Папата: България с вековни традиции, а Македония – млад народ

Светият отец благодари на Бог за енергията, която му дава
8 май 2019 08:53, Елка Василева
88
Папата: България с вековни традиции, а Македония – млад народ
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск отговори на въпроси на журналисти в самолета на връщане към Ватикана след тридневното апостолическо пътуване в България и Северна Македония, пише изданието "Ватикан нюз". Той говори за отношенията с православната църква и за тайната на собствената му сила и енергия.

На въпрос какви са най-силните му впечатления от двете страни, които току-що е посетил, той отвърна: "Те са две напълно различни страни". България, обясни той, е държава с вековни традиции, а Северна Македония има вековни традиции, но е млада държава и има "млад народ".

Още по темата

Той каза, че и в България, и в Северна Македония, православни християни, католици и мюсюлмани живеят заедно. Той изрази задоволство от добрите отношения между хората от различните вероизповедания в двете страни и се възхити от проявяваното уважение към разнообразието и зачитането на човешките права, пише БТА.

Журналист попита папата откъде черпи енергията и силата, необходими за пътуванията и работата му. Той отвърна, че това е "дар от Бога", но призна, че след това се чувства изморен. "Не се изморявам от пътуването. Но след това се чувствам изморен. Мисля, че Бог ми дава сила. Моля Господ да вярвам, да му служа, моля го тези пътувания да не са туризъм. И освен това . . . работата ми не е толкова тежка!"

Папа Франциск: България е кръстопът, на който се срещат различни вероизповедания

На въпрос за отношенията с православната църква папа Франциск подчерта, че като цяло те са добри и че има добра воля. Той нарече православните патриарси братя и Божии хора. "Мога да кажа, че сме братя, защото не можем да се прекланяме пред Светата троица, ако не си подадем ръце като братя", каза папата, цитиран от "Ватикан нюз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
8
 
! Отговори
Историята преди 4 години
Там е работата, че многовековните културно-просветни традиции на народа на днешна "Северна Македония" е българска. Както се вижда от оригиналния документ, написан на български езикк и публикуван за първи път във вестник "Нова Македониjа", настоящият им език и писменост са създадени на 3 март 1945 година ! https://novamakedonija.mk/zivot/kultura/%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA/
72
5
 
13
 
! Отговори
Стою преди 4 години
Не мисля , че някой ще отрече факта , че сме с вековни корени и една от най- старите цивилизации, със значими личности дали не малко на света.Друг е въпроса за българското настояще , което е пагубно за народа.Мнението ми за папата е , че той нямаше работа в България.Нещо подобно , като женитбата - човек не трябва да е там , където не е желан.
71
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е най-старата страна на света. И ще пребъде вовеки веков, напука на враговете вътрешни и външни. След като Русия се освободи от юдо робството, в което е сега, ще освободи и нас. Тогава ще разцъфнем както преди. Амин.
70
19
 
8
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Абе, и папата ги говори, колкото да не заспи! Какви вековни традиции? В *** на ***? В рушветите? В далаверите? В измамите? България е на политическата карта на света от няма 150 години още, той вековни традиции!!!
69
6
 
5
 
! Отговори
ташунко преди 4 години
Папа не ми хвали България:)
68
14
 
9
 
! Отговори
Make преди 4 години
България с вековни традиции в кое...??? Крадене,лъжи,далавери,мушенгии...ит.н
67
19
 
7
 
! Отговори
Шофьор на ТИР преди 4 години
Македония е много напред от Европейска българия.
66
2
 
7
 
! Отговори
Този юдо-масонки преди 4 години
теляк чува ли се изобщо какво дрънка !!!???
65
7
 
10
 
! Отговори
некой преди 4 години
аре стига сме се хвалили наляво-надясно какъв велик народ сме били...се се хвалим с нещо, което е било....а да се похвалим с нещо какви сме сега, май негативите са повече, отколкото великите неща, които правим сега....сега ВЕЛИК БЪЛГАРИН означава да си тарикат на дребно, опитващ се да направи некоя керия, след това да се прибере в къщи и да се похвали на целата махала какъв тарикат е, да изпие неколко ракии под звуците на поредната чалга с най-умните текстове на света!
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука папата изби рибата вече. за младия народ.
63
5
 
16
 
! Отговори
V преди 4 години
Забелязах че при идването на папата ,бяха наредили някакви столове пред него на които имаше гербераси ,а народа беше зад решетки .При други посещения на папата не е така .Защо бейовете държат народа зад решетки ??? Много показателно за отношението на герб към народа ;) Те като бейове на столчета ,а народа зад решетки .
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СкептикАбсолютно сте прав ,но това много малко хора го знаят,и трябва да се чете, да се учи история..... и затова имате и не харесвания,тъй като хората са неуки...,а неукият човек може най добре да мрази,да е негативен..,Адмирации ,че напомнят за нашата велика история,тъй като много хора искат ,ако е възможно напълно да я изтрият
61
2
 
22
 
! Отговори
Истината е една преди 4 години
Съвсем нежно им е казал : АКО ИСКАТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА НАРОД, ПРАВЕТЕ СЕ, НО ЗАБРАВЕТЕ ЗА ГЛУПОСТИТЕ С АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ, КОИТО НЕДОУЧЕНИ КОМИНТЕРНОВЦИ СА ВИ РАЗКАЗВАЛИ! Уважение към папата за това!
60
14
 
11
 
! Отговори
антиимпериалист преди 4 години
Как пък никой не се сети да спомене, че папата е от Аржентина. Държава, създадена от имигранти от чужд континент, избили цялото местно население и взели земята му, докарвайки своя език и традиции на новото си място. И този човек, от Аржентина, държавата на убийците, ще иска от нас да приемаме бежанци. Или и той като форумните фашисти-капиталисти, ще ни разправя колко велика цивилизация били докарали европейците на местните индианци. Къде е отишъл евро крак, само смърт е посял. Къш от БЪЛГАРИЯ.
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата като толкоз напира за една световна религия да беше завел мюфтията и равина в Раковски за един сюнет, бар мицва и причастие 3 в едно. ;)))
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе папите като имат силата да опрощават грехове, що не го правят от любоффф, а искат пари :)))
57
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Католиците не са християни. Поглднете им вярата - култ към папата, опрощаване на грехове срещу заплащане, измисленото чистилище, което противоречи на Библията. Католицизмът е човекоугодническа и лицемерна измислица на папите и заместител на вярата в Бог.
56
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: СкептикНе можеш да преброиш кой колко точно е избил.Католиците са избили доста народ и това е факт.Изглежда обаче, най-много народ е избил Сталин - много повече от Хитлер.А днешният папа няма нищо общо с предишните.Той е не просто реформатор. Той е революционер.Един вид, Васил Левски за католическата църква!
55
12
 
21
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Католиците са избили повече народ в Европа от всички други.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 56В средните векове, когато църквата е била част от държавата, духовният и политическият характер на църковните дела са вървели заедно.В днешно време, когато повечето (не всички) държави имат светски характер, където религията е отделена от държавата, политиците вършат само политически дела, духовниците - само духовни.Ватикана е теократична държава. Тоест, църквата и държавата са слети в едно цяло.Нормално е папата да прави и духовни и политически посещения.