Стрелецът от Крайстчърч – 6 дни у нас, но нямал контакти с българи

Посещението му в България било само с цел туризъм
18 мар 2019 08:50,
83
Стрелецът от Крайстчърч – 6 дни у нас,  но нямал контакти с българи
Снимка: БТА

Атентаторът от Нова Зеландия не е имал контакти с българи по време на престоя си у нас по информация на МВР, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

"Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива", обясни Маринов пред БНР.

Вътрешният министър посочи, че стрелецът от Крайстчърч е бил в България между 9 и 15 ноември миналата година. Той окачестви нападението като "недопустим терористичен акт".

Още по темата

Маринов е на посещение в Съединените Щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, "Сикрет сървис" и службите за гранична сигурност.

МВР шефът каза също, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност.

"Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет годишен."

Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.

По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Маринов заяви, че целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на "мигрантския натиск" в България.

По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни.

"Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия. "

Маринов също увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69Да му направят паметник в турция.
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да го осъдят и екстрадират в турски затвор
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много необщителен турист,здрасти на никого не казал,как ли се е оправял с вътрешния транспорт,"Браво Хасане, току що разгада случая. Кондукторката като му казала колко струва билета и той се е радикализирал. Под "нямал контакти" се има предвид, че не се е запознавал с никого тук.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много необщителен турист,здрасти на никого не казал,как ли се е оправял с вътрешния транспорт,че на разните гишета по необходимост,я за някаква смяна или за сервис да си поръча нещо било то що да е,даже на апарат,никаква засечка,сякаш със слушалки на ушите,очарован от сръбски хитове движел из страната разглеждал любопитно що къде бил по време на престоя и накрая неусетно за сравнение заминал към следващото посещение по маршрута посока отатък сръбско за екскурзия по ЕС,но Унгария щото там е Орбан
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Стрелецът от Крайстчърч 6 дни у нас, но нямал контакти с българи"И ето че рухна единствената опорка на турските троладжии. Два дни развиваха теории как се бил радикализирал тука.
58
1
 
3
 
! Отговори
cenzurast преди 5 години
видеото е абсолютен фейк. няма кръв, няма гилзи които да отскачат, нема викащи хора, теката стоят на едно мято, стрелеца пука ли пука, нищо не помръдва. сега дори е забранено да се гледа видеото защото и с просто око е видно че компютърните игри от преди 10 години са по реалистични от тази евтина инсценировка. поредната след чарли ебдо, ница, берлин, американската санди хуук и т.н. жасинда от доста време им е дигнала око на оръжията на ново зеландците, все пак елита на света се изнася натам за предстоящото рестартиране на света. да не земе некой да ги подгони я.
57
8
 
22
 
! Отговори
нетолераст преди 5 години
Писнало му е на човека , поклон пред смелостта му !
56
15
 
15
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Този си е чист терорист.А тия долу *** прасета дето го подкрепят са големи нещастници.
55
3
 
8
 
! Отговори
Atilla преди 5 години
Ne streletsa, a hristianskiat TERORIST.
54
9
 
8
 
! Отговори
Булаир 1913 преди 5 години
До НЕтурчинЗначи християните може да кръжат из мюсюлманските земи!? Може да им крадат петрола и, който лидер не им позволява да го свалят с терористи създадени от тях!?--------Могат, защото са по умни от вас!
53
2
 
16
 
! Отговори
Brenton Tarrant преди 5 години
До НебългаринАаа не, тия където ви взимат нефта не са християни, запомни го! Тези дето ви правят терористи и ви взимат нефта са юдей и им викат евреи! Всичките арабски пролети кой мислиш ги организира, а кулите близнаци кой ги бутна, терористи от Саудитска Арабия ПРЪВ съюзник на САЩ, а същите ги командват евреите отвътре! Така че не си прав!
52
10
 
8
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Защото трябва да се знае, че мюсюлманите отиват в християнските държави, като окупатори на християнските земи и желаят смъртта на християните!!!---- Значи християните може да кръжат из мюсюлманските земи!? Може да им крадат петрола и, който лидер не им позволява да го свалят с терористи създадени от тях!? Първо християните объркаха мюсюлманските земи заради интереси, но рано или късно всичко се връща!
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега вече всеки чужденец ако посещава исторически места в България ще е потенциален терорист. Ако ходи по кръчми и чалготеки е супер - всичко е точно. Ако се въргалят по Слънчака мъртво пияни и се чу..ат до кошовете с *** също е ок.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе нямал контакти, една седмица в България бил сам като Куче!!
49
4
 
6
 
! Отговори
Божият син преди 5 години
Виещите срещу луната едвали биха го разбрали ако беше отишъл с добро.!.
48
7
 
20
 
! Отговори
1234 преди 5 години
За 6 дни е разбрал че всички нещастия на балканите са причинени от турция! Интересно , че Ботев и Левски са установили съшото и в началото също са ги наричали терористи... В манифеста си ясно критикува сащ защитата на фесовете като цяло на балканите! Момчето за 6 дни е разбрало всичко, което нашите еничари няма да разберат доживот
47
8
 
28
 
! Отговори
Стоян Войвода преди 5 години
Истината е че в Австралия има много сърби и най вероятно е пораснал с приятели от Сърбия, и точно те са го запознали с историята на балканите и от това се е радикализирал! Аз специално му се възхищавам за куража и смелостта! Абсолютно прав е, но не е трябвало да убива мюсюлманите, а да ликвидира политици които са за мултикулторализъм! Иначе жалко за него на 28 години живота му замина, тоя трябваше да се роди в България, когато бяхме под турско робство!
46
1
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Заможен турист. Кръстосва България с кола под наем Де да има повече такива туристи.
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До FREEDOM FOR HEROESТакива като теб службите трябва да ги следят изкъсо, че утре ще направите нов атентат над невинни хора.
44
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера те убиха 50 мюсюлмани които се молеха,днес над 350 приеха Исляма в Нова ЗеландияАллах е Велик