Бъчварова остро към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!

Православната църква трябва да си вземат поука, смята тя
8 май 2019 10:15,
562
Бъчварова остро към БПЦ: Канонът Ви не е над гражданите!
Снимка: "Булфото"

Канонът не може да е над гражданите и техните желания. Така началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България коментира дистанцирането на БПЦ от визитата. В Сутрешния блок на БНТ Румяна  Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци.

Още по темата

Критики към БПЦ заради посещението на папата

"Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания", каза тя.

Според нея папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност.

"В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок", добави Бъчварова.

Бъчварова изтъкна, че папа Франциск е успял да провокира мисленето ни по въпроси, които забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни.

Посещението в бежанския център пък привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат.

Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, като изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигурност, гражданите да могат да стигнат до папата и организацията да бъде скромна и без лукс.

"Той е такъв човек - оценява същността, а не формата, декора", каза Бъчварова.

Главният координатор разказа, че подготовката на посещението е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано. Според нея въпреки, че католиците в България са под 1% политическото значение на България е било оценено, когато се е вземало решение той да посети страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
30
 
! Отговори
Angel преди 4 години
Канонът НИ е от Господ!
18
55
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ е клон на КГБ под управлението на генерал Гундяев. Всички команди от Москва се наричат канон и се изпълняват без да се интересуват това дали е в полза или във вреда на България.
17
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти коя беше, лелко?
16
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изрусеното недоразумение Бъчварова не може да дава оценка на Канона на православната църква.А политическата каста никога не пита гражданите за техните желания-така е случая с натрапения от политиканите папа у нас.ГЕРБ прави погрешни ходове още от европредседателството насам и продължава да губи електорат защото е извън реалността в България.Не се интересува от добруването на българите а какво ще кажат /или потупат по рамото/от Брюксел.Същите чуждопоклонници като БСП към Москва.
15
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако и сега има някой да поддържа тази шайка от герб, значи е дълбоко и безвъзвратно увреденИмам чувството , че предизвикват хората на бунт.
14
4
 
63
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Една върла комунистка, да дава акъл на Българската Православна Църква...Е най малкото - кощунство...Па гласувайте за банкянският ***...
13
4
 
53
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
КОГАТО НЯКОЙ УМИРА ВИКАТ СВЕЩЕНИК, А КОГАТО УМИРА ГЕРБ ВИКАТ ПАПАТА!
12
74
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата е световният християнски водач, а дъртофелниците от БПЦ се скриха от него като ***...значи ни са християни, а отровени кремълски монголски шамани - антихристи !
11
46
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българския Народ е насила христинянизирън през 866 г от Византия , няма друга истина или или хипотетична Дезинформация , работа е на Историците да го кажат на глас
10
8
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магарица невежа.Анатема .Ако я видите в християнска църква заплюйте я.
9
7
 
87
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Тая нещо ми напомня за добрите стари времена, когато партийните другари нареждаха на църковните служители какво да правят. Дето се вика - нищо ново под слънцето.Иначе я разбирам - ядосана е женицата, че има достойни хора в лицето на БПЦ, които не са склонни да лижат *** и предници за 30 сребърника....
8
7
 
65
 
! Отговори
странен парадокс преди 4 години
Тъмночервена потомствена комунистка поучава православните попове за да се сложи на папата.Алелел смех и рев! Аве Бъчи я кажи папата като каза че хомосексуалистите са чисри по душа защото обичали дечица та щом пецкали дечица тва педофили ли ги прави или добри хора?...Единствената ни надежда е че е такива кукли на конци на сатанистите като тая след 20-30 год ще са по катафалките.
7
4
 
76
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Канона винаги е бил над желанията на гражданите, ако беше обратното 10те смъртни гряха щяха да са норма на поведение.
6
10
 
91
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Католиците в България са 0,7%.Не ми е ясно за кого беше целия този цирк, освен за Бойко и шепа властимащи.Никой не е длъжен да се съобразява с някой просто защото този някой така е решил!
5
6
 
79
 
! Отговори
позор преди 4 години
А коя е тази Бъчварова за да ни занимавате с нея?!
4
7
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С папата имам духовна връзка, колкото и с главния мюфтия. Като човек може да е много готин и талантлив, но като духовник няма как да му отдавам почести.
3
6
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я ПА ТАЯ ГЕРБАДЖИЙСКА ФУСТА....А ГЕРБАВАТА ШАЙ КА НАД ГРАЖДАНИТЕ ЛИ Е ? АНАТЕМА
2
10
 
83
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Да бъде отлъчена от църквата незабавно ако изобщо е кръстена!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба ми каза...