Партиите с по-малки субсидии? Популизъм, но на техен гръб

Субсидия от лев на глас ще промени политическия живот, смята Дончев
10 юни 2019 09:15, Красимир Ангелов
90
Партиите с по-малки субсидии? Популизъм, но на техен гръб
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението за намаляване на партийните субсидии е популизъм на гърба на партиите, а предложението за намаляване на ставките за някои храни - на гърба на държавата, изрази мнение вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според политика зависи каква подкрепа ще съберат в парламента предложенията. При по-малка субсидия партиите ще харчат по-малко, ще си свият разходите, кампаниите ще са по-семпли, уточни Дончев.

Още по темата
"Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно", заяви вицепремиерът и допълни: "Въпреки всички рационални аргументи, попитайте 10 човека от тях 9 ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии".

Според Дончев субсидия от 1 лев на глас би променило политическия живот.

Партиите няма как да се справят със субсидия от 1 лев

"Рисковете са факт. Тогава и хората, и институциите трябва много по-стриктно да следят какво правят партиите, трябва да се следи откъде идват парите, да се ограничи вътрешнопартийният живот. Кампаниите ще бъдат много по-семпли", посочи Дончев.

Той коментира и случващото се в ГЕРБ след изборите за европарламент. Според него трябва да има структурни промени в партията, а не само персонални.

"Една партия трябва да се опитва да бъде по-близо до хората. Ако това звучи клише, като такова не означава, че не е вярно. За мен е важно да се повиши имунитетът на партията", подчерта вицепремиерът, който бе категоричен, че правителството не работи под натиск.

Дончев посочи още, че цена като 3 милиарда лева за бъдещите бойни самолети няма, а финалната оферта все още не е получена от САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
партиите са доброволно сдружение , защо трябва някой да спонсорира хора които са се събрали заедно.Като се сдружават да си сложат чл внос. ЗА миналата година ГЕРБ имат 100 хил лв от чл внос?Абе депутатите им и всички нагласени от тях на служба ако дават по лев на месец и готово.Ако ние решим да си направим фен клуб ..някой трябва да ни плаща ли??Да ди пуснат билетчета всяка партия-награди-депутатски места..и ще търкат феновете им.Субсидия 0 лв!като не искат да се разпуснат,файда няма
77
0
 
2
 
! Отговори
petarziz преди 4 години
някои решил да си направи партийка като витковмерцедеса и даи сега народа да го е дерт как да се издържа тази партика един умен човек на времето беше казал проблема на давещият се е на самият давещ
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ме прощават политиците от Герб, но предложението за намаляването на субсидиите беше на лидера им Методиев Борисов. Като уточнение за "успехите" им в политиката ще отбележа избирателната активност на последните избори. Около 70 % от хората им показаха комбинация от пръсти с ясно изразен среден.
75
0
 
8
 
! Отговори
а преди 4 години
0 лева на глас, 0 лева субсидия общо. Това е моето мнение. Ако искат да просят пари от "бизнесмените", всичко да се декларира.
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достатъчно се накродоха за 30 години. И 1 лв. им е много!
73
1
 
2
 
! Отговори
доц. Пръцков преди 4 години
"С пръдня към успеха" е тема на лекцията, която ще държа в НБУ утре в 18.30 часа, вход свободен. Носете си памперси, че ще има практическо упражнение по ***, да не се *** някой най-добре с памперс
72
1
 
3
 
! Отговори
izh преди 4 години
До АнонименИслям *** съшествуват само в комбина с другарите . Смостоятелно са нула, въпреки реалните си 6-7 процента. Дълги години червената пропагандна машина , заради твърдия си електорат, пропагандираше че няма нужда да се гласува, че всички са маскари и т. н. Така с реални 22 % Първанов стана президент, долу-горе със същите проценти едрия бизнес, а той е само червен, изкупи държавния ресурс, а после си фалира банките за да не връща и дребните стотинки. Пропагандата е голяма сила.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом германците се справят, значи може. Но нашите са свикнали на разточителство, сметки в банки и то завидни, и тези с най-големите сметки най-много се оплакват. Партиите трябва да се променят и първата стъпка е да получават субсидията, която им дава народа.
70
4
 
3
 
! Отговори
Без субсидии? преди 4 години
До Анонимен 73: Партиите могат без субсидии? Управляващите, със сигурност. А опозицията откъде? Партиите не могат да извършват стопанска дейност (забранено със закон). Само от спонсори. Но срещу какво? За управляващите е ясно: срещу обществени поръчки. А за опозицията?А до "Край": Лобиране е имало и тогава, когато партиите получават субсидии. Но ако не получават, със сигурност ще има, и няма за какво да ги обвиняваме. Просто няма да имат избор.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига глупости. Няколко години подред герб се хвали как държи партийната субсидия на депозит и печели лихви. бсп не пада по-назад.Явно се вижда, че могат и без такава субсидия. Защо сега всички се размучаха?
68
3
 
9
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Този габравски даскал зае мястото на противния и грозен Цв.И е не по-малко грозен и противен.
67
1
 
12
 
! Отговори
до сега преди 4 години
олигарсите си имаха партии почти бизплатно. Плащаха само на елита. Сега ще плащат цялата сметка.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименна гърба на партиите, ............. на гърба на държавата", така лиии? А,че сте на гърба на народа винаги, това не го виждате, а? Намалете субсидиите за партиите, така поне ще изчезнат партийките, които са на хранилката! Има 440 регистрирани партии, тъкмо ще се изчисти политическото пространство от партии-търтеи! Ами събирайте си пари от членския внос, защо трябва народа да Ви храни, бе хрантутници?.Разсъждаваш елементарно!Или искаш да се увеличат бягащите от България и гладните?
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 1 лев ще се развихри голяма корупция,ще спечелят богатите и послушковците,а малките български партии ще загубят и средната класа или по-бедните,които са мнозинство,също ще загубят тотално и няма да имат представители в парламента.Това не е правилно и не е честно!
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не подценявайте ДПС,макар,че болшинството там са български турци или българи-мохамедани(помаци),но те са определено европейска партия,работещи за европейските интереси и не се страхувайте да гласувате за тях,освен гласуването за останалите партии.Централите им са в европейските градове Берлин(най-вече) и Лондон.Според ПИК(от статия около преди месец),Дончев дори не е гербер,той и Бъчварова са кукувиче яйце,лице на интересите на друга партия и чужди интереси.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би освобождават средства за самолетите на шкембе войвода.Псевдопатриот с визия на трите мечки едновременно, защо не защити Македония, а си гъзи платформата, за да остане в историята като непатриот, предал България. Братовчедът на жена му - безработен некадърник Андрей - също.Пари от субсидиите ще отидат за самолетите - върнете се и прочетете, изслушайте изказванията на най-наглия министър на всички времена - циникът горанов.
62
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Партиите искат да ги направим по-богати от олигарсите иначе щели да защитават техните интереси, а не нашите -нищо че ние ги избираме.Това му викат ИЗНУДВАНЕ.па не е и верно - и да ги засипем с пари пак ще лобират.По сметките на ГЕРБ като има няколко десетки милиона - да не би да не внесоха закон да опрощават пари на Киро Гела или да не измениха закона както го иска Артекс.Никакви пари не им трябват - просто като ги хванем в лобизъм трябва да ги пребиваме на жълтите павета.
61
1
 
7
 
! Отговори
От 2016 а не от 2001 преди 4 години
До Защо само Горанов: Какво общо има тук 2001 година? Прокуратурата е открила данни за престъление при изплащането на субсидии на партиите от 2016г"внесения от правителството проект за промени в Закона за политическите партии. В него, ... е записана ..., която изрично предвижда, че изплатените годишни държавни субсидии на партиите и коалициите за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон, се преизчисляват по новия ред"Стар герберски трик: Всички са маскари, но нашите по-добри
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб за 10г много залябиха , та сега могат и "за без пари" .Срещу много пари Не се рипа - Няма кой да им се опре ! у тях и ножа и хляба.Те и Дпс завзеха всичко в цяла Бг мощни структури/местни феотдали - пиле не може да пръдддне .
59
1
 
6
 
! Отговори
Защо само Горанов преди 4 години
До А министър Горанов?От 2001 година са минали поне 10 редовни и служебни министри на финансите. Тях кво ще ги правим? Не беше ли по добре до 2006 година когато субсидията беше около 1 лев и партиите нямаха пари за телевизии, медии, да купуват журналисти и да изграждат административен апарат които се прекланя пред всеки нов вожд и лежи на амбразурата да не го свалят защото ще си загубят службата. Както българина кара според това което получава и политиците да се научат да харчат по малко.