ПАСЕ остави България под наблюдение, единствени в ЕС сме

Отношението към жените, малцинствата, медиите - проблемни
28 юни 2019 11:18,
122
ПАСЕ остави България под наблюдение, единствени в ЕС сме
Снимка: архив, Reuters

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) остави за още една година процедурата на наблюдение на България, която е в мониторинг вече от 26 години. Така България беше оставена в процедурата на постмониторингов диалог за 19-а година в компанията само на още две от 47 членки на Съвета на Европа - Северна Македония и Черна гора.

На драматично гласуване в Страсбург снощи оставането на мониторинга за още една година беше подкрепено от 51 депутати. Срещу него гласуваха 16 и деветима се въздържаха.

Предложението на българските представители Джема Грозданова и Милена Дамянова от ГЕРБ, Красимир Богданов от ВМРО, Пламен Христов от "Воля" и Джейхан Ибрямов от ДПС, подкрепено от още четирима чуждестранни депутати, за отпадане на наблюдението, не беше прието с два гласа гласа разлика.

До негативния резултат се стигна, след като двамата докладчици на ПАСЕ не можаха да се разберат дали демокрацията в България е достатъчно напреднала, че наблюдението да отпадне.

От 2000 г. насам България се намира в процедура на постмониторингов диалог, чрез която Съветът на Европа наблюдава отстраняването на последните недостатъци пред обявяването на страната за пълна демокрация.

Съветът на Европа не хареса закон на Данаил Кирилов

В приетата от ПАСЕ резолюция за България се отбелязват 15 проблема, свързани със съдебната реформа, правата на човека и борбата с корупцията.

В документа се посочва, че липсват резултати в борбата с корупцията по върховете на властта, поставя се въпрос за ефективността на работата на КПКОНПИ. За медиите ПАСЕ отчита влошаване на средата, политически натиск върху журналистите, концентриране на собствеността върху медиите в едни ръце и липсата на прозрачност за тяхната собственост.

Правата на малцинствата все още не са добре защитени и речта на омразата срещу роми, мюсюлмани, евреи, македонци и турци е често срещана. Арестуваните не биват информирани за правата им, не им се предоставя адвокат и лекар и не им се позволява да информират за задържането си, пише още в резолюцията на ПАСЕ.

Като проблемни области се отбелязват и слабото представяне на ромското малцинство в управлението, липсата на диалог с властите и тежкото им социално положение. Посочва се, че България не е подписала Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие и не признава македонско малцинство.

По съдебната реформа се посочва, че ВСС все още не е достатъчно независим от прокуратурата и че в него няма достатъчно съдии, отбелязва се тревога във връзка с правомощията на съдебния инспекторат и избора на членовете му, както внасянето на законодателни проекти без предварителното им обществено обсъждане.

ПАСЕ  дава шест препоръки, които трябва да бъдат изпълнени до следващото разглеждане на наблюдението на България идния юни. Те се отнасят до завършване на съдебната реформа, показване на резултати в борбата с корупцията по върховете, установяване на прозрачност в собствеността на медиите, защита правата на малцинствата и бежанците и най-вече на интеграцията на ромите. Въздържане на членове на правителството и на политици от реч на омразата и широко обществено обсъждане на проблема. Ратифициране на Истанбулската конвенция.

След активно наблюдение от 7 години от 2010 г. България е в процедура на постмониторингов диалог, чрез която ПАСЕ следи за отстраняването на последните отворени въпроси.

ПАСЕ ще се занимае отново с наблюдението над България през юни 2020 г., когато ще е следващата възможност процедурата да бъде затворена. 

Парламентарната асамблея е един от двата главни органа на Съвета на Европа, в която членуват депутати от националните парламенти на страните, членуващи в организацията.

Вчера друг орган на Съвета - Отделът за изпълнение на решенията, отхвърли предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов проект за улесняване разследването на тримата големи в съдебната власт, като недаващ достатъчно гаранции за започване на независимо разследване на главния прокурор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Защо оставяте коментарите на тези които плюят Русия а всичко друго триете слуги Пеевски?! Ще дойде и вашето време,истината винаги излиза наяве!
81
0
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Защо оставяте коментарите на тези които плюят Русия а всичко друго триете слуги Пеевски?! Ще дойде и вашето време,истината винаги излиза наяве!
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската делегация с почти пълно единодушие е гласувала срещу нас.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я,доктора на всички науки да се изкаже по въпроса,да не се скатава.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами терасите и присвоените пари за апартаменти на двойно по ниска цена не е ли корупция по високите етажи, е нали видяхме как борят корупцията - "всичко е законно"
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак изберете престъпниците, които са в НС на следващите избори... нали виждате какво става дори на Румънния дишаме пушилката от това добро управление
76
0
 
18
 
! Отговори
Борисов? преди 4 години
Какво извинение имаш този път?! От 15 години управляваш. Май не ставаш или?
75
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като проблемни области се отбелязват и слабото представяне на ромското малцинство в управлението, липсата на диалог с властите и тежкото им социално положение. Посочва се, че България не е подписала Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие и не признава македонско малцинство."Ако това е демокрацията на Европа мерси за такава демокрация да ти налагат какво да ратифицираш или едни *** да ги караш да се образоват и те да не искат и за това ние да сме виновни.
74
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България отношението към жените ВИНАГИ е било справедливо. В Българска конституция НИКОГА не е имало разделение по полове. Ромите крадат, бият, изнасилват и убиват и биват защитавани от ЕС. Твоа си е заяждане с цел да ни принудят да приемем закони, които са вредни за нашето общество. Просто трябва да се разкараме от там.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички граждани с български паспорт са и европейски граждани! Нищо не пречи на никоя европейска държава, фирма или организация, да помага и интегрира други хора, като им предожи образование и работа. Мерак само да има. Тези хора не са се интегрирали в страната си по произход, не са и в Европа вече 6-7 века, дали пък няма причина?! Предлагам утре по обед да ни наблюдават как всички българи ритуално си го местим в другия крачол. Ако искат и от Гинес да пратят наблюдатели и регистрират рекорда.
72
0
 
28
 
! Отговори
Веско преди 4 години
По принцип не е лошо да има наблюдение. Но за разлика от клати*урниците по разни комитети, народа вижда нещата по друг начин и трябва да се обяснява конкретно. Примерно, когато тумба пияни граждани прегазят с автомобил човек на тротоара и се изпокрият, кое точно право на малцинството ще е нарушено, ако ги пратят да копаят тунела под Шипка с кирки за 20 години?
71
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разнасяйте портретите на Сталин и Тато, развявайте съвецките знамена и се чудете що сте последна дyпка на кавала в ЕС.
70
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте да .. на Путин и чакайте да ви падне мониторинга.
69
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми е приятно НИКАК, ама хората са прави!Всичко в тази червена кoчина е както преди 30 години и се съмнявам, че скоро ще се промени.
68
15
 
5
 
! Отговори
Тиквата преди 4 години
Е па тоа Орешарски съсипа България!Като Чеге Вара е!
67
4
 
39
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ЕДИНСТВЕНИТЕ в ЕС!!!!!!!!Извод:-НЕ "ЕС" ни е виновен,а ние!!..Защото гледаме на ДЪРЖАВНИЯ ПРЕСТЪПНИК като на някакъв ***,който разсмива публиката с простотиите си.Изобщо не щем и да осъзнаем,че ДЪРЖАВА не се "управлява" с бухалки,КРАЖБИ и престъпления!!!!!.."Бориссоф нареди"...Е,добре ни подреди!
66
7
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
имаш Бориссоф,имаш "наблюдения" и ограничения,нямаш Бориссоф,нямаш проблеми!.."Това е толкоз просто и логично!Това забърква жалката му личност"!
65
1
 
23
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 66Аааа, не се съмнявам какво ще каже по въпроса.Той използва всеки повод да се похвали.Ще каже, че там (в Брюксел но неясно съвсем точно къде) има някои хора, които са предубедени към България. А иначе България е по-напреднала и от Белгия, и от Люксембург, и от Холандия, и от Германия, и от всички останали страни членки на Европейския Съюз, и поради това ни завиждат за успехите, затова са и предубедени.Абе направо сме пример за Европа!Да припомням ли вица с орисниците?
64
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ: Станишев е виновен ...и царя...и хан аспарух , че е довел този калпав матЯл по тези земи
63
2
 
7
 
! Отговори
майор Соколов преди 4 години
Лошо Седларов, лошо!