Турското посолство разочаровано от изопачаването на думите на Улусой

ДОСТ коментираха случая
12 май 2019 20:19,
202
Турското посолство разочаровано от изопачаването на думите на Улусой
Снимка: Reuters

Турското посолство излезе с позиция относно думите на посланик Хасан Улусой. Както е известно вчера той призова за интензивното изучаване на турски език в родните училища, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Думите на Улусой - смущаващи. Захариева го привиква

Според посолството изопачаването на част от изказването, под формата на – "Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България", и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

От посолството допълват, че е очевидно, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Също така се споменава, че в своето изказване посланик Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество.

ДОСТ също взе позиция по темата. В нея се подчертава: "И премиерът и президентът, и цялата българска държава мери с различен аршин правата на етническите българи, които живеят в други държави, и правата на собствените си малцинства - турците и мюсюлманите преди всичко".

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан посланик Улусой се застъпил за естественото право на турците в България да изучават задължително майчиния си турски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
20
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Правото не може да е задължително. Правата са акт на доброволност. Не е ли по редно 5-6 човека от някоя фирма да учат и знаят местният език?? Едва ли има такива гении които отивайки в чужда фирма да знаят езика..турски унгарски.немски.!! Да шие или сглобява нещо.си. Все пак полиглоти там не трябват. Ако пък трябваха.за 600 лв едва ли биха отишли
90
2
 
20
 
! Отговори
Рязаните говорители преди 4 години
ли ще назначават, или работници? Как турците работят в Германия, без да знаят немски? В Турция учат ли немски в училищата? Как турчеещите се в България работеха в български заводи, а не искат да говорят на български? В турски села хляб да си купиш, искат на турски да им го кажеш. То е ясно, че българи няма да назначават в турските си заводи, но използват случаят да ударят поредният шамар на България!
89
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, турската наглост няма край.... И всичко това заради наведения *** премиер, който вместо да ги изгони, ги вкарва тук враговете.
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките те, първо министър, после посланик, все им изопачават думите, а пък те са едни хрисими....
87
1
 
7
 
! Отговори
ККК преди 4 години
Бих казал, автобуси и влакове има, който не му харесва, да се качва и да ги ползва, може и с камиони натоварени с денкове и куфари.
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко, като не знае турски, как му разрешиха турските собственици да реже ленти на завода им (който работи вече 3 месеца, но Боко го откри сега предизборно).
85
6
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Въвеждането, на- 31 букви ,....Е, умишленно,...Както- пише, цитата,....- Не- лъжи ,....- Не- прелюбодействай .......
84
14
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Голям стам и голяма простотия на българските политици. Най-много на ГЕРБ, но и отвратителна инициатива на Корнела и Баба Яга да дадат тон на излагацията. Нещастници пълни!
83
0
 
10
 
! Отговори
само глупости преди 4 години
еми направете си частна детска градина с турски , който иска да си води децата , държавата защо да дава пари , на 7 милиона /каквито отдавна не сме има около 1 милион турци помаци /които и те отдавна не са в България и логичния въпрос е колко точно са , че да искат паралелно държавно субсидирано подпомагане
82
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция има заводи на Тойота и Рено. Сигурно турците усилено изучават японски и френски за приемане на работа там.
81
0
 
7
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Не става работа за това което си мислиш. А за акъл. Ама това няма как да ти се набие :) споко, живее се и без акъл. Проблема е че го нямат тези от които се очаква да го имат..
80
5
 
18
 
! Отговори
do 113 преди 4 години
и като целуваш *** на Турция по-добре ли ти ???
79
4
 
5
 
! Отговори
До 120 преди 4 години
Ами разходи се из долината на широките *** и карай наред. Може да откриеш каквото търсиш.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ле ле,ле ле,заради някакъв цех дето още го нарекли специализиран завод за гъвкави и негъвкави съединения още и притензии предявяват за наемане на работници сякаш никой освен техните фирми не произвеждал таквиз съединения,а дали са качествени тези техни така наречени съединения,че още ще прехвърлят вината върху нас така да се каже,че общо сме били неуки,боже,боже,кой се е свързал с тях сякаш не можем да ги произвеждаме тези съединения по договори със световно известните автофирми спокойно без тия
77
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента Радев и колегата му Щайнмайер посетиха в София детска градина с изучаване на немски. В бг живеят 700 хил. турци, питам къде има детска градина с изучаване на турски?
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кандидат меРинджеи не останаха оператори :)
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та така де по закон могат да си изискват какъвто език искат, стига да има и такива кандидати за позицията....
74
2
 
6
 
! Отговори
До ottoman преди 4 години
Имаш изказ на образован човек.Нали се сещаш, че баш боса на компанията няма нужда да говори с персонала, но на назначените от него мениджъри ще им се наложи да говорят двата езика за да могат да изпълнят разпорежданията му.
73
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е да прочетете какво точно е казал посланика. Аз поне нищо провокативно не открих. А нашите политици веднага почнаха да се изказват неподготвени. От цялата работа само джамбаза намаза, ***... да беше си сменил името поне
72
1
 
20
 
! Отговори
Тил Линдеман преди 4 години
Направих си труда да проверя в търговския регистър и установих, че и шестте завода са собственост на "ТЕКЛАС БЪЛГАРИЯ" ЕАД-гр. Хасково. Това е юридическо лице със седалище в България, плащащо данъците си в България, където официален език е българският. Последният завод с рязането на лентичката, е построен на общинска земя, собственост на българската община Кърджали, в чиито общински център по последното преброяване от 2001 г. българите са 54 % от населението. Какво прави турски посланик там???