Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба

Според Близнашки мъжете трябвало да знаят как се стреля
Обновена: 7 май 2019 13:53 | 6 май 2019 21:35, Камелия Цветанова
126
Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само по празниците ли се сещаме за армията и честта на пагона и как ги почитаме? Навръх Гергьовден на този въпрос отговори бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Затова са празниците - за да можем да погледнем към проблеми от едни по-възвишени позиции, да се опитаме да погледнем към дългосрочната перспектива", смята той.

Според него действащата ни армия е доста по-различна от онази, която е била някога и не е малко това, което се е направило - да се премине от наборна армия към професионална такава.

По думите му България е в граничната зона между Изтока и Запада и православието и исляма, затова армията има нужда от една по-широка основа.

Близнашки е категоричен, че българските мъже задължително трябва да преминават през няколкомесечна военна подготовка, за да получат начални знания как се борави с оръжие

"Европейските избори за България станаха национални избори, някои партии изцяло са се насочили в тази посока", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият служебен премиер допълни в студиото на "Денят ON AIR, че страната ни изостава в редица направления в правната реформа, а вместо да се опитаме да преодолеем тези дефиците, нещата опират до това кой кого да смени в управлението.

Според него е важно да извадим на показ реалните проблеми, защото сме завещали много нерешени проблеми на бъдещите поколения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 81по отношението към казармата си личи как политиците ни живеят още в комунизъма.--те живеят в социализма, когато става въпрос за "ангажимент", който те считат, че хората имат към тях и към т.н. държавата!обаче в същото време, когато става на въпрос за техният ангажимент и на т.н. държава към хората - тогава било капитализъм, тогава било просто бизнес, мта'ряла бил мързелив, бил проС щото не го бил избирал... мОре да почне войната - ше те избера веднага, за първа мишена!
79
3
 
24
 
! Отговори
редник захарно петле преди 4 години
армията ме научи и възпита в следният ред:1.Да скатавам2.Да лъжа3.Склоност към кражби4.Да доноснича 5.Да не поемам отговорности6.Да тормозя и подигравам себеподобните7.Да пия и пуша8.Да се оплаквам и недоволнича
78
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 4 години
В последните години на наборната служба наборниците получаваха едва 50 лв месечно, работещите затворници на общ режим - 70% от МРЗ приблизително 120лв, тези на лек - 80% приблизително 140 лв.
77
1
 
11
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Да предложат адекватна форма на военно обучение, която да не е по-зле от излежаване на присъда в затворническо общежитие открит тип. Старата казарма беше по-лоша от общежитие открит тип - едва 1.5лв за редниците и матросите до 3.50 за фазаните и курсантите през социализма срещу 10 лв при общ режим и 15 при лек на месец, никакви права, допотопни нехигиенични въшкарници, затъпяване, извращения и т.н. През демокрацията униформите станаха по-нормални, но останалите проблеми останаха.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по отношението към казармата си личи как политиците ни живеят още в комунизъма.мечтата им е той да се върне и не знаят как да живеят без заповеди.но е напразно това взиране в миналото ни.
75
0
 
7
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Виж, аз не съм съвсем краен противник на някаква форма на военно обучение. Проблемът е там, че няма как една прогнила държавна и обществена система да създаде, каквато сме сега меко казано, да създаде качествена наборна армия. Нужна е читава политическа, държавническа воля, каквато 30 години няма, която да постигне промяна в държавата във всички сфери! Без тази качествена промяна сме "чао" със или без някакво жалко военно обучение - и то никой няма да ни превземе, ще се самоунищожим! Факт!
74
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 4 години
Съгласен съм за това че българското общество се разслои, като латиноамериканско. Малко свръхбогат олигархически елит и много бедни. И бедните не усещат България като Родина и не биха я бранили. Индекса на социално неравенство - Джини е най-висок в България от целия ЕС. Това е голям проблем.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КрайБългария ще я има докато народа и е готов да грабне пушката.---кого да пази от умишлените провокации на масоните - тях ли или твоя капиталистически ***!пп. политмафията затова раздаде жилища и паспорти на 300 хил. зелени човечета - чебурашки ... защото знае, че българиня НЯМА да я пази!
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"задължителната" казарма е нон-сенс при капитализма!тя просто е в разрез с общественият договор при капитализма!"задължителна" казарма може да има сами при социализма, т.е. когато всичко е на народа и всичко е общо ... тогава имаш "ангажимент" да браниш общото, зощото то е и твое!при капитализма това е пълен абсурд! където това го има е брутална гавра с хората, които очевидно в тези страни са с доста "замъглен поглед", да не кажа и нещо повече...
71
7
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
мистер Кро. Цялото ти възпитание, култура и трудолюбие са нищо ако си мека крушка пред опасността. На хиляда километра от нас се водят няколко войни. Албанците ще подпалят Македония съвсем скоро. Тук у нас си върви тиха селска война - за сега. Почнаха вече и на полиция и жандармерия да скачат. България ще я има докато народа и е готов да грабне пушката. 30 г. ни промиват че това са глупости. но това е ИСТИНАТА.
70
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
треперете роби! защото това е същността ви!
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ !!!Всичко високотехнологично до втората седмица е свършило - унищожено, изчерпано. После пак презрения кашик трябва да дойде, за да довърши. Скъпите военни играчки не са за да се води широкомащабна война с тях. Нали сме капитализъм, просто не е рентабилно. Цинично, но факт.
68
2
 
12
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
И ги гледам тези, дето са ходили в казарма.... аз ставам рано сутрин, отивам на работа, почивните дни чистя около блока, засаждам дръвчета, поддържам озеленението, поливам тревата в почивните дни! Тея дето са служили, два кубика шкембета, поркат бира в къщи и зяпат телевизия, кекави - не могат да ходят, камо ли да ходят на война! Така айде стига с тези тъпотии за казармата! Българския младеж има нужда от култура, образование, възпитание (включително такова в трудолюбие)!!!!
67
2
 
16
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Твърдението, че т.н. "казарма" възпитавала в нещо си и правела от момчетата мъже, е един абсолютен и глупав мит! Аз се разминах с казармата, защото я отмениха малко преди да ми дойде реда. Но съм получил възпитание в трудолюбие от родителите си, далеч по-смислено от това, което някакви каскети могат да дадат в някаква си казарма!
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това ли искате за децата си?Ковчези и трапове?"Никой не го иска. Но то не пита. А като дойде, не е ли по-добре все пак да пуцаш насреща, вместо да легнеш като курбан гергьовденско агне?Идеята на добрата армия е да не ти се налага да я използваш. Колкото си по-слаб, толкова шанса някой да те налази расте.
65
3
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 години
който иска да си ходи в казармата, простите шапкари да си ходят на майната
64
5
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Казармата не е ли свободна? В смисъл- подаваш документи и си влизаш (евентуално някакви изосквания да трябва да се покрият евентуално). И преди да ме лепнете вашето младо поколение не става за нищо, помислете, че сме възпитаници на вашето и културата ни идва от вашите житейски уроци и едно време какво беше.
63
10
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българските момчетата доброволно трябва да преминат военно обучение то минимум 6м. После КЛЕТВА към Родината. Запас на 10г. по 2седмици.Това да е условие за безплатно висше образование, за заемане на каквато и да е държавна служба. Не може да искаш да си кмет/депутат/министър а да не се ангажираш със защитата на държавата.
62
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 4 години
Мили ми глупави братчета-българчета. Ние вече сме нападнати. До 20г. ще сме малцинство. Синовете ни или ще са войници или питайте бабите от монтанско, видинско и плевенско какво ни чака. Как се заспива с брадва под възглавницата и как се молиш да осъмнеш.Не ви се вярва - това е щото сте късогледи.
61
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68Като искате да станем Швейцария по доходи,защо не искате да подражаваме и във военно дело?В Швейцария всички служат,и редовно са викани в запасни учения.