Терористът Тарант вдъхновен от ранната българската история

Полицията още изяснява маршрута му и с кого се е срещал
Обновена: 18 мар 2019 12:50 | 18 мар 2019 11:45, Петя Славова
124

Шокът от присъствието на терорист и безпощаден убиец в България все още не е утихнал. Няколко месеца преди кървавото нападение в джамии в Нова Зеландия, Брендън Тарант е бил у нас и е обикалял страната ни. Полицията все още изяснява неговия маршрут, както и дали и с кого се е срещал.

Броят на жертвите междувременно расте, а по оръжието на екзекуцията ясно личат надписи на емблематични за българската история битки, като тази при Шипка по време на Освободителната война.

Още по темата

"Нещата са взаимосвързани. Въпросните надписи могат да се разделят в различни групи. Особено впечатление прави, че атентаторът навлиза в ранната българска история. Най-вече се е интересувал от Османската империя. Ако ставаше въпрос само за исляма, то акцентът щеше да пада върху последните събития по света", коментира в студиото на "България сутрин" археологът проф. Николай Овчаров.

Предполага се, че Брендън е изучавал историята ни в Крайстчърч, където могат да бъдат намерени книги, преведени на английски език, а след това е дошъл в България, за да провери на място прочетеното.

"Всички места, които е обиколил у нас, са исторически - Плевенската епопея, Царевец, Асеновата крепост, Бачковският манастир", допълни още историкът.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев подчерта, че тепърва ще бъде изясняван социалният профил на нападателя. А не е изключено и там, където е живял, също да е общувал с балканци.

"Глобализацията като процес днес постигна един ефект - заличават се граници, компресира се пространство, свободно можем да пътуваме и да общуваме... Същевремненно обаче се отваря пътят за нови идеологии, тъй като старите вече се оказват изчерпани. А политиците не могат да открият решение в старите такива за наслоените вече конфликти", отбеляза Тихомир Стойчев.

Австралиецът Брендън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Органите на реда там провеждат мащабна полицейска акция. Претърсени са две жилища, а близкия на обвинения сътрудничат за разнищването на престъплението.

Междувременно стана ясно, че Тарант, който остава в ареста и вече му е повдигнато обвинение за убийството на 50 души при масовата стрелба, планира да се защитава сам в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
40
 
3
 
! Отговори
Райна преди 5 години
Българите нямат история
42
13
 
10
 
! Отговори
някой си преди 5 години
Вдъхновител може да бъде народ с бъдеще, а не загиваща нация.
41
7
 
9
 
! Отговори
IYI преди 5 години
Българите с каква омраза са вдъхновили човека.
40
3
 
4
 
! Отговори
ВГЗ преди 5 години
От късната ще ше да е отвратен ! Небързай бе човек преди да си запознат напълно с нещата--стават грешки !
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
41 ти си болен мозък, дано не вземеш автомата и ти.
38
6
 
27
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Ето защо нашата история трябва да се разказва на длъж и шир, за могат и други герои да са съпричастни...
37
3
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Мисля,но свободата е и в това да дадеш възможност и на свобода на медиите.И това го има записано.Иначе ще се върнем преди 19 90 година и още по преди със Закона за закрила на нацията
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туристите обикновенно ходят по исторически места, а не в местните кръчми.
35
8
 
16
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Забележете доста дълго време не бяхме чели за атентати и това не се хареса на ония, които се хранят от войни и кръв. Това е добре режисирана провокация за да събудят някои спящи клетки и да се гръмнат из ЕС. Но лошото е, че искат да въвлекат и балканите в тази кървава игра! После айде купуване на оръжия от всички държави през, които е минал Тарант и за които си е драскал по оръжието с цел борба с тероризма и след това САЩ да вдигнат оборота на оръжия.
34
3
 
2
 
! Отговори
до пипи дългото чора преди 5 години
Да съм казал нещо по повод твоите права? Въпроса ми е към редакцията. Дали те искат или не искат нещо. Научи се да четеш.И какво общо имат твойте данъци с частен сайт? Научи се да мислиш.
33
4
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До 33:Съжалявам,имам право на мнение щом плащам данъци и съм изряден гражданин.Имам това право от КОНСТИТУЦИЯТА А СЪМ И ГРАЖДАНИН С МОРАЛ И СЪВЕСТ.Има други сайтове,щом не ти изнася
32
3
 
5
 
! Отговори
Boto преди 5 години
До cenzurastИ това сигурно е дело но Сорос за да маскари България и комунистическия режим. Силно се надявам да има рестарт на света и още по силно се надявам хора с такива теории да няма след рестарта. Предполатам вярваш, че и земята е плоска? Със сикурност си против ваксините и знаеш, как международни корпорации ни заразяват, щото тука сме цвета на световното господство - българите са най-красиви, работливи, умни и да не забравяме надарени.
31
10
 
2
 
! Отговори
до Редакцията преди 5 години
Искате ли вие да отговаряте на въпроса защо сте предоставяли платформа на тези под мене, в която се надъхват един друг и се радикализират?Не че има опастност някой от клавиатурните християни да направи каквото и да е. Те са въздух под налягане. Но дори шансът да е 1 на милион, искате ли вие да давате обяснения?Всичко се протоколира байдъбай.
30
10
 
3
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
На глупаците историята им крива.Всеки човек си има история,ай де закриване всички.Май забравихте Бухово,Дулово със сляпото момче и битите войници Българчета от възродителния процес. Ай сиктирна от такива миролюбци
29
11
 
2
 
! Отговори
Ислям преди 5 години
Знам историята от А до Я ,стоя със съученикът ми Иван на един чин и заедно учим расизмът на историята към мюсюлманите.Една история за османската империя която нищо общо си няма с исляма а мога даго нарека терористи жадни за земи и богатства.ислямът нее турция. Промяна на Омразата и Расизмът.
28
7
 
7
 
! Отговори
cenzurast преди 5 години
видеото е абсолютен фейк. няма кръв, няма гилзи които да отскачат, нема викащи хора, теката стоят на едно мято, стрелеца пука ли пука, нищо не помръдва. сега дори е забранено да се гледа видеото защото и с просто око е видно че компютърните игри от преди 10 години са по реалистични от тази евтина инсценировка. поредната след чарли ебдо, ница, берлин, американската санди хуук и т.н. жасинда от доста време им е дигнала око на оръжията на ново зеландците, все пак елита на света се изнася натам за предстоящото рестартиране на света. да не земе некой да ги подгони я.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще бъде цензурирана и самозащитата. Процесът ще бъде закрит заради национална сигурност. Журналистите и публиката ще получават ограничена информация по делото.
26
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се е вдъхновил. Руските му вербовчици са му напълнили главата с глупости. На оръжията му са надраскани също сръбски глупости за Байо Пивлянин и също името на Карл Мартел от битката при Поатие. Нашите служби лъжат, че не се е срещал с никой на българска територия.
25
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската история учи *** омраза и расизъм.---------------------------------------------------------------------Историята е нещо, което вече се е случило и не може да се промени.Да бяхте мислили преди кръвния данък и всички зверства, които сте извършили.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пускам сръбския хит REMOVE KEBAP и отивам да посетя сградата срещу Централни Хали, София!