Захариева: Тежки дипломатически мерки спрямо Турция!

Не желаем друга държава да се меси във вътрешните работи, заяви тя
Обновена: 10 апр 2019 13:45 | 10 апр 2019 13:45, Камелия Цветанова
52
Захариева: Тежки дипломатически мерки спрямо Турция!
Снимка: архив, Булфото

Изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса на южната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията,  е част от предизборното говорене на турските политици, смята дипломат №1 Екатерина Захариева.
 
„За съжаление като че ли преди всички избори в Република Турция се въвежда практика да се използват добросъседските отношения като залог и на карта“, коментира тя.

Захариева припомни, че и през миналата година Министерство на външните работи трябваше да реагира на изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган, който тогава обяви, че „Кърджали е част от  душевните граници на турския народ“.

Още по темата

"Както ние не бива да си позволяваме намеса във вътрешните работи на друга държава, така призоваваме и Турция да не го правят повече в бъдеще", коментира тя.
 
Захариева допълни, че  е говорила в кулоарите на срещата "70 години НАТО" във Вашингтон с Чавушоглу, който й бил казал, че  думите му са тълкувани неправилно.

"Да предположим, че това е някакъв вид извинение, но така или иначе политиката, която българското външно министерство следва и ще следва в бъдеще, е на равнопоставеност, ненамеса във вътрешната политика. Както ние не бива да се месим, така не желаем и на нас никоя държава да ни се намесва във вътрешната политика дори и преди избори с цел стягане на електорат и печелене на гласове. Това не бива да става за сметка на добросъседските отношения и както ние не бива да си го позволяваме ,така призовавам и тях да не го правят повече за в бъдеще“, допълни министърът.

Според нея са извършени всички необходими действия по дипломатически път.

Тя обърна внимание, че посещението на министър Чавушоглу, което е трябвало да се състои вчера, е отложено и това е дипломатически знак.

Захариева смята, че това е една от най-тежките реакции на българските власти.

"Мисля, че беше достатъчно показателно реакцията на министерство на външните работи с доста тежки дипломатически мерки", увери тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтратегПрав си, но сега говорим за дипломация, за политика, а не за oral sex!
43
0
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
тя не е блондинка, изрусена е, сър ! Стегай се
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо ме изтрихте? Добре, няма повече да пиша козяк, ще пиша само за изтривалки! Женчето разбира от дипломация толкова, колкото от черни дупки или бозони на Хигс. Като ще каже нещо на колегата, трябва да знае как да го каже, че да получи отговор! Турция да се извини? Питайте Ереван колко пъти им се извиниха!Японският император се извини на всички или почти всички в Източна и ЮИ Азия за японските зверства през ВСВ! Не знам случай турците да са се извинили някому. Освен за руския самолет! От зор!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Катеринката доскоро не я възприемах като, ама веднъж като я дадоха в цял ръст ... :) Преди това, к'во само очилата й снимаха. Може да не е добра като министър, но пък иначе ... :)
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЛОНДИНКА, СЪР!
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резултати от една некадърна външна политика.Така е, когато *** и Пульо си мислят, че могат да бъдат дипломати.
38
3
 
6
 
! Отговори
чавушоглу преди 5 години
ауууу ... катето не ме кани във виалаета , ша плача много сега ..... уааааааа :((((((
37
6
 
6
 
! Отговори
захариева преди 5 години
захариева - чавушоглу, заповядвам ти веднага да......ми удариш шамар и по другата буза
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Било то имало намеса.Я утре да се съберат в НС и да дадат срок за връщане на дълга до 2-3 дни да го видим тогава Чавушоглу как ще се "намеси"!Тоя просто с чужда баница помен си прави-българите дали парите,но видиш ли той бил помогнал.Ако прекратим търговията с Турция за няколко месеца май ще се размисли!
35
7
 
8
 
! Отговори
Азъ до 33 преди 5 години
Какво бездействие,бе! Жената е супер! Това,че си *** и не си видял как изтерясват сръбски и гръцки медии в интернет по време на посещението й в Скопие- това е твой проблемЪ. Момичето е силно българче, браво на нея! Впрочем,псувахте я в тоя форум наскоро, беше заради некъв анадолец- тя буквално го ИЗЯДЕ на дипломатическо ниво , помислете помислете!... момичето ни е супер, аре , страдайте тролчета !
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бре, Щатите верно не са в добри отношения с турците.
33
6
 
7
 
! Отговори
до 33- Стратег преди 5 години
Захар ето е толкова читаво със своето бездействие , че чак е непоносимо" читаво"
32
2
 
6
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Лъжа ли е съдържанието на статията ? Какво е отношението на турската държавна ад министрация към България ? Не си спомням в близките няколко години да не са демонстрирали доминиращо отношение.Кой е виновен ? Без двоумение - който го допуска.Допускапе преклонение и поздрави по турски при наши визити , да се правим на глухи и слепи , когато на глас ни обиждат и желаят да ни завладеят.Защото ни липсва гордост, самочувствие и армия.
31
2
 
5
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
До АзъСъгласен съм, че Захарчето е единственото читаво нещо в ГЕРБ
30
2
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Какви мерки като точно те предопределиха нашата зависимост от Турция. Кой спря директния газопровод? А кой в скоро време ще внася ток?Сега се правят на честни. Ами що гласувахте за дълговете на мюфтиите тогава
29
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато говориш за Русия имай предвид, че исляма е най развит и могочислен в РФ. Това е остатък от ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. Узбекистан, Тюркистан, Чингистан /тюрки, гагаузи, азери,казахи,таджики, узбеки, унгури, котмундури, чукундури/. И много други, но най културни и по европейци са в Истамбул. Тйркистан везначи Турция.
28
1
 
12
 
! Отговори
Азъ преди 5 години
Тази маци е единствен министър актуален, който уважавам. Влезте в тубата, вижте как я "хранят" от Дойчев Веле, че отказва тарамбуки да влязат в България... Искам я за Премиер! Екстра е нашето момиче! Давай, лейди, давай!
27
6
 
9
 
! Отговори
44 преди 5 години
Тази и на смърт и на тържество - все оцъклена като ...!
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За газопровода докато е време да се разберем с руснаците да получаваме от тях директно газ а не Турция да ни спира кранчето и да ни рекетира. Това е ненужна зависимост от молли и ходжи фанатици, гепили властта и правещи от Турция джамия.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късно Русия и САЩ ще застанат с Европа рамо до рамо в борбата с подривната дейност на ислямците радикалисти. Европа и двете страни ще си останат християнски.