Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба

Според Близнашки мъжете трябвало да знаят как се стреля
Обновена: 7 май 2019 13:53 | 6 май 2019 21:35, Камелия Цветанова
126
Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само по празниците ли се сещаме за армията и честта на пагона и как ги почитаме? Навръх Гергьовден на този въпрос отговори бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Затова са празниците - за да можем да погледнем към проблеми от едни по-възвишени позиции, да се опитаме да погледнем към дългосрочната перспектива", смята той.

Според него действащата ни армия е доста по-различна от онази, която е била някога и не е малко това, което се е направило - да се премине от наборна армия към професионална такава.

По думите му България е в граничната зона между Изтока и Запада и православието и исляма, затова армията има нужда от една по-широка основа.

Близнашки е категоричен, че българските мъже задължително трябва да преминават през няколкомесечна военна подготовка, за да получат начални знания как се борави с оръжие

"Европейските избори за България станаха национални избори, някои партии изцяло са се насочили в тази посока", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият служебен премиер допълни в студиото на "Денят ON AIR, че страната ни изостава в редица направления в правната реформа, а вместо да се опитаме да преодолеем тези дефиците, нещата опират до това кой кого да смени в управлението.

Според него е важно да извадим на показ реалните проблеми, защото сме завещали много нерешени проблеми на бъдещите поколения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
20
 
! Отговори
до всички преди 4 години
Армията е едно голямо лапане.... Люксембургската армия е вероятно един файтон...но жизненият стандарт на хората там е най-висок в Европа....И НИКОЙ НЕ МИСЛИ ДА ГИ НАПАДА.....т.е. нека хората да живеят добре, да не крадат такива като Близнашки/ между другото лично го познавам, бе асистент тогава--изключително неприятен и гнусен човек/ и НИКОЙ НЯМА И ДА МИСЛИ ДА НИ ПРЕВЗЕМА---ДОКАЗАТЕЛСТВА---напр. Швейцария и ВСВ....Да станем Швейцария на Балканите по доходи , а не 1 по кражби и смърт...
59
12
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Де6uл да си, за два месеца ще се научиш да стреляш с автомат и да се движиш в група, както и на основите на бойната тактика - прибежки, припълзявания и тн. За специализираната бойна техника си има редовни военнослужещи. Трябва да сд знае само кой къде отива и каква задача има като го призоват. Затова и 1-2 седм/год трябват опреснителни курсове. По-дълга служба не е нужна. И никой да не може да клинчи под заплаха от затвор! Така ще имаме боеспособна армия и отговорни мъже в цивилния живот.
58
10
 
15
 
! Отговори
...... преди 4 години
Не е лоша идея, човечеството да проумее, че последните 2000 - години се избиват взаимно без особен смисъл. Народите се избиват, провокаторите жънат златото на труповете!!! Към днешна дата, хората са една шепа на фона, на безкрайният космос! Между безкрайно многото звезди има десетки пъти, повече планети! Дали няма и друг разум с по-добра технология? Какво има да делим толкова и с кого ? Че една-две супер държави, ще фалират без войни !!! Ами дреме ми за супер държавите! Да се пържат в ада !!!
57
4
 
6
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ !!!Мнооого филми си изгледал! Браво! Продължавай да се информираш!
56
19
 
8
 
! Отговори
ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ !!! преди 4 години
Имам странното усещане, че живеете с 200 - години назад!!! Дронове с лазери и лицево разпознаване! Термо-ядрени торпеда 100 мегатона. Вакумни бомби, релсови оръдия, хаарп. Микровънови и плазмени оръжия. Соларно оръжие, екзо-костюми. Не подхващам темата за био-оръжията и химическите . Новите картечници стрелят по- 4-млн. Куршума за минута!!! Какви армий, какви наборни служби ???? Яко кинти и пазаруване на топ-техника ! Другото е отопия и брътвежи от невежи !!!
55
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Влади много ми е познато, но ако споменеш и 2-3 месеца задръжка, по времето, когато бомбардираха Кадафи, може да съм ти бил и стара служба тогава. Но, по наше време Р136 си работеше. а за обучението-не си прав, имаше и теория, и много практика, пекалено много, оня синия учебник сме го предавали и приемали от *** до *** поне 100 пъти, докато ни научиха да не се различаваме като ни слуша някой, по "почерка". Учения имаше почти всяка седмица, наблизо и на далеч, даже и международни.
54
1
 
19
 
! Отговори
8 инча преди 4 години
аз правя Любов, а не Война - пратетете дебелаците от НС и МС те имат и без друго нужда от физически упражнения!!
53
34
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Бил съм в казармата, радист, отличник, с калашник стрелям прилично (с М-16 доста по-добре), КНО притежавам законно, също офроуд джипка с добра проходимост в гаража. Единствено бих стрелял по мяучещи на руски зелени човечета и ятаците им. И то без капка угризение. Също така от тях пленници не бих взимал - първия срещнат багер реквизирам и ги полагам да торят Балканския полуостров.
52
9
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Два месеца служба и две седмици годишно опреснителни курсове са напълно достатъчни за формиране на боеспособна армия, където всеки да си знае мястото и задачите. За това обаче трябват десетина хиляди кадърни офицери и сефжанти, които не знам откъде ще се намерят. Наличните за нищо не стават. А за който не иска - ограничения за държавни длъжности и политически постове, както, по-високи данъчни ставки и други ограничения. В крайна сметка освен права, имаме и задължения към обществото.
51
2
 
30
 
! Отговори
SS преди 4 години
ДО 53 АНОНИМЕН.Аз вече съм бил наемник и знам какво е война.Ти приятелю ако не те убият още на първата престрелка,или ще полудееш или ще се откажеш.За гащите няма да споменавам.ТОВА НЕ Е КОМПЮТЪРНА ИГРА.
50
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSТи се радвай че от 45-та не се е налагало нещо да правят за страната, че можеше и да не пишем сега коментари. Няма държава без армия и няма да има. Ако има някоя за която не знам , то това само потвърждава правилото. През всички войни които е водила България са мобилизирани всички годни да носят оръжие, от нивите са ги събирали и те са се доказали какво могат. Не бери грижа ако стане война кой ще ни защитава, ти ще си на първата линия с всички нас.
49
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Политиците искат армия щото ги е страх от руснаците--не ги е страх от бля довете, точно обратното! нали затова са им троянски слон!не случайно раздадоха 300 хиляди паспорта (нещо нечувано за толкова малка страна) на скрити зелени човечета, които по сигнал ще ги пазат ...искат наборна армия, за да имат повод при умишлен конфликт, който се планира, съвсъм "законно" да избият (пращайки на сигурна смърта) част от мъжете ... не и техните деца разбира се... нали в това е планЪт на братята!
48
6
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Понеже всички, които са били в казарма са страхотни и много работливи мъжкари, та да ... явно работи :D
47
6
 
18
 
! Отговори
SS преди 4 години
Хора всеки трябва сам да се погрижи за собсвената си сигурност.От всяка върба свиркa не става.И от всеки войник не става(в истинския смисъл)Ако не дай боже стане война,ще лъсне голата истина,че само сме хранили едни селски тарикати дето ги мързи да пасат овцете.Глупости че който не храни собсвена армия храни чужда не ми се слушат.От 1945год ги хрантутим И какво са направили за вас или страната?
46
7
 
22
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Служих в един от елитните свързочни полкове през комунизЪма. Почти нищо не научих през първата година от радиосвръзки. Защо, защото трябваше да си съборим сградата на батальона, била стара и да я строим. На стрелби - 4пъти. На учения - една от най-мощните КВ станции в БНА , не може да прави свръзка, щото предавателя е все счупен, а старшината му хабер няма от техниката. Е, за какво служих радист? Да мъкна тухли и камъни и да спя на палатка през зимата. Пратете си децата там, като искате наборниц
45
4
 
12
 
! Отговори
Светльо преди 4 години
Тука питате за третия пол , ама по добре да бъде въобще изключен от военен набор. Защо ли ? НЕЖНИ, постоянно мрънкащи , слаботелесни и страхливи.В казармата имахме един такъв. За кракро. Много за кратко. Още на втория ден , след цяла нощ плач и подсмърчане,та още на втория ден избяга . Търсиха го цяла седмица. А когато старшинката ни с двама офицери отиде на адреса му да съобщят на майка му го намериха там да се гуши като мишка. Сигурно сега разправя по форумите колко тежко е в казармата. Хах
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не беше парад а панихида на българската армия. Като бивш ракетчик ви го казвам.
43
0
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Мъжете трябва да знаят как се стреля... по политици!!!
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо нито един политик няма да отиде да се бие на фронта нито ще си прати децата войници?Дори и най-големите войнолюбци всички мишленца ще се скрият и ще покрият и децата си в някое офисче.В армията се расте добре на чин и като писарушка в офис.Днес лейтенант ,утре майор след време полковник и хоп нов генерал.Хахаха а вие си вадете червата и се тупайте по гърдите какви мъже сте. Последните доблестни и смели военни са загинали през ВСВ. От тогава насам в БА са предимно нагаждачи и полит играчи.
41
7
 
12
 
! Отговори
SS преди 4 години
Върнете стройтелни войски,робски труд да строят жилища за шапкарите,върнете ЖП войски такива имаше само в СССР,БЪЛГАРИЯ И МОНГОЛИЯ.Пак безплатен робски труд,по подръжка на жп инфраструктурата.А 3-тия пол той ще служи ли?Май не.Значи отива да се гърчи здравото и способното.И за какво?За майка България.От която избягаха 3милиона граждани.