Дончев откровен: Не беше се случвало да ми викат "Оставка" в лицето

Това променя и човека, и политика Томислав, посочи вицепремиерът
16 апр 2019 11:53, Красимир Ангелов
235
Дончев откровен: Не беше се случвало да ми викат "Оставка" в лицето
Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев публикува дълъг пост в своя профил във Facebook, в който коментира емоционално събитията в Габрово от няколко дни, при които част от протестиращите скандираха за негова оставка и тази на кмета на града Таня Христова.

Още по темата
В него той обяснява, че има зад гърба си над 10 години политически опит, но за първи път му се е случило някой да му вика оставка в лицето. А самият случай, както твърди Дончев, "променя и човека и политика Томислав".

"Над 10 години политически опит е и много и малко. За българските стандарти е много. Тук, срокът на годност е кратък. Любовта и надеждата лесно прерастват в омраза. По същата причина рядко имаме политици с опит, които знаят как да работят и на националната и на международната сцена. А според европейските стандарти се приема, че 10 е едва началото", започва своята позиция Дончев и продължава:

"За 10 години съм видял много. Явявал съм се на избори, говорил съм с хиляди граждани на ден, говорил съм на множество от хора, планирал съм, убеждавал съм, дискутирал съм, спорил съм с учени, с граждани, с опоненти, с хора, с които има и няма смисъл да се спори. Обвиняван съм, че съм изверг, крадец, убиец. Пияни граждани са се опитвали да се бият с мен, прегръщали са ме познати и непознати. За 10 години съм работил на всички фронтове: на местната власт, националното управление, бил съм в изпълнителната и законодателната власт, никога не съм прекъсвал връзката с европейската политика, дори за кратко бях в Европейския парламент. Видял съм всичко. Или почти всичко.

Не беше се случвало да ми викат "оставка" в лицето.

"И го считах за закономерно. Първо, в дебелите книги пише, че никога не ходиш там, където ще ти викат "ууууу" и "оставка", а ходиш само на места, където ще ти се усмихват и ръкопляскат. Аз чета дебелите книги, но невинаги правя това, което пише в тях. По-важното е, че съм считал, че живея и работя така, че не заслужавам да ми викат по този начин. В дебелите книги също е написано, че невинаги получаваш това, което заслужаваш, и това не е изключение, а закономерност", се чете още в написаното от Дончев.

Вицепремиерът посочва, че политиката не е само алгоритъм и логика, а освен това е и емоция, страст, мечта, понякога гняв, а често и (за съжаление) омраза.

"От няколко дни политическият ми опит е обогатен. И аз имах възможност да чуя "ууу" и "оставка". Не по телевизията, не под прозорците си, а лице в лице. Това променя и човека и политика Томислав. Не ме връща на земята, защото не съм се отлепял от нея (освен в моментите, когато се уча да летя, но в буквалния смисъл на думата).

Не съжалявам, че си го причиних. Можеше да го слушам без да влизам в гнездото на гнева. Можеше да си поглаждам мустаците, да си гриза химикалката и да гледам гневните хора от прозореца. Но съм научен, че когато те вика началникът отиваш, когато има предизвикателство го поемаш", заяви още Томислав Дончев.

В поста си той определя случилото се като много силно преживяване. "Имах мегафон, но реших, че не бива да го ползвам, за да имам равни шансове да говоря с хората. Въпреки тревогата на полицаите, нито за миг не ми хрумна, че някой ще ме удари, събори или нарани. Приех всеки укор и обида като нормален и заслужен. Една от функциите на политиците е да бъдат отдушник на народния гняв. Това, че нямам вина, поне за причината за гнева, не променя нещата", категоричен е политикът.

"Единственото, от което ми стана болно, е вероятната представа, че съм вкопчен в определена позиция и ще правя всичко да се задържа на нея. Виж, от това боли. Отказвал съм се от много кариерни възможности, български и европейски, защото ми е било важно, значимо, интересно това, което правя. Позицията без идеи е нищо. Без възможности е нищо. И без подкрепа е нищо. В рамките на политическите клишета трябваше да кажа: "за мен са гласували десетки хиляди, това че 200-300 граждани викат "оставка" не е драма". Аритметично е вярно, но само аритметично.

Надявам се да бъда достатъчно умен и силен, за да мога да науча всичко, което трябва да науча от случилото се. Уважавам всички, които ми викаха "оставка" не по-малко от тези, които ме прегръщат – на сбирки, митинги или на улицата“, завършва позицията си Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
7
 
7
 
! Отговори
Бомбислав преди 5 години
Трябва специална полиция която да следи за кучета от опасни породи и такива без намордници. В държавния бюджет има голям излишък затова използвайте малко пари за полезни дейности, господа полиици.
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Една българкаДо Един от СеверозападаЕвалаЕ такива българи сте и двамата.
138
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончев това,че от всички слугински медии махнахте темата за апартаментите не ви прави бели и добри.Апартаментчици с апартаментчици.
137
12
 
43
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
За 10 години успяхте да накарате народа пак да пожелае БСП, след като веднъж я свали от власт. Късно е да се замислите, къде грешите. Пътници сте. Но, ако по някакви причини Щатите и ЕС решат, че ще спечелите пак изборите-кого ще управлявате? Тук ще останат само пенсионери, ученици без право на глас, и вечно интегриращия се етнос.Кой ще ви плаща данъците? Убихте малките и средните, но това не е важно, важното е да сте стабилни и преднидими, и да вървят кохезионнните политики, каквото и да значи
136
6
 
37
 
! Отговори
Кругер преди 5 години
ВЪН!
135
6
 
22
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Егати PR-a
134
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМА ТАКА Е СЛЕЗТЕ ДОЛУ ПРИ НАРОДА ДА ВИДИТЕ ИСТИНАТА В ЛИЦЕТО НА ЦЯЛАТА ВИ ПОЛИТИЧЕСКА КРАДЛИВА СИСТЕМА.БСП,ГЕРБ,ДПС,АТАКА,ВМРО.
133
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЛООУ БСП И ГЕРБ СТИГА,СТОП,ОМРЪЗНАХТЕ НИ И ДВЕТЕ ПАРТИИ СИ ИЗКАРАХТЕ РУСКИТЕ КРАДЛИВИ РУБАШКИ И ДВЕТЕ ПАРТИИ СТЕ СРАМ ЗА НАРОДА!!!!!!РАЗБРАХМЕ,ЧЕ ПО-КРАДЛИВИ ОТ ВАС НЯМА,КОИ АПАРТАМЕНТИ,КОИ ХОТЕЛИ,КОИ ТЕЦОВЕ,ПРИСТАНИЩА,ТЕХНОИМПЕКСИ И ПОДОБНИ.....ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ!!!!
132
3
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Министър-председателя ни е ***, а пък тези около него крадливи. Ужас.
131
5
 
30
 
! Отговори
Пфу..да..ви.. преди 5 години
Как няма да ти искат оставката, бе?! Вие, герберастите не може да заспите, ако не сте откраднали нещо през деня. Крадете повече и от ромите. Пфу....
130
2
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До КрайТи не гледай колко пари изкарват другите, а се хвани да бачкаш, за да изкарваш пари и ти. Наготово никой няма да ти даде.
129
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка лицемери крадливи!
128
0
 
37
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Дончев, хората гласуваха за вас за да не крадете, а се нагушихте с крадени луксозни имоти. Оказахте се, че сте големи лъжци и крадци.
127
1
 
25
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Дончев, вие философите правите трудно, най-простите неща в живота. Размишления, емоции, драматизъм във философията. Ние знаем, че всичко това, ти го правиш добре, дори много добре. Но това, което различава дървнеите философи от истинскте философи е, че истинските философи, не правят живота сложен. Направи най-простото нещо в живота: Подай си Оставката!
126
9
 
0
 
! Отговори
от БСП преди 5 години
Няколко пъти не ни достигаше малко за да управляваме, но пък се гушкахме с нашите братя по религия от ДПС. БСП+ДПС е най-добрата комбинация ураааааааааа само БЕСЕПЕЕЕЕЕ
125
14
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ преди 5 години
Приемаме мнение от българи, но не и от бесепари.
124
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончев, ко речи, ко?! Ако ш'си одиш, оди си, душо нежна, само не се праи на народен мъченик! Бацето ни стига.
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали ББ подаде оставака бе !!!Защо не поехте управление тогава,предложиви се !?
122
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министръ-претседателя Луканов,шеф на Мултигруп управлява България с БСП и трупа милиарди ,Румен Овчаров( БСП) -милиардер след енергийните си премеждия в управлениети,Румен Петков-милионер,Ковашки -половината ТЕЦ-ове в момента негови...Нинова собственик на ЗАВОД ! Те са крадците !!
121
1
 
25
 
! Отговори
Край преди 5 години
Философ по образование - дървен по призвание. Готов беше и финансов министър да стане в едно проекто-правителство на ББ.От 2 г. никой не го знае какво работи като вицепремиер. Намаляваше административната тежест - е намали я!!!Хубави пари изкарва за нищоможенето си и нищоправенето си.