Турското посолство разочаровано от изопачаването на думите на Улусой

ДОСТ коментираха случая
12 май 2019 20:19,
202
Турското посолство разочаровано от изопачаването на думите на Улусой
Снимка: Reuters

Турското посолство излезе с позиция относно думите на посланик Хасан Улусой. Както е известно вчера той призова за интензивното изучаване на турски език в родните училища, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Думите на Улусой - смущаващи. Захариева го привиква

Според посолството изопачаването на част от изказването, под формата на – "Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България", и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

От посолството допълват, че е очевидно, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Също така се споменава, че в своето изказване посланик Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество.

ДОСТ също взе позиция по темата. В нея се подчертава: "И премиерът и президентът, и цялата българска държава мери с различен аршин правата на етническите българи, които живеят в други държави, и правата на собствените си малцинства - турците и мюсюлманите преди всичко".

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан посланик Улусой се застъпил за естественото право на турците в България да изучават задължително майчиния си турски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намирайки се на наша територия, турските работодатели трябва да изучават български език, за да комуникират с работниците си. Така както е в Германия.
70
3
 
13
 
! Отговори
той преди 4 години
Турция продагандира Неоосманизъм. Турция се меси от години във вътрешните ни работи, политиката им е манипулативна, търсят предатели за да я пропагандират. Тази държава заслужава демокрация и просперитет, а не да бъде върната в 12 век. България е суверена държава, тук се е родила Кирилицата, Турция да си гледа своите политики!
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип владеенето на кой да е чужд език е богатство, но в този случай са меко казано НАГЛИ! В България официален език е българският и ако мениджърите им не го разбират си е техен проблем!
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до OTOMAN LEGACY..Пич, ти нормален ли си? За да си програмист трябва да владееш английски. Софтуера и хардуера е на английски от време оно. А за да сглобиш два болта трябва ли да говориш турски?
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е все едно работниците в заводите на Jaguar или Land Rover във Великобритания да бъдат принуждавани да учат хинди, защото собствениците видите ли били индийци. Или пък тези на Volvo в Швеция да учат китайски. Щом си дошъл в Рим ще правиш като римляните! Това е световно правило и то не от вчера!
66
3
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Нещастни фесове! Знаете ли колко години сте взимали български, сръбски и гръцки деца? Ставали са ЕНИЧАРИ! Вие с два пръста чело, знаете ли какви са били тези хора? Най - добрите ви войни! Освен че са били войни, са се женили за дебелогъзите ви кадъни! От тези семейства са се раждали деца! Е, питам ви ***, тези деца турци ли са? Полувината ви *** нация носи наш ген! Боже господи, колко сте ограничени!
65
6
 
8
 
! Отговори
да преди 4 години
дори турците се срамуват от турския език и не искат да го учат това лаене
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат задължително щото няма мераклии от турско говорящите да учат турски. Тука ги стяга чепика.
63
2
 
12
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Защо да го изучават ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Не съм разбрал някой да спира някого да изучава по желание каквото пожелае - турски, английски, френски, руски, китайски, фарси...
62
3
 
11
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Мали па съм научил анадолски Ве...Почнаха и да отговарят... Ваща м, ама с, иганска...
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нане още го боли от предното е ба не хахаха
60
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го мляска местан те са Българи щом са родени тук.
59
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти ако говориш турски се отнася това само до теб1.Говоря общо 7 езика неграмотнико :)
58
2
 
18
 
! Отговори
да преди 4 години
помаците са най-обикновени българи-мюсюлмани
57
9
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
турския за майчин език ли?у нас няма турци те живеят в турция у нас живеят българи мохамедани и мюсулмани с български паспорти защитаващи български национални интереси и техния майчин език е българскиятези които се пишат че са турци да ми покажат турския си паспорт за да докажат че са турци но освен български те нямат друг и съответно са българи с български документи за самоличност така че у нас няма турци и тва е .думите на посланника наистина са малко изопачени и се реагира пресилено
56
19
 
9
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Нищо лошо не е казал. Прав е. Всеки работодател би искал подчинените му да владеят неговия език. Ама българина е страшно комплексиран и страхлив веднага подскача като ужилен. Ако същите думи беше изрекъл руския посланик, голяма част от така наречените "патриоти" и "националисти" неволно щяха да eякyлиpaт от радост. Същото се отнася и за едно други пък които обичат САЩ и всичко англо-саксонско.
55
4
 
16
 
! Отговори
Типичен турчин преди 4 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
54
3
 
19
 
! Отговори
akud преди 4 години
"задължително майчиния си турски език." абе местан ти си много *** и се научи, че е ZADYLVITELNO да се спира на знака STOP
53
2
 
16
 
! Отговори
да преди 4 години
такива големи турци са т.нар турци у нас,че макар да могат свободноизбираемо да учат турски в училищата..не искат и да чуват за него:))))))))))
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните два абзаца на точния превод на речта му са недопустима намеса във вътрешните работи. Няма какво да се обяснява тука за сънародници и езици. Очакваме да бъде отзован.