Критики към БПЦ заради посещението на папата

Причината е отказът за участие в Събитието за мир
49

Събитието за мир, което направи в центъра на София папа Франциск, стана повод за много коментари в социалните мрежи. Причината беше отказа на Българската православна църква да се включи в него заедно с останалите религиозни общности, представени в България. Критиките към духовниците бяха коментирани и от премиера.

Още по темата
"Аз в Божиите работи не се бъркам. Господ Иисус Христос е назначил и папата и патриарха. Така е преценил, така е сторил, и да го коментираме него, не желая", посочи Бойко Борисов.

Бойко Борисов изпрати Папа Франциск към Северна Македония

От Светия Синод са категорични - действията по време на посещението са точно такива, каквито е трябвало да бъдат.

"Това е оптималното възможно към този момент. Не е някаква проява на враждебност, на липса на гостоприемство, но не е и някакво ентусиазирано, безкритично отношение, както някои са очаквали от нашите съграждани или им се е искало да има и други прояви", сподели доц. д-р Костадин Нушев.

Последно в програмата на папа Франциск у нас беше емблематичното събитие за Мир, което се проведе за първи път извън Италия. Отсъствието на представител на православната ни църква стана повод за престрелки между митрополитите. Пловдивският митрополит Николай заяви вчера, че църквата ни не може да участва, защото е невъзможно светлината и тъмнината да се обединят.

Междувременно двама други висши духовници – Западно и Средноевропейският митрополит Антоний и Русенският Наум, защитиха обратната на митрополит Николай позиция.

Въпреки противоречивите сигнали, на които станахме свидетели в последните дни, според експертите, пътят за помирение между католицизма и православието, макар и трънлив, е отворен.

Повече по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
3
 
! Отговори
8888 преди 4 години
До тяМоля ? Кой? КАКЪВ патриарх, какви 5 лева - ние нямаме църква тя за патриарх говори. Гадни ченгесари, харчещи пари в коли, часовници и т.т.н.н. , които грам не ги е еня за стадото. Ай сиктир.
43
4
 
7
 
! Отговори
тя преди 4 години
Патриархът с право е обиден !
42
6
 
3
 
! Отговори
+++++ преди 4 години
До баба мараДааа. Поканиха го и той дойде. Ако го беше поканила корни дали щеше да се случи, а ? Колко сте жалки и злобни .............. Между другото тази въпросната зад кой храст се крие и какво ли крои пак. Отврат
41
3
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
нарочно го поканиха преди изборите ама няма кои да им се върже на гербпростотиите не видях Соломон паси да тича пред количката а горкото момчесергеи антонов се обръща в гроба защо не му прати папата букет на гроба
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E да де но католиците въпреки че са християни точно толкова колкото православните ги приемате като натрапни и,а на евреите, които не са християни им правите метани и се хвалите пред света колко ги обичате!
39
4
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Българската православна църква има исторически заслуги за опазването на нашата национална култура и традиции. И е самостойна, имаме патриарх. Папата беше на държавно посещение по покана на правителството. Добре дошъл и толкова. Нито са длъжни да го посрещат, нито да го изпращат.
38
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ в момента се ръководи от дърти милиционери които се правят на попове.Интересуват се единствено от ролекси, скъпи коли, гейове, софри и какво ще каже руското ченге което също се прави на поп.
37
3
 
19
 
! Отговори
сара преди 4 години
Различията между католицизъм и православие са фундаментални, а не някакви привидни и субективни. Нелепо е да се говори за обединение. Такова не може да има. Може да има една толерантност и взаимно зачитане, както е между православието и всяка друга религия. Беше според мене основна грешка точно в седмицата на нашия Великден и на самия Гергьовден да бъде поканен папата.
36
7
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Те нашите духовни козли на конрабандиста на цигари Гундяев гледат да се харесат пък другите "вълци ги яли"!
35
20
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ами много нелепо изглеждат нашите чернокапци в тези черни раса,а пък протяжното виене ,което те наричат пеене е направо отблъскващо.Няколко пъти съм присъствувал на католически служби/поне отчасти/ и трябва да се е отбележи,че са по-атрактивни.Винаги съм се чудил защо при българските служби хората стоят прави,докато при католическите имат едни пейки,които даже имат подпорки за колената ,когато трябва да се коленичи.
34
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрополитите проповядват нетолерантност и омраза, за да не им вземе папата ролексите. Те се молят само за пари, а не за мир.
33
10
 
27
 
! Отговори
123 преди 4 години
Позицията на БПЦ е принципна и правилна безусловно ! Различията са фундаментални и обединението е илюзия ! Само контакти ,уважение итолерантност !Нищо повече !Нека най -напред да се обединят католици , протестанти и стотиците им отклонения ,че тогава да дойдат при нас ! Точка !
32
2
 
9
 
! Отговори
Пояснение преди 4 години
Хора,четете Библията...изучавайте я,защото това е Божието писмо до нас.Само в светлината на Божието Слово ще разпознаете кой ,кой е ...и ще направите верен спасителен избор на страната на Христос.
31
15
 
13
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
БПЦ няма никакво влияние и авторитет сред българите.в случая те са без значение
30
14
 
22
 
! Отговори
Папа прайд!? преди 4 години
Какво още го раздухват този човечец? Като е папа, да не е Господ? Идва в православна държава, какво посрещане очаква от 1% от населението й(толкова са католиците)? Да се радва, че прод.ажник е на власт, иначе изобщо нямаше да види България. Всичко беше една демонстрация, каквото е прайда на ***.далите, вдигат само шум, за да ги забележат, но стават противни!
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още при Константинополския патриарх Фотий Първи започват търканията между православни и католици,защото католиците прибавят допълнителни измислени текстове към църковните,несъответстващи на каноните на църквата и истината,един век по-късно е първата схизма и анатемосване наложена от православната църква върху католическата.
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ало, неграмотни 20Пето кръстоносците непрекъснато разграбват и тероризират населението в Одринска Тракия,те се обръщат към цар Калоян с молба да ги спаси от грабежа на кръстоносците, цар Калоян разгромява кръстоносците в гениална битка,като ги натикват накрая в блатата и останалите кръстоносци умират от тежестта на броните си,потъвайки в блатото,а с ласа са сваляли тежкобронираните им рицари от конете,които са си въобразявали,че са непобедими и нахлули в чуждата Византийска земя да грабят и
27
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ало, неграмотни 20Неграмотния си ти!Първо официалното християнство се ражда в Константинопол от Константин Велики,роден в град Ниш на Балканите,а Рим е бил провинция на Византия,второ католиците са в Равена,а не в Рим,чак сега са в Рим.И Равена също е била провинция на ВизантияТрето българския Цар Калоян е официален ЦАР,а не бунтовник,знаеш ли какво е цар???Четвърто,кръстоносците разграбват и опожаряват Константинопол,убиват хора,гаврят се в църквите,Константинопол потъва в кръв от тях
26
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиите оо света пак ни оплюха деликатно! Нашите до Трън не са излезнали и никой не приемат!
25
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе много вярващи и ортодокси изведнъж! Дойде патриарха на Русия- оплюхте го,дойде папата- оплюхте го, македонците също права нямат, Вселенския - гола вода,нещо не е наред май! Изведнъж пазителите на православието се намериха в България!