Захариева: Тежки дипломатически мерки спрямо Турция!

Не желаем друга държава да се меси във вътрешните работи, заяви тя
Обновена: 10 апр 2019 13:45 | 10 апр 2019 13:45, Камелия Цветанова
52
Захариева: Тежки дипломатически мерки спрямо Турция!
Снимка: архив, Булфото

Изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса на южната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията,  е част от предизборното говорене на турските политици, смята дипломат №1 Екатерина Захариева.
 
„За съжаление като че ли преди всички избори в Република Турция се въвежда практика да се използват добросъседските отношения като залог и на карта“, коментира тя.

Захариева припомни, че и през миналата година Министерство на външните работи трябваше да реагира на изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган, който тогава обяви, че „Кърджали е част от  душевните граници на турския народ“.

Още по темата

"Както ние не бива да си позволяваме намеса във вътрешните работи на друга държава, така призоваваме и Турция да не го правят повече в бъдеще", коментира тя.
 
Захариева допълни, че  е говорила в кулоарите на срещата "70 години НАТО" във Вашингтон с Чавушоглу, който й бил казал, че  думите му са тълкувани неправилно.

"Да предположим, че това е някакъв вид извинение, но така или иначе политиката, която българското външно министерство следва и ще следва в бъдеще, е на равнопоставеност, ненамеса във вътрешната политика. Както ние не бива да се месим, така не желаем и на нас никоя държава да ни се намесва във вътрешната политика дори и преди избори с цел стягане на електорат и печелене на гласове. Това не бива да става за сметка на добросъседските отношения и както ние не бива да си го позволяваме ,така призовавам и тях да не го правят повече за в бъдеще“, допълни министърът.

Според нея са извършени всички необходими действия по дипломатически път.

Тя обърна внимание, че посещението на министър Чавушоглу, което е трябвало да се състои вчера, е отложено и това е дипломатически знак.

Захариева смята, че това е една от най-тежките реакции на българските власти.

"Мисля, че беше достатъчно показателно реакцията на министерство на външните работи с доста тежки дипломатически мерки", увери тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦИТАТЪТ Е ОТ КНИГАТА НА ГЛЕН БЕК - всичко е заради исляма, страница 166. Българи, бдете, тука също подмолно се провежда подривна дейност с цел отслабване на държавата на верска основа. Фанатици сред ислямските духовници е имало, има и ще има. Да си пазим българщината от ислямските капитали и пропагандата. ака че подкрепените от запада и Обама ислямисти в Близкия изток са смъртни врагове на западната цивилизация и западът се отказва постепенно от тях и даде правото на Путин да ги изпепели в Сирия
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямистите искат да съсипят католическата, протестанската и православна цивилизация. Ето какъв е плана за подкрепяните от Хюсеин Обама но не и от Тръмп Мюсли братя в САЩ. - ПРОЦЕСЪТ НА ЗАСЕЛВАНЕ Е ЦИВИЛИЗАЦИОННО-ДЖИХАДИСТКИ ПРОЕКТ С ВСИЧКИ СВЕТСКИ СРЕДСТВА С ЦЕЛ ПРЕМАХВАНЕТО И РАЗРУШАВАНЕТО НА ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ОТВЪТРЕ ЧРЕЗ САБОТАЖ НА НЕЩАСТНАТА ИМ КЪЩА С ТЕХНИТЕ СОБСТВЕНИ РЪЦЕ И С РЪЦЕТЕ НА ПРАВОВЕРНИТЕТАКА ЧЕ ЗАПАДЪТ ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАН И БОЖИЯТА РЕЛИГИЯ ДА ПОБЕДИ ДРУГИТЕ РЕЛИГИИ-ГЛЕН БЕК
22
1
 
14
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Тази ли каза,че 50 годишните F-16 били най-модерните самолети!А за Месершмит-109 какво и е мнението!ужасТ
21
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ ни спряха Южен Поток и бойко предателя нямаше нищо против! Чак сега се сетиха, че не искали други държави да се месят във вътрешните ни работи! Това е мярка накрая на 10 годишното управление на корумпираната Тиква ! ОСТАВКА И ЗАТВОР
20
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите го закъсаха яко.Приятелски огън ги удря от всички страни.Първо радио свободна Европа/американско радио/лошо ги удари-израза е на премиера,след това приятеля им Ердоган грубо се намеси,и сега ни напред,ни назад,останаха си без приятели.А пък и европейската комисия от доста време в докладите си аларнмира за голямата корупция по високите етажи на властта,но кой да се вслуша.Горките.Цопнаха в гьола и с двата крака.
19
5
 
20
 
! Отговори
khmeli-suneli преди 5 години
Точно така ! Браво на ГЕРБ и правителството! Я им се начумерете, и има кажете, че са лоши другарчета и повече няма да си играйкате с тях. Бойко, пък ще откаже да прегръща Ердоган и няма да играе танц със саби! Нека им на турците, да ги видим какво ще правят без нас!!! Смешковци, еййййй :)
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
леле, какви тежки мерки са взели. тия се месят в работите, правят си партии и участват в изборите и в политиката на страната, а нашите им отказали посещението на външния министър. и това били тежки дипломатически мерки... всички сте за съд! до един! калинки тиквени!!!
17
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция се меси одавна във вътрешните ни работи.Дори в изборите.В Турция гласуват за нашите избори децата на одавна изселили се турци,които нито са родени тук,нито знаят езика,нито са допринесли с нещо за нашата държава.ЗАЩО???
16
1
 
9
 
! Отговори
Освен преди 5 години
ако нема посолство на Козяк. Тогава може да се меша.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало, 30 години вече се управляваме от САЩ, Европейския съюз, Брюксел, Берлин. Станахме член на Европейския съюз, за да намалим вредите от вътрешното управление, това го обявяваха като цел за по-добро външно управление и финансиране.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С молби не се преговаря с радикални ислямисти.
13
2
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
хм...На пръв прочит имаме напредък:-Тоя път не се заканваме на турците "да ги пляскаме",тонът на Шекерова е мек и почти извинителен....демек "И вълкът сит,и агнето-цяло"..Впрочем,нашата външна и вътрешна "политика" изобщо не зависи от нашите марионетки,защото както в прав текст заяви...Банкянеца:-"Каквото кажат големите началници"...
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагла лъжкиня, предателка, противна джендърка
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелееее,уплаши ги.
10
7
 
22
 
! Отговори
алоо преди 5 години
"Не желаем друга държава да се меси във вътрешните работи". Алоооооо,България от 1944 до 1989 г. се е управлявала неофициално от СССР. От 1989 до сега, най-голямата намеса във вътрешните работи са от САЩ. Значи САЩ могат,но Турция не могат. Защо?
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чавушоглу се похвали и ги предаде. Това не им харесва. Промениха закона заради обаждането му и външното финансиране остана. А уж щяха да пазят националната сигурност чрез забрана на външното финансиране. Националната сигурност я забравиха и погнаха предателя и издайника от заверата им.
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Захариева призовавала турците да не се месели във вътрешните ни работи. При, което турците си посипали главите с пепел и се извинили на Захариева буахахахах.
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме БСП и ДПС на власт и външен министър от ДПС за да сме приятели с Турция
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има гръб с американското посолство , за това е така смела.
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ти гледам мутцунката ме е срам, че такова нещо ме излага в чужбина.