацията,живеете в мутрокрация, като маФията е превзела държавата.Такива сте българи, тук останали, даже и зад граница си правите мизерии !!
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом според автора 8 милиона не са никакъв проблем за държавата аз бих ги взел. Няколко пъти. Без проблем!Така де, държавата нито ще обеднее, нито ще забогатее (пак според автора).Между другото я питайте някой познат пенсионер колко му е пенсията и дали за него 20 лева са много или малко.
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България се плаща, за да не се правят незаконни неща - плащат субсидии на политици, за да не се финансират незаконно, плащат на религиите, за да не се финансират от чужбина, плащат на едни загорели граждани за да не се топлят на твърдо гориво. В нормалните държави има закони, които всички трябва да спазват, ама тук - не. Тук на определени категории им се плаща, за да не нарушават законите.
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези нарушават не само човешките юридически закони, но и Божиите! Каква е тази религия, която заплашва, изнудва и бърка в чужд джоб, каква е тази религия, която слага парите на първо място?!
61
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На фона на всеобщата бедност в смесените райони- Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Кърджали, Родопския край, където безработицата е голяма, заплатите са най- ниските, властта дава 8 млн. на Мюфтийството. Под претекст, че било за етническия мир. Не се връзват нещата. Подобрете жизнения стандарт на хората, създайте раб. места, от това зависи стабилността на властта и етническия мир, а не от Мюфтийството.
60
0
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Уважаеми непродуктивни религиозни търтеи, докога само ще вземате без да давате ?
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безбожници.Яли,пили и се веселили,а друг да плаща.