Всички къщи за гости на оглед, кой ще плаща глобите?

Със сигурност парите нямало да са от джоба на данъкоплатците
7 юни 2019 10:55,
25
Всички къщи за гости на оглед, кой ще плаща глобите?
Снимка: БулФото

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви тази сутрин пред Нова, че данъкоплатците няма да платят глобите, наложени за измами и нарушения с европейски субсидии по Програмата за развитие на селските райони. Думите й са по повод решение на Върховния административен съд от края на май, което обяви методиката за определяне на санкциите за нарушения за нищожна. Така, на практика, съдът постанови, че всеки нарушител може да си поиска парите от държавата в срок от една година.

"Ще положим всички усилия да си платят тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Други са в процедура - или съдебна, или по събиране на тези глоби", категорична е Танева.

Още по темата
По думите й в момента се работи по създаването на нова методика, по която да се издават актове при открити нарушения.

"Актовете ще бъдат издадени наново и така нарушителите няма да имат основание да ги оспорват", увери тя.

Министърът предупреди, че прокуратурата проверява всички такива обекти и че от тази неделя започват допълнителни проверки на къщите за гости, финансирани с евросредства. Става дума за 14 проекта, с които кандидатстват местни инициативни групи за изграждане на допълнителни дейности към къщите за гости - туристически атракции като басейни, детски площадки, детски кътове, джакузита и други.

"В 3 от 14-те проекта трябва вече да има действащи къщи. Ако наистина е къща за гости - атракционите, които се прилагат ще доведат до по-висока доходност", коментира тя.

Танева допълни и че за всяко съмнение, че бизнес планът е неустойчив - няма да има финансиране.

Министърът уточни, че и в предишния й мандат като министър, е имало индикации за възможни злоупотреби и заради това Програмата за развитие на селските райони въобще не е била отваряна.

"Проверките при ДФ "Земеделие" са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева.

По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
до мин.Танева преди 4 години
За къщите за гости лесно може да се установи кой кмет или ближни до кмета какво са вършили и как са използвали минихотелите за свои нужди. Да каже министърката на МЗХГ защо все още държи 70-годишния ветеринар Дамян Илиев за шеф на БАБХ, след като, първо той отдавна е пенсионер, второ: с ексмин.Порожанов изтребиха здрави над 5000 овце и кози в странджанския район и елховско! Установи се при аутопсия, че в убити животни няма вирус на чума по ДПЖ. Само че мин. Танева си прави оглушка за Илиев...
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само симулират дейност докато шумът отмине много добре знаят че пет години след стоежа не можеш ги бутна за нищо.собственика може да си я ползва както намери за добре.
22
0
 
6
 
! Отговори
казах преди 4 години
Къщите за гости, финансирани с евросредства да се конфискуват.Да станат домове за възрастни и SOS детски селища.Само така ще изпълнят предназначението си и оправдаят вложените пари.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му мислят богатите с къщите за гости ! Аз квартирата си едва плащам с тази мизерна заплата ! А тези изкарват сума ти пари от наем и пак мрънкат !!!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви тази сутрин пред Нова, че данъкоплатците няма да платят глобите,.......... да бе да, хайде на бас, кой ще плати!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой потърси ли отговорност досега за разкритията за злоупотреби с евросубсидии? Прокуратура, съд, нещо?ЕС излезе с доклад за корупцията в Бг, с препоръки, които не се изпълняват. Дали ЕС няма да спре занапред парите по европроекти? И пак ще са виновни Орешарски, Р. Радев, Станишев, Корнелия...
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е в ръцете на ГЕРБ и ДПС.Каквото и да обясняват,каквито и акции и проверки да правят,всичко вече е опорочено.Никой няма доверие в институциите.Навсякъде е пълно с "техни" хора.
17
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 4 години
Има решение на съда, точка по въпроса, ще плаща данъкоплатеца. Всички други уверения са прах в очите. И ще бъде интересно да оповестите имената на тарикатите.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко на герб активистите няма да ги пипат, само пушилка , ще хванат някой от другите партии
15
0
 
11
 
! Отговори
Vesko преди 4 години
Ако се сменя методиката, всички къщи, които вече са били проверявани трябва наново да се проверят. Неможе къщите на определени хора да се проверяват с остаряла методика и съда да ги гласува нищожни, а къщите на останалите хора да са по нова методика и да се изискват пари от тях.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобите да плащат от КРАДЛИВИЯ КОЛЕКТИВ , КОЙТО Е ДАЛ РАЗРЕШИТЕЛНОТО / РАЗРЕШ- НИТЕ/.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трите къщи на Милиончева са изключени от "проверката", тъй като е минал срокът на "гостуване" и те отдавна са "приватизирани" по всички букви, параграфи и алинеи на закона; нещо повече, по документи тя е стара мома - никога не се е омъжвала, няма съпруг, камоли пък свекър, както и нищо общо с въпросните "къщи за тъщи" - елементарно, Уотсън!
12
0
 
13
 
! Отговори
да преди 4 години
100% проверки да се направят!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи че ще проверяват сами себе си.А ще плаща матрияло.
10
1
 
20
 
! Отговори
- преди 4 години
Тя каза нещо много важно и то е, че нашия манталитет ИЗИСКВА да се правят проверки не на 1 до 5 % както е в нормалните европейски държави с истински европейци! Бай *** ТРЯБВА да бъде проверяван на 100 % докато придобие европейско мислене и манталитет!
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основният ни проблем е ,че всички искаме да сме като тези с къщите за гости ! - а когато всеки си втълпи ,че така не може и не е редно може и да се появи светлинка в тунела.
8
1
 
15
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Проверяващите са тези, които трябва да бъдат проверявани. Те са писали методики и са раздавали пари, а сега УЖ нещо проверяват! Малко зрелища за пред електората, че хляба скоро ще поскъпне!
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам и аз така, да си построя незаконна къща с крадени пари и държавата скромно да ме глоби. Няма да ми излезе скъпо къщичката значи - само с глоба ще се размина. То рай тука за измамниците ни държавни ...
6
0
 
29
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Колко е санкцията за къща за 200 хиляди евро + GL класа за возене на клиентите от гарата до къщата и обратно? 1000 лева?
5
1
 
20
 
! Отговори
petarziz преди 4 години
значи този път изрядните данъкоплатци няма да платят глобата да се смея ли да плача ли