Половината вода за къпане в България е с отлично качество

Гръцкото, кипърското и малтийското море са най-чисти в Европа
6 юни 2019 20:56,
25
Половината вода за къпане в България е с отлично качество
Снимка: БТА, архив

Водата в половината от местата за къпане по морето и толкова в язовири и други сладки водоеми в България е с отлично качество. Това се казва в доклад на Европейската комисия, който се основава на данни от 2018 г.

С 52,6 на сто от водоемите за къпане с най-чиста вода България се подрежда на предпоследно място в Европа, изпреварвайки само Полша, където под една трета от местата за къпане са с вода с най-високо качество. Пред нас са Румъния, Словакия и Албания.

Най-чиста е водата по плажовете в Кипър - 99,1% с най-високо качество, следвани от Малта (98,8%) и алпийските езера в Австрия (97,3%). В Гърция идеално чиста вода има на 97% от плажовете, а по адриатическото крайбрежие на Хърватия тя е в 94,4% от местата за къпане.

Според доклада на Европейската комисия по българското Черноморие има 91 места за къпане. В 49 от тях водата е изключително чиста, в 33 с добро качества, в 7 с достатъчно качество, а едно е квалифицирано като лошо.

Сред по-известните плажове с кристална вода са централният на Созопол, къмпинг “Градина”, Китен, централният и северният плаж в Бургас, Поморие, Ахелой, Несебър, “Св.Влас”, Иракли, “Златни пясъци”, Кранево, Балчик, “Св. Никола”, Камен бряг, Тюленово.

Сред местата с добро качество на водата са Лозенец, Царево, Синеморец, Приморско, Арапя, къмпинг “Нестинарка”, плаж “Харманите” на Созопол, къмпинг “Златна рибка”, бургаският квартал “Сарафово”, в Крайморие, плаж “Академик” в Равда, северната част на Слънчев бряг (южната е с отлично), Елените, Обзор, Шкорпиловци.

В третата категория са трите плажа в Бяла, в курорта “Св. Св. Константин и Елена”, централният, южният и Аспаруховият плаж във Варна. Водата е оценена като лоша за къпане само на “Офицерския плаж” във Варна.

Сладководните зони, където качеството на водата се наблюдава, са четири. Язовир “Пчелина” край Разград е оценен в най-високата категория на качество на водата, а двете зони за къпане в язовир “Кърджали” и язовир “Студен кладенец” са с добро качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
E4o преди 4 години
А в Гърция цялата. Значи, както правя от 10 години, тази година отново в Гърция!
18
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
А другата половина идва директно от канализацията!
17
1
 
4
 
! Отговори
проф.- микробиолог преди 4 години
Още през 60-те и 70-те защитих научен труд за замърсеността и го представих в съвета.Оказа се че морето е силно замърсено а мене обвиниха във саботаж на туризма!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Келепир преди 4 години
До икономстНяма ги вече корекомите, западната валута, полякините и шведките,богатите.....Останаха само *** и мутри-сутеньори
15
0
 
1
 
! Отговори
безплатен клозет преди 4 години
До Анониментова е днес морето ни! На стара слава живеем!
14
0
 
1
 
! Отговори
икономст преди 4 години
До ???политикономията се привърна в туристикономия ама няма да я бъде задълго!!!няма ги онези девствени плажове от 60-те!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На плажа : Гошкооо, айде излизай баба и аз влезна че ми се пикае.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***...taka e predimno do okolo 9 chasa sabahlen...dotogava tamam 450 000 turisti sa sa naspali, posetili sa wc po malka ili po goljama nujda i sa pusnali chistata voda da si izmiat garnetata, posle sa si umili suratite i chenetata...za zakuska...a v restorantite sa izmili za obeda ribata, svinskoto, teleshkoto, pileshkoto, friturnicite s chistata voda...da si pluvate setne s kef v neia....
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другата половина е фекали от хотелите.
10
4
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Каква вода бе, аз ходя на почивка заради алкохолния туризъм миналото лято ходих в Гърция и пих докато се напукам като диво прасе. Имам дълго тренировка от Слънчака. Демокрацията е най-съвършенната система на света.
9
4
 
11
 
! Отговори
Аз се къпя преди 4 години
във ваната/под душа. Какъв дивак трябва да си да се къпеш в морето???
8
1
 
13
 
! Отговори
??? преди 4 години
Ами те и половината туристи идват за евтина огнена вода -така ,че това тях не ги бърка.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има едни дебели, масивни тръби около населените крайморски градчета бълващи....само пречистена вода, минерална, изворна и ...планинска.
6
1
 
3
 
! Отговори
Спас преди 4 години
То, водата е горе-долу, но като го няма Валери Симеонов, кой ще гледа барем да е кротко
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците знаят, че туристите по морето ги хранят и правят всичко възможно да държат на качеството на водата. У нас туризма ни е важен, ама само наполовина
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е поне водата за къпане е отлична макар, и половината да не питаме за тази която пием.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам данните трябва да си голям карък да не попаднеш на чист плаж в Гърция. Значи гръцко ще е морето
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината е чиста, ама миналата година. Оттогава колко хотела са вдигнати по плажовете
1
1
 
13
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Какво положително мислене :)Аз тогава няма да питам за другата половина!