Радев към българите: Бъдете нетърпими към корупцията!

Апартаментгейт не може да се лекува с оставки, заяви президентът
Обновена: 8 апр 2019 23:47 | 8 апр 2019 18:00,
299

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът призова гражданите да проявяват нетърпимост към всички прояви на корупцията и към бездействието на държавните институции. Той настоя и че има нужда от спешни и енергични мерки за борба с корупцията.

"Апартаментгейт не може да се лекува с оставки. Те може да са достатъчни за партиите, но те не могат да са достатъчни за държавата. Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат политиците да живеят само от заплата, а за да стане това, са необходими безкомпромисни действия за разкриване на корупцията", заяви държавният глава.

По думите му скандалите с апартаментите на властта са само върхът на айсберга.

"В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това - на фона на обидно ниските пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система", каза още Радев.

Още по темата

Според него тази криза с доверието може да се преодолее само с енергични мерки на съответните оторизирани органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се.

"Призовах всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност и че всеки един, независимо каква позиция заема в държавата - премиер, министри, магистрати, да носи еднаква отговорност", каза още президентът.

Държавният глава посочи и че участниците в съвета са имали разминавания по въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични дължности, както и по въпроса с ефективността на Антикорупционната комисия. Той отново критикува и приетия в края на 2017 г. антикорупционен закон.

"Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Неговият крах по отношение на висши публични длъжности се наблюдава днес", отсече Румен Радев.

Той припомни, че е предупредил и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри

"Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна "Апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат", настоя президентът.

Той поясни, че е отменил поканата си и към зам.-шефа на КНКОНПИ да присъства на КСНС, тъй като са излезли и за него информации за нарушения като тези на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Докладът, който изисках от КПКОНПИ разкрива неефективността според мен на тази комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав", отсече Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво,Радев!Само така!Остава да ни кажеш, обаче за твоя апартамент на Гео Милев за 600 евро кв.м,за сделката Грипен,която се опита да пробуташ в последния момент на твоя служебен кабинет.За Десито,няма да говорим.Там всичко е казано.
125
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 5 години
Обикновеният човек е потърпевш от корупцията и няма възможността да се бори с нея , а има институции на които за това им се плаща !
124
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам, женкарството корупция ли е или е предпоставка за корупция?
123
9
 
24
 
! Отговори
Непримирим Радев преди 5 години
Ще бъдем непримирими както Радев бе непримирим при назначаването на любовницата си на две служби докато е шеф на ВВС .........
122
2
 
12
 
! Отговори
44859 преди 5 години
Да бъдем НЕПРИМИРИМИ, а не нетърпими към корупцията. Да проявяваме нетърпимост към корупцията. Така е на български език.
121
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щепсъл роптаем защото отваря единят прозорец а не всички и вратата.Защото не иска да проветри а да облагодетелства своите.За него и Нинова всяка корупция е вредна ако не участват.
120
9
 
10
 
! Отговори
Прав е! преди 5 години
Пред очите ни разпродадоха БГ.Страшно е!Демографски срив, емиграция, имиграция от Африка и БИ, липса на икономика - 2/3 от бизнеса е строителство, какво правим 2021 като ЕС прекрати фондовете.Само с препродаване на стоки не става.БГ загива, дори богатите няма да се радват на една съсипана и разрушена страна.Да не говорим, че Турция ще си вземе половин БГ - защото политиците позволяват финансиране от други държави и разсрочване на дългове.Защо не опростите дълговете на пенсионерите, майките
119
17
 
9
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
Гербери мизЕрни, толкова ви харесва ***, която сътворихте, че роптаете и срещу този, който се осмелява да отвори прозореца, за да проветри...
118
8
 
11
 
! Отговори
Прав е! преди 5 години
Единственият изход е извънаредно положение, чистка на всички общини, администрации, съдебна и изпълнителна власт, ДНСК,НАП, Правосъдие-Главен прокурор и висши магистрати да се избират от прависти и граждани. Антикорупционните органи трябва да се назначават от непартийни сруктури с огромни правомощия.Без значение от партийна принадлежност. Концесията на летище София-печели сто милиона, за 30 милиона я дават на турци, ЗАЩО и КОЙ?БГ загива, изчезваме ако се продължава по този шуробаджанашки начин
117
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е президента ,но да започне от себе си и антуража.И за него се завартя за копувани два апартамента,за назначения и квартири на любовница.То така се почва ,вижте Първанов.
116
12
 
11
 
! Отговори
за БСП преди 5 години
За съжаление БСП не са алтернатива, защото те също крадат и са корумпирани.Все пак, ако крадат по-малко..............по-добре БСП да управляват!Но народът знае и за червените олигарси като Гергов, и за коалицията им с незаконната турска партия ДПС.Помним и целувките ,/у Станишев и Ердоган!!
115
1
 
21
 
! Отговори
Скитник преди 5 години
Има смисъл САМО ако се започне със всички кражби, заменки, фондове, банки и тъй нататък от 1989 гадина до СЕГА! Всичко друго е пропаганда и празни приказки!
114
6
 
4
 
! Отговори
до крис каролин преди 5 години
обади се на мис бюстие. и тя беше затънала като тебе ама буда всемогъщия я спаси. купи и виличка в барцилона. и даже партия я направи в един отел на центъра. свържу се с нея да ти каже как стават нещата. буда може стига да иска.
113
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този така наречен президент е позор за България.
112
5
 
1
 
! Отговори
Крис Каролин. преди 5 години
Казвам се Крис Каролин. Аз живея в Съединената Америка и съм щастлива жена днес и казах на себе си, че всеки кредитор, който спасява семейството ми от лошото ни положение, ще се обърна към всяко лице, което го търси, той е дал щастие на аз и моето семейство, имах нужда от заем от $ 50,000.00, за да започна живота си навсякъде, тъй като аз съм самотна майка с 3 деца, които срещнах този честен и страхлив заем заемодател, който ми помага с кредит от $ 50,000.00 щатски долар е БОГ, страхуващ се от човек, ако се нуждаеш от заем и ще изплатиш заема, моля, свържи се с него, кажи му, че е Крис Каролай
111
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев спри с предизборните фоерверки. Знаеш че сам нищо не можеш да направиш. Не е това начина да се направи каквото и да е против корупцията.
110
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво конкретно предлага тоз другар?
109
9
 
15
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 5 години
Крадеца вика "дръжте крадеца".
108
6
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Типичен комунистdo 108 "tipichen " kazvash ...ia mi kaji ..Tsvetanov ,Borisov....da ne izrejdam...kato kakvi gi opredeliuash ?!?? Pitam ot liubopitstvo...
107
4
 
15
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Че какво е комунист ? *** човек дадена му власт