Терористът Тарант вдъхновен от ранната българската история

Полицията още изяснява маршрута му и с кого се е срещал
Обновена: 18 мар 2019 12:50 | 18 мар 2019 11:45, Петя Славова
124

Шокът от присъствието на терорист и безпощаден убиец в България все още не е утихнал. Няколко месеца преди кървавото нападение в джамии в Нова Зеландия, Брендън Тарант е бил у нас и е обикалял страната ни. Полицията все още изяснява неговия маршрут, както и дали и с кого се е срещал.

Броят на жертвите междувременно расте, а по оръжието на екзекуцията ясно личат надписи на емблематични за българската история битки, като тази при Шипка по време на Освободителната война.

Още по темата

"Нещата са взаимосвързани. Въпросните надписи могат да се разделят в различни групи. Особено впечатление прави, че атентаторът навлиза в ранната българска история. Най-вече се е интересувал от Османската империя. Ако ставаше въпрос само за исляма, то акцентът щеше да пада върху последните събития по света", коментира в студиото на "България сутрин" археологът проф. Николай Овчаров.

Предполага се, че Брендън е изучавал историята ни в Крайстчърч, където могат да бъдат намерени книги, преведени на английски език, а след това е дошъл в България, за да провери на място прочетеното.

"Всички места, които е обиколил у нас, са исторически - Плевенската епопея, Царевец, Асеновата крепост, Бачковският манастир", допълни още историкът.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев подчерта, че тепърва ще бъде изясняван социалният профил на нападателя. А не е изключено и там, където е живял, също да е общувал с балканци.

"Глобализацията като процес днес постигна един ефект - заличават се граници, компресира се пространство, свободно можем да пътуваме и да общуваме... Същевремненно обаче се отваря пътят за нови идеологии, тъй като старите вече се оказват изчерпани. А политиците не могат да открият решение в старите такива за наслоените вече конфликти", отбеляза Тихомир Стойчев.

Австралиецът Брендън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Органите на реда там провеждат мащабна полицейска акция. Претърсени са две жилища, а близкия на обвинения сътрудничат за разнищването на престъплението.

Междувременно стана ясно, че Тарант, който остава в ареста и вече му е повдигнато обвинение за убийството на 50 души при масовата стрелба, планира да се защитава сам в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен,тези които са създали терористите,сега си ги избиват.Може и да греша,но така ми се струва.
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТурци произлиза от думата "torture",която означава измъчвам,мъча,изтезавам.Иначе османците са били съставен от много народи,а на Балканите са били преобладаващо българи,сърби и малко гърци от днешна централна Гърция надолу(на юг).Дори албанци не са съществували,те се появяват по-късно на Балканите и също се борят с османците.
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Междудругото писаха,че е имало защитници на населението в Сирия,а то е многообразно как състав и заради части от тях тези защитници се били срещу наемниците на ИД-ДАЕШ,кат част от тях са били точно таквиз бели,ако е бил сред тях е по правдоподобно да реагира,да ги усетил някъде по нюх,но защо наша история е изучавал,даже с идване у нас,а неизвестна за нас сръбска песен включил в джамията,неразбрано защо неразличавал,че от какъв албум-запис и не/забранените в ютуб след кат не е бил в Сърбия 1 час
80
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То така и аз съм цял Рамбо.Отивам в един район с невъоръжени мюсюлмани трепя наред и виж къв герой съм.Ако беше такъв найстина а не жалка имитация би се сражавал например с ислямска държава с армиите на Ердоган с тези на Саудитска Арабия ен това е геройство.А геноцида на цивилни го може всеки посер.ко с пушка, пълнители и еди килограм личен комплекс за малоценност и неодостатъчно секс.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте дрънкали лъжи бе.Бил вдъхновено от кое ранната ни история ли тоест от Аспарух и Тервел дето мюсюлмани на снимка не са виждали освен за три часа под Константинопол *** даже не разбраха че са такива щото избягаха преди да ги наближат.Май тогава намека е за възраждането.Да ама нашите хайдути и бунтовници се биха с въоръжена турска армия щото имаха топ.ки а не като английските солташа.ци дето знаят да се бият ама само когато те са въоръжени а врага е без оръжие.Тоя юнак се кри досега.
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До81. И аз сега си пазя земята от червените фараони. Но нямам успех. Пукат гуми , глави, държавната институция защитава колектива , не индивида.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До80. И сега има много от СССР не се приемат за руснаци а се казват че са Съветски граждани.
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До80. Определят се турци с образуване на Турция 1923г. До тогава има религия фереджета , фесове. С Ататюрк се приема латиницата за писменост и светска държава Турция. България и Турция са съюзници през ПСВ против Руската империя.
75
2
 
14
 
! Отговори
Х.? преди 5 години
Едно време хората в Европа (България, Испания, Италия, че и Франция) са проливали кръвта си, за да защитават земите си от османските и мавританските орди, а сега ги пускат и ги канят. Който не познава историята си...как беше?
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 77Значи българите са се лъгали като са определяли една част от населението на Осм.Империя ,като турци!
73
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми има и сами са се присъединили. Както и са освободени с декрет. Кипър е така. Сама става английска колония като се разпада османската империя. А в СВИЩОВ е подписан договор за мир 1777г. Между Свещенната Римска Империя и Османската.
72
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До65. Колко пъти ще се пише. Турци, Турция е държава от 1923г. До тогава няма турци няма държава . Какъв Видин с турци в османската империя. Нямат писменост, нямат азбука.
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че някой муню написал на оръжието си победни български битки, няма да ме накара да се срамувам от това. Ако, някой си мисли че ще го постигне, много греши! Човекът е разбира се терорист, вярващ и немислещ, както са вярващи и немислещи всички комунисти, неолиберали и пр. но никой не обърна внимание на моментът и причината на неговата радикализация. А това точно съвпада на нарастващото напрежение между Ердоганова Турция и Израел. Австралиецът се изживява, като борец против антисемитизма.
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 73Няма да се учудя скоро някой да се изкаже, че народите сами са се присъединявали към османската империя.
69
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пом а ците се помохамеданчване доброволно. Защото статута в Османската империя им дава власт над християните и месечно възнаграждение.
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По въпроса с / п. Ома ците/ помохамеданчването. Може да се изкаже Турската Академия на Науката.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има баланс, дори и тероризма не е еднопосочен, както виждаме.
66
3
 
8
 
! Отговори
1958г преди 5 години
В северозапада. Не от 2018г. " Другаре, колективизацията приключи с успех..... Останаха някои деца сираци..... но шъ съ опрайм."- цитат от реч 1958г.
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До65. Помаците са християни на служба като наемници за пари / башибозук/ . От там идва *** / помохамеданчени/. Това се случва преди разпадането на империята зада се събира данъка по лесно.И сега е така К. Нинова си слуша Москва. От там са и парите.
64
3
 
21
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Знаете ли, че преди век на територията на днешна Турция християните - кяфири са били 20%!? А знаете ли, че днес същите на територията на съвременна Турция са 0,2%!? За сто години сто пъти разлика в посока надолу! И знаете ли защо!? Ами заради ''толерантността'' на ''кротките, толерантни и миролюбиви'' ''правоверни'' турци към християните-кяфири!