Право на неизбежна отбрана – при всяко незаконно влизане в имот

Искат разпоредбата да включва не само влизане с взлом
Обновена: 8 май 2019 12:42 | 8 май 2019 12:42,
249
Право на неизбежна отбрана – при всяко незаконно влизане в имот
Снимка: Pixabay

При всякакъв вид незаконно влизане в чужд имот жертвите ще могат да се защитават без да им бъде търсена отговорност. Това приеха единодушно депутатите на първо четене с промени в Наказателния кодекс, предложени от "Обединени патриоти", които внасят конкретика в прилагането на института "неизбежна отбрана".

Според сега действащите текстове право на неизбежна отбрана има собствекът, когато в жилището му е проникнато с насилие или взлом. С предлаганата нова формулировка "противозаконно влизане в жилище" ще се разшири приложното поле на разпоредбата, като в него ще влязат и измамата, заплахата, влизането през отворен прозорец или чрез използване на шперц например.

Джамбазки за неизбежната отбрана: Ще се изтрепем? Лаишко!

Измененията предвиждат и да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Законопроектът цели намаляване на престъпността, както и осигуряването на по-голяма защита за лицата, които стават жертва на посегателства. Промените се налагат заради зачестилите случаи на нарушаването на неприкосновеността на частната собственост и застрашаването на живота на хората, мотивират се вносителите.

Поправките в Наказателния кодекс касаят и санкциите за маловажни кражби. Според сегашните текстове, ако стойността на кражбите е до две минимални работни заплати /1100 лева/, може да се приключи производството с глоба между 100 и 300 лева. Патриотите предлагат стойността на кражбата да бъде намалена на една минимална работна заплата, а санкцията да скочи от 500 но 1000 лева.

В момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си, настоя Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!

"30 години години в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора и имуществото им. 30 години реагираме много толератно на тези проблеми. Не може определени хора да влизат в двора и да крадат кокошки, агнета и да пребиват възрастни хора, и да казваме, че това е маловажно престъпление", каза и Юлиан Ангелов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък добави, че предложените текстове са балансирани и не носят риск от извършване на криминално престъпление, прикрито като неизбежна отбрана.

От ГЕРБ подкрепиха предложенията на "Обединени патриоти", но изразиха и някои резерви. Затова настояват за сериозно обсъждане на въпроса и поискаха максимален срок за предложения между първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
0
 
! Отговори
ана преди 4 години
Сходна разпоредба по отношение на защитата на частната собственост се съдържа в чл. 17 от френската Декларацията на правата на човека и гражданина от 1789 г.:"Собствеността е ненакърнимо и свещено право, което не може да бъде отнемано никому, освен при законно установена и доказана публична нужда и при условието на справедливо и предварително обезщетение.""СВЕЩЕНО ПРАВО"-което с лекота и безнаказано поругават ***.Браво на желанието за промени,дано да са кардинални
214
0
 
0
 
! Отговори
ана преди 4 години
Конституция на България чл.17 (3) Частната собственост е неприкосновена. и още: клауза 39 от английската Магна харта от 1215 г. гласи, че:"Никой свободен човек няма да бъде задържан или затварян, или лишаван от неговите права или притежания, или поставян извън закона, или пращан в изгнание, или лишаван от своето положение по какъвто и да е начин,,,
213
0
 
5
 
! Отговори
Денди преди 4 години
Вземи си едни 100-150 литра азотна киселина - евтина е, продава се без регистрация. Усмъртяваш навлека и го мушваш в пластмасовия бидон с киселината. Оранжев пушек и той се възнася към създателя си. Всичко сублимира! Остават само пластмасовите копчета, с които лесно се справяш - в огъня!
212
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КиселОт къде накъде някой ще има правото да влезе в имота ти и да обере реколтата, която ти си отгледал с много труд и усилия и разчиташ на нея, за да не умреш от глад?Уважавайте труда си и труда на останалите хора! На това се крепи човешката цивилизация!
211
0
 
5
 
! Отговори
Пак до Американ преди 4 години
Бурканите с туршия, десетте кокошки и единствената козичка са гаранцията, че самотен старец на село няма да умре от глад през зимата.Ако влезе с цел да ги открадне, дядото или бабата какво може да направи, освен да го помоли да не краде? ще се смили ли? Не!Е, тогава защо бабата да няма право да го гръмне с пищов? сама ли да приеме присъдата "гладна смърт"?
210
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АмериканКогато някой се промъква в домата ти неканен нощно време, откъде можеш да знаеш дали е дошъл само да краде или е готов да те убие, за да не го разпознаеш и да се оплачеш в полицията? Откъде да знаеш дали не идва с цел да те убие, изнасили или осакати? Когато се влиза в чужда къща, първо се звъни на вратата или се хлопа на портата. Ако не ти отворят, няма да влизаш!
209
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 231Добре казано, но не влизане и лежане, а влизане и задължително бачкане!--тоя пак иска някой "да му бачка" безплатно... да *** твойта май ка алчна, крадлива и сребролюба...
208
1
 
1
 
! Отговори
Колчо преди 4 години
До ХипотезаСменяй девера
207
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До БгДобре казано, но не влизане и лежане, а влизане и задължително бачкане!
206
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разбойниците дс-олигарси, ги гризе съвестта (до колкото я имат) и страх ги тресе от мат'ряла, когото ограбиха и когото експлоатират и когото ненавиждат в дъното на душата си ... и сега се ограждат "законово" с опцията за ненаказуемо отсрелване на тези, които много започват да питат: "а от къде и как имаш 1-ият милион"!
205
1
 
13
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Отново държавата ни загърби, толкова години се краде и убива по селата, отдавна трябваше да се обяви частната собственост за неприкосновена, да се криминализира всяко влизане в частен имот с 10г. затвор и край. Влизаш за една кокошка и лежиш 10г.,не за кокошката а за това че си влязъл. За посегателство... До живот. А сега ще трябва да се снаражаваме. Голяма глупост.
204
16
 
7
 
! Отговори
Хипотеза преди 4 години
Каня аз моя девер , с който не се разбираме, дасе разберем на ракия вечерно време, той издва към 23.00, влиза в двора, врата е отключена и той зне това, аз го чакам и го застрелвам. После кой ще докаже ,че съм действавл умишлено? Полицията? Прокуратурата? Не ставайте смешни? Това не начи ,че трябва да не се казват престъпниците и да не мога да се защитавам, но...тези ляаишки, некомпететни и негратни предложения--НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРИЕМАТ, А АКО СЕ ПРИЕМАТ ВИНАГИ ЩЕ ОТПАДНАТ. НО ..ТОВА Е ТИПИЧНО.
203
1
 
21
 
! Отговори
Дядо от село преди 4 години
Кокошките , за мен за всичко ! Бабата умря , внуците в чужбина , и .... моите единствени близки за кокошките ! Ще ги пазя така , както войник пази държавната границата!
202
6
 
2
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Членска карта 7А бе чyкyндype, и в Америка имот не се защитава с убийство. Предлоложението е, че когато ти влезне в къщата животът ти е застрашен, не имота. Ако застреляш някой щото ти крал кокошките си убиец. Но ако си го изненадал в двора и той те е нападнал с юмруци, а ти си го гръмнал, тогава правото е на твоя страна.
201
2
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 4 години
До ЕмоИ в държавен вестник да го видиш, пак няма да се прилага. Като дочакаме първото съдебно решение в полза на стопанин защитил имота си, тогава ще се радваме....
200
1
 
1
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Защото Аркусът е ,,Хай-пауър'',и спрян.Трябват ЧеЗе-та,а те се правят от турците.Хърватските пластмаси са скъпи,и засичат.
199
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много удобно,сега две седмици преди изборите,за печелене на гласове.Но след изборите,преди второ четене всичко ново ще бъде орязано и просто няма да влезе в сила.Нещата ще си останат по старому.От две години и половина управляват,защо не го гласуваха досега?
198
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Мечо Пух 217:"Арсенал" България - също. Що от Турция?
197
3
 
8
 
! Отговори
Американ преди 4 години
То тъй де, ама в Бг е на практика невъзможно да се купи оръжие с цел самоотбрана - при самото заявяване на тази цел следва отказ. Плюс процедурата е сложна, дълга и скъпа. Така че сам по себе си този закон не решава много.
196
4
 
2
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Турция произвежда изключително качествени пистолети и пушки.Няма да е зле да се ориентирама овреме,докато не са вдигнали цените и те.Тук ще се опитат да пробутат старите ,,ТТ''-та,ама ние да не сме Пакистан. Там всеки ден само със ,,ТТ'' се убиват по 80 човека....Еври Дей. По добре със друго гърмяло да е.По малко фира ще има.