Симеон си иска "Царска Бистрица": Казусът продължава

Изпратено е питане до Конституционния съд
21 мар 2019 12:35, Петя Славова
43
Симеон си иска  "Царска Бистрица": Казусът продължава
Снимка: архив, Булфото

Спорът за царските имоти не е приключил. Състав на гражданската колегия на Върховния касационен съд по делото за "Царска Бистрица" изпрати питане до Конституционния съд по повод решението им от 1988 г.

С него бе обявен за противокоституционен закон от 1947 г., с който държавата обявява царските имоти за държавни. Предстои да стане ясно дали Конституционният съд ще допусне делото по искане на ВКС, предаде "24 часа".

Делото бе образувано по жалба на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, с което се обявява Царска Бистрица за държавна собственост.

Още по темата

След "Кричим", "Ситняково", "Саръгьол", "Царска бистрица" държавата  прибра и двореца "Врана". До този момент на Симеон Втори му остава така наречената Царска къща в градчето Баня.

Сакскобургготски пусна жалба до Европейския съд по правата на човека, който отхвърли претенциите за реституция на имота на базата на подробното и добре мотивирано решение на българското правосъдие.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца "Кричим". Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
34
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Този бездарник толкова много бо-клу-ци ни докара като Кунева, Тиквата,Велчев и прочие.Защо не е у-бит още.Ако бяхме нормална държава, службите отдавна щяха да са го самоубили като например паднал от терасата, катастрофа или подобни неща!!!!
15
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тоз мадридския крадец ?Оквича света с неговите имоти!Само че не са негови и да прай вятър на супата!Айдее!Саксифин!
14
2
 
44
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ей, хора, този не е българин. Последният български цар е цар Иван Шишман и неговите синове. Този е чужденец. Дядо му е дошъл с 6 куфара багаж и си е отишъл с 6 вагона стока
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек напира като турците при Шипка.
12
0
 
28
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
Помооощ , ограбиха Царя.
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма царе и крале,всичко е на народа...
10
1
 
8
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До Стоянка Босева"Ваше Величество честита Първа пролет!"МОЛЯ пак ще го напиша МОЛЯ не използвайте и разпространявайте лъжа "Ваше Величество" като един път е приел КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И Е РАВЕН ГРАЖДАНИН С НАС!!!!ЦАР е негов внук син Кардам трябва да получи име на прадядо си Броис IV
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега държавата продава за 5 милиона дворецът "Банева крепост". Нека я купи.
8
46
 
2
 
! Отговори
Стоянка Босева преди 5 години
Ваше Величество честита Първа пролет! Имотите са Ваши по право! Това ,че сегашната продажна политическа власт у нас а даже и в ЕС не признават и погазват всякакви закони,ще получат в най-скоро време Божията Справедливост! Народът ни казва: "Бивол за курбан не бива! ". Стига вече издевателство над Вас и българският народ!
7
2
 
53
 
! Отговори
Ако преди 5 години
Ако наистина царя беше си използвал шанса, да промени България, да промени законодателството, да вкара мутрите в затвора, да развие икономиката.,да направи нещо добро с което да се запомни в историята, тогава бих бил съгласен да му дадат всичките имоти и даже съм съгласен и фурмален цар да го направим и да премахнем президентската инструкция, а той да поеме функциите. Но той не пожела да помогне на България и не подкрепям исканията му, без заслуги.
6
2
 
23
 
! Отговори
КОМАРДЖИЯТА преди 5 години
явно яко го закъсал. Ама като гледа какво беззаконие е тук. Стига да дадеш на правиния човек. Обаче лошото / За него/ е , че царските м.екерета като Мафиянски, Олимпи Кътев и сие не им се чува думата вече. Командорят обикновените ТИКВИ и РАПОНИ. А те не са свикнали да делят с БИВШИ. Даже със СДС се сдушиха само защото от ЕНП ги подгониха, а те нали са "европейци"....
5
0
 
33
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Президента да има тогава претенции към сградата на президентството. Парламента и депутатите да си поделят сградата на парламента - тогава. Царя или така наречения - натрапник, който дори не е от български произход смее да ни казва как да се разпореждаме с Българските имоти! Нагъл човек!
4
0
 
46
 
! Отговори
ЕТО ПРИМЕРА ЗА ЦЕЦО преди 5 години
Безгранична алчност, безочие и наглост. Само дето помним:"ВЕРВАЙТЕ МИ!, Аз да имам някакви претенции към България! Ама моля ви се!"
3
1
 
43
 
! Отговори
НЕ Е ИСТИНА преди 5 години
Ама този не се отказва бе - къде ще ги носи не ми е ясно. Наглец безобразен. Беден е речника ми на цинизми за тази особа. Срам и позор !!!! Много се оцапа вече.
2
2
 
33
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Да върви по дяволите! Нищо няма да му дадем!
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алчност и наглост...