Грабвайте палатките, опъвайте ги, но... не и на плажа, ще ви излезе солено!

Глобата ще бъде от 500 до 1000 лева
Обновена: 13 юни 2019 17:20 | 13 юни 2019 14:42,
66
Грабвайте палатките, опъвайте ги, но... не и на плажа, ще ви излезе солено!
Снимка: Pixabay

Дивото къмпингуване вече ще е разрешено, но само на определените за това места. Палатки, кемпери и каравани обаче няма да могат да се поставят по плажовете. Който не спазва правилата пък ще бъде санкциониран с глоба от 500-1000 лв. Това решиха депутатите с окончателни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Още по темата

Къмпинг или хотел? Защо да предпочетете природата

С промените на практика се регулира свободното къмпингуване, като ще се обособят конкретни зони, където ще могат да се разполагат палатки, кемпери и каравани. Тези територии обаче ще бъдат извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.
Глобата за диво къмпингуване извън обособените зони ще бъде между 500 и 1000 лева
. Наказателните разпоредби обаче ще влязат в сила година, след като се създадат условията за легално къмпингуване.

Въвеждат се и санкции за паркиране или преминаване на автомобили през дюни, които ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв. С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

"Отваря се законовата възможност да се къмпингува легално извън къмпингите. Това е една позитивна новина за българските къмпингари. Досега всичко беше неуредено, без правила и на практика незаконно", посочи председателят на комисията по регионална политика Искрен Веселинов.

"Необходимо е да има правила, които да позволят кумпингуването да се случва по начин, по който се опазва природата. Народните представители дадоха изключително дълго време за дебатиране на наредбата, която ще организира всички места, където това би могло да се случи, и ще даде възможност на всички участници в този процес да изразят становище", посочи Николина Ангелкова.

Мирослава Петрова от обединена група "Бетономорие" пък коментира, че поправките не решават истинските проблеми по Черноморието.

"Най-вече ни притеснява, че този закон не е подлаган на анализ, а такъв е крайно необходим.
Този закон трябва да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той всъщност се занимава с проблемите на свободното къмпиране. Строителство, заграбване, презастрояване все още ще е възможно, а ние приехме поправки, които ограничиха свободното къмпиране", коментира тя в кулоарите на парламента и посочи, че противниците на поправките ще продължат с протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Тук някои хора изхождат от презумпцията, че палаткаджиите са културни и възпитани хора, и всичко ще е под контрол, няма да има изхвърлени ***, ос рани храсти, и т.н. В действителност както всяко едно друго нещо, простаците са повече отколкото културните хора. За това съм твърдо против безконтролното опъване на палатки. С палатките идват и колите на плажа, после джетовете, после каквото му е удобно на пернишкия бек, който е решил да спести някой лев и да си помъкне цялата покъщнина на плажа.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖороНа паркинг навсякъде е разрешено да се паркира, в България вече не може. Ако има паркирали 30 коли, 20 буса и един кемпер, кемпера ще го глобят по този закон. Въпреки че се моди лека кола до 3,5 т, с винегта ,гражданска и платен данък.
31
3
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Абе, пичове. Да ви питам - къде точно разрешават да си опъвате палатките и каравание където ви се прииска? Да се рете и пи каете където сварите, да си палите огньове, да си хвърляте *** зад плажа? Къде е това бе, в коя държава? Не ми давайте за пример Гърция много моля, където плажната ивица е повече от цялата им държава и на практика нямат капацитет да пазят всяко плажче. Много ме кефят палаткаджиите, те са винаги много чисти, много подредени, а навсякъде където има палатки е св инщина.
30
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Хубаво с палатка е да бъдеш на море,всичко е наред и купона си тече,никой никъде никъде не може да ме спре,да се чувствам добре.
29
2
 
4
 
! Отговори
къмпингуващ туриз преди 4 години
Аа не, още малко ще ни забранят да се изхождаме на плажа или в морето, какво толкова, ние си го заравяме.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Морето е мое, обичам го, но няма да стъпя там докато се стопанисва така. Всичката отпадна вода се излива в морето. Кораби , яхти и мутролодки замърсяват без санкции. Палаткаджии и други "еко" туристи си изхвърлят *** директно на плажа и разправят по телевизията че искали природа. Благодаря, докато няма ред, не стъпвам на любимото ми море.
27
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 4 години
Крайно време е да се забрани всякакво строителство и да се премахнат незаконните строежи. Оставете малко въздух и пространство, пък и черноморието не може до безкрай да поема бетон и отпадни води.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мхм, разбрах. Палатката замърсява повече от 20 етажен хотел, находящ се на първа линия на пясъка и изхвърлящ отпадните си води на 1-2 км. навътре в морето на поради липса на канализация.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скучни новини ! айде чао
24
4
 
18
 
! Отговори
Терминал 1/2 преди 4 години
Абе още ли има наивници да стоят в тази прокълната територия и да чакат положителни промени?Грабвайте си куфарите и се евакуирайте бе мазохисти!!!
23
3
 
8
 
! Отговори
Само в чужбина преди 4 години
Септември грабвам куфарите и на море в Анталия.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това добрееее. Ама какво ще правите с Мутрите които бетонираха черноморските курорти. Така ли ще си остане бетонирано. ... Или ще кажете ние за Мутрите нямаме закони, нали и ние сме Мутри как ще си правим закони против нас... Даааа бе как не се сетих, колко сам Прос.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за наливане на стотици хиляди тонове бетон по плажовете забрана ще има ли? За милиони няма закони, за кокошка няма прошка.
20
1
 
9
 
! Отговори
Да се изнасят! преди 4 години
Крайно време е депутатите да се изнесат на палатка.
19
0
 
20
 
! Отговори
Ще му се чуе гласът преди 4 години
Изпила ви чавка акъла!Направете нещо да привлечете българите към българските плажове! Има да ревете после, с глас ще ревнете за туристи след някоя и друга годинка.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има едни палатки, които се наричат плажни палатки!
17
1
 
9
 
! Отговори
иван преди 4 години
Винаги става така, заради шепа ***, страдат всички нормални хора.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 12Ми то май цяла България е превърната в един голям цирк, така че няма опасност.
15
2
 
24
 
! Отговори
Бойна цел преди 4 години
Не сте схванали. Целта ни е да изгоним и къмпингуващите в Гърция.
14
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен 10Поради что се срамиш да се назовеш и да пишеш на кирилица?П.П.Абе моля Ви се, спрете най-после да публикувате такива драсканици!