Съветът на Европа не хареса закон на Данаил Кирилов

Нямало гаранции за започване на независимо разследване
Обновена: 27 юни 2019 22:06 | 27 юни 2019 22:04,
41
Съветът на Европа не хареса закон на Данаил Кирилов
Снимка: BulFoto

Съветът на Европа не смята, че има достатъчно гаранции за започване на независимо разследване срещу главния прокурор в предложения от министъра на правосъдието Данаил Кирилов законопроект за “тримата големи”.

Това се казва в официално съобщение по повод кръглата маса за изпълнението на решенията на Европейския съд за парвата на човека. Тя бе проведена в София преди седмица с участието на представители на Отдела за изпълнение на решенията към Съвета на Европа, правосъдният министър Кирилов и магистрати.

Още по темата

Правосъдният министър представи преди две седмици законодателни промени, улесняващи разследването на главния прокурор, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, известни като “тримата големи в съдебната власт”.

Според представителите на Съвета на Европа обаче “проектозаконът от 14 юни 2019 г. не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор на досъдебния стадий на производството и би могъл да направи по-трудно започването на разследване”.

Кирилов предлага главният прокурор да се разследва от Специализираната прокуратура или от Софийската прокуратура според извършеното от него деяние. И двете структури обаче са част от прокуратурата, която е на подчинение на главния прокурор.

В съобщението не се споменава за върховните съдии, включени в законопроекта по идея на българските власти, а само за главния прокурор, след като стана ясно, че Съветът на Европа иска промени само за шефа на прокуратурата.

Клер Оуви, заместник-ръководителката на Отдела смята, че за да се получат търсените гаранции може да се наложи да бъде променена българската конституция. В момента правителството предлага това да стане чрез поправки в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, но те са оценени като недостатъчни, от представителите на Съвета на Европа.

Отделът за изпълненията на решенията има за задача да съветва властите на страните, членуващи в организацията, по съдебните реформи, нужни, за да могат да се изпълняват присъдите, издадени от Европейския съда за човешките права в Страсбург.

Той консултира и Съвета на министрите - висшият орган на Съвета на Европа в наблюдението на изпълнението на присъдите, издадени от съда в Страсбург.

Препоръките на Съвета на Европа нямат задължителна стойност за българското правителство, но ще бъдат взети предвид при подготовката на доклада на Европейската комисия по мониторинга върху съдебната власт и борбата с корупцията, който ще излезе през ноември.

Министър Кирилов заяви, че ще подаде оставка, ако мониторингът на България не бъде свален преди края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дани ***,ППатица,Цецко апартиМЕНТИ,и другите менти,калинки,суджуци и тн,и най - отгоре *** пожарникар,това харесва ли ви.Явно да-жална и м..... на тази държава!?!?!?
20
2
 
3
 
! Отговори
Катар е д-ва и болес преди 4 години
Водеща новина идваща от снимката е че очилата четата в прав текст едно а очите одлепят букви от крив текстКво? ишиас на вратните прешлени? ми че то мозъчното оросяване е лимитирано и води до паталогични редукции първо във функциите, после на количеството им и накрая се стига до нарастване на бозата в главатаТека неговия приятел да го разтрива по врата а не само да (срамна дума) вгазъ
19
3
 
0
 
! Отговори
Дани Вярвай на Бойко преди 4 години
с поглед на Сова, която се мисли за жена, обаче охка като я изритат по пакета с вайцътъ а на лявата задна буза има стрелка, напътстваща неориентираните пенисси къде е петата точка на гуй парадерасите.Жалко че неможа да се сработи с Министър Председателя Бойко как балканизират Европа, което е мн по лесно от колкото да европеизират бегето
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуратурата е обвинителния орган от страна на държавата,а държавата се състои от 4 независими власти като съдебната се счита абсолютно независима работеща на законова база,1-та от 3-те е водеща с повече приоритет при изграждане на система от правила и норми в законови документи подтвърдаващи законовата база,2-та от 3-те е върховна утвърждаваща приетите законови документи как необходима наличност и допустимост с изискване за пълнота и оптимизиране на законовата база за ефективност и обнародва..
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кирилов предлага главният прокурор да се разследва от Специализираната прокуратура или от Софийската прокуратура според извършеното от него деяние."По добре е съпругата/съпругът да го разследва - по вероятно е резултатът да е такъв какъвто трябва.
16
2
 
16
 
! Отговори
334 преди 4 години
Върти, сучи...истинският замисъл на тези "промени" е да се удари Лозан Панов/уж и той като един от "тримата големи"/. И никакво истинско намерение да се създаде възможност за разследване на главпрокурора.
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целуващия ръка да вземе да оправи арестите и затворите,че ще дойде време в тях да лежат ръцете които целува.Закони да твори не го бива,не е чел достатъчно.
14
18
 
1
 
! Отговори
а преди 4 години
Е министърът има правилните идеи, уви, единственият начин да се прокарат е с жестока диктатура, при която вероятно ще бъдат избити едно 20% от населението.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пак е обърнал файла...
12
4
 
19
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Що бре? Някой да пречи на унгарци, поляци, чехи да си просперират? Все някой трябва да ни е виновен, нали? Когато чехите продадоха Шкода всички в България им се смееха, пък тя к'ва стана.
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука мафията управлява, а те няма да дадът властта на главния прокурор, държавата върви към тотална деградация и няма какво да я спре.
10
6
 
39
 
! Отговори
Не им дреме преди 4 години
ГЕРБ са толкова нагли, че пак ще се направят на ударени. ЕС и САЩ им пращат доклади за корупцията, всяка година от 10 години и резултати никакви.
9
8
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Брюкселската ти бюрокеация е направила от държава 1/4 по-малка от България страна с 510 млрд. $ БВП. Докато ги мислиш за гейове хората просперират.
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се закрие това министерство.С министри като Цецка и Дани станахме за смях на кокошките.
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И те разбраха,че си имаме измислен министър.
6
4
 
30
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Това да напишеш закон не е като да целуваш ръката на Баце:)
5
4
 
28
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Какво очаквате от доказан н?к***дърник ?
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурни ли сте, че тоя е с всичкия си?
3
4
 
33
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Нищо ново - Барни Ръбъл пак сгазил лука...
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и на завряния зет, тоже