Грабвайте палатките, опъвайте ги, но... не и на плажа, ще ви излезе солено!

Глобата ще бъде от 500 до 1000 лева
Обновена: 13 юни 2019 17:20 | 13 юни 2019 14:42,
66
Грабвайте палатките, опъвайте ги, но... не и на плажа, ще ви излезе солено!
Снимка: Pixabay

Дивото къмпингуване вече ще е разрешено, но само на определените за това места. Палатки, кемпери и каравани обаче няма да могат да се поставят по плажовете. Който не спазва правилата пък ще бъде санкциониран с глоба от 500-1000 лв. Това решиха депутатите с окончателни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Още по темата

Къмпинг или хотел? Защо да предпочетете природата

С промените на практика се регулира свободното къмпингуване, като ще се обособят конкретни зони, където ще могат да се разполагат палатки, кемпери и каравани. Тези територии обаче ще бъдат извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.
Глобата за диво къмпингуване извън обособените зони ще бъде между 500 и 1000 лева
. Наказателните разпоредби обаче ще влязат в сила година, след като се създадат условията за легално къмпингуване.

Въвеждат се и санкции за паркиране или преминаване на автомобили през дюни, които ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв. С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

"Отваря се законовата възможност да се къмпингува легално извън къмпингите. Това е една позитивна новина за българските къмпингари. Досега всичко беше неуредено, без правила и на практика незаконно", посочи председателят на комисията по регионална политика Искрен Веселинов.

"Необходимо е да има правила, които да позволят кумпингуването да се случва по начин, по който се опазва природата. Народните представители дадоха изключително дълго време за дебатиране на наредбата, която ще организира всички места, където това би могло да се случи, и ще даде възможност на всички участници в този процес да изразят становище", посочи Николина Ангелкова.

Мирослава Петрова от обединена група "Бетономорие" пък коментира, че поправките не решават истинските проблеми по Черноморието.

"Най-вече ни притеснява, че този закон не е подлаган на анализ, а такъв е крайно необходим.
Този закон трябва да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той всъщност се занимава с проблемите на свободното къмпиране. Строителство, заграбване, презастрояване все още ще е възможно, а ние приехме поправки, които ограничиха свободното къмпиране", коментира тя в кулоарите на парламента и посочи, че противниците на поправките ще продължат с протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грабвам си палтката с кемперчето и запрашвам по Беломорието у Византийско! Там ни такси ти искат за плажа,ни забрани има! На БГ Черноморието Мутренско не стъпвам докле съм жив и мърдам!
12
1
 
27
 
! Отговори
Хотели може преди 4 години
Не може палатки, само хотели!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а има ли включено определение в закона що е то "диво къмпингувате"? Да не стане така че да почнат да глобяват цирковете за това това че са опънали палатка?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се ядойсвайте бе,сега влети с гръм и трясък СПАСИТЛЯ и ще оправи работата!
9
6
 
22
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Такива хубави хотели построиха по пясъка, а тия тръгнали да се бонтуват. Излежеш на терасата, морето пред теб, виждаш далееееече навътре. П.П. Как не се е сетил някой да направи едно дъъъъъъъълго хотелче: от Дуранкулак та чак до Малко Търново.П.П.Уважаеми бонтуващи се, когато вирихте двата пръста скачайки и крещейки: Който не скача е комунист, не се ли сетихте, че това Ви очаква?Тъй наречените " радетели за демокрация " господа и дами, продължават да си увеличават недвижимото имущество
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е същото както навремето, кога гонеха хората с бухалки.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В общи линии забраняват ПАРКИРАНЕТО на кемпери и каравани на 2 км от морето извън населени места или обособени места за временно настаняване, което си е къмпинг.Ако бензиностанцията е извън града и на 2 км от морето не можеш да паркираш, пика се по време на движение.
6
0
 
12
 
! Отговори
РВ преди 4 години
То бива,бива, ама баш такава малоу. Мщина не бива...
5
0
 
18
 
! Отговори
хаххах преди 4 години
сега проверяващите ще могат да отидат до който и да е бостан около Пловдив да речем, и да глобят бостанджията, че къмпингува на неразрешено място, поради простата причина че закона най-вероятно е толкова некадърно написан, че не са посочени конкретни територии около морето
4
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 4 години
ХАХХААХ дреме ми какво ще приемат, аз на клоакоморието палатка и без това не опъвам вече. Къмпингите са абсолютни ***, а морето да не говорим. Че даже и класация ми правели - оня от якото място цял ден пиян се разкарва, на градина сложили чипове на кенефите все едно са банкови трезори.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За бетоновози може ,за палатки не може.Така е в държавата на тиквите и кръга около тях.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано гадните и алчни герберасти се задавят с откраднатото.Пясъка и морето не са на Бойко Юбиляра нито на Цвъко Апартаментаджията.
1
1
 
34
 
! Отговори
Таня преди 4 години
Значи цяла зима багерите да разорават дюните може, а да си сложиш кърпата на дюните - не може!