ПАСЕ остави България под наблюдение, единствени в ЕС сме

Отношението към жените, малцинствата, медиите - проблемни
28 юни 2019 11:18,
122
ПАСЕ остави България под наблюдение, единствени в ЕС сме
Снимка: архив, Reuters

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) остави за още една година процедурата на наблюдение на България, която е в мониторинг вече от 26 години. Така България беше оставена в процедурата на постмониторингов диалог за 19-а година в компанията само на още две от 47 членки на Съвета на Европа - Северна Македония и Черна гора.

На драматично гласуване в Страсбург снощи оставането на мониторинга за още една година беше подкрепено от 51 депутати. Срещу него гласуваха 16 и деветима се въздържаха.

Предложението на българските представители Джема Грозданова и Милена Дамянова от ГЕРБ, Красимир Богданов от ВМРО, Пламен Христов от "Воля" и Джейхан Ибрямов от ДПС, подкрепено от още четирима чуждестранни депутати, за отпадане на наблюдението, не беше прието с два гласа гласа разлика.

До негативния резултат се стигна, след като двамата докладчици на ПАСЕ не можаха да се разберат дали демокрацията в България е достатъчно напреднала, че наблюдението да отпадне.

От 2000 г. насам България се намира в процедура на постмониторингов диалог, чрез която Съветът на Европа наблюдава отстраняването на последните недостатъци пред обявяването на страната за пълна демокрация.

Съветът на Европа не хареса закон на Данаил Кирилов

В приетата от ПАСЕ резолюция за България се отбелязват 15 проблема, свързани със съдебната реформа, правата на човека и борбата с корупцията.

В документа се посочва, че липсват резултати в борбата с корупцията по върховете на властта, поставя се въпрос за ефективността на работата на КПКОНПИ. За медиите ПАСЕ отчита влошаване на средата, политически натиск върху журналистите, концентриране на собствеността върху медиите в едни ръце и липсата на прозрачност за тяхната собственост.

Правата на малцинствата все още не са добре защитени и речта на омразата срещу роми, мюсюлмани, евреи, македонци и турци е често срещана. Арестуваните не биват информирани за правата им, не им се предоставя адвокат и лекар и не им се позволява да информират за задържането си, пише още в резолюцията на ПАСЕ.

Като проблемни области се отбелязват и слабото представяне на ромското малцинство в управлението, липсата на диалог с властите и тежкото им социално положение. Посочва се, че България не е подписала Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие и не признава македонско малцинство.

По съдебната реформа се посочва, че ВСС все още не е достатъчно независим от прокуратурата и че в него няма достатъчно съдии, отбелязва се тревога във връзка с правомощията на съдебния инспекторат и избора на членовете му, както внасянето на законодателни проекти без предварителното им обществено обсъждане.

ПАСЕ  дава шест препоръки, които трябва да бъдат изпълнени до следващото разглеждане на наблюдението на България идния юни. Те се отнасят до завършване на съдебната реформа, показване на резултати в борбата с корупцията по върховете, установяване на прозрачност в собствеността на медиите, защита правата на малцинствата и бежанците и най-вече на интеграцията на ромите. Въздържане на членове на правителството и на политици от реч на омразата и широко обществено обсъждане на проблема. Ратифициране на Истанбулската конвенция.

След активно наблюдение от 7 години от 2010 г. България е в процедура на постмониторингов диалог, чрез която ПАСЕ следи за отстраняването на последните отворени въпроси.

ПАСЕ ще се занимае отново с наблюдението над България през юни 2020 г., когато ще е следващата възможност процедурата да бъде затворена. 

Парламентарната асамблея е един от двата главни органа на Съвета на Европа, в която членуват депутати от националните парламенти на страните, членуващи в организацията.

Вчера друг орган на Съвета - Отделът за изпълнение на решенията, отхвърли предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов проект за улесняване разследването на тримата големи в съдебната власт, като недаващ достатъчно гаранции за започване на независимо разследване на главния прокурор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
KРАТУНА НЕЩО ДА КОМЕНТИРАШ
61
3
 
14
 
! Отговори
1984 преди 4 години
"реч на омразана" В Новоговора на Министерството на истината това е забрана да не харесваш някого. Не просто трябва да търпиш разни елементи, но ти налагат и да ги харесваш и нямаш право да казваш истината, че не ги харсваш.Мога да търпя гейорете, стига да не натрапват че са гейове, но не ги харесвам. Точка.Те също не ни харесват и ежегодно ни го демонстрират и това НЕ СЕ КВАЛИФИЦИРА КАТО ЕЗИК НА ОМРАЗАТА.ЗАЩО?
60
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Тиквун как ще коментира случая с мониторинга?Нещо не чувам?Какво казахте?
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BurzumГолем праз като ни изхвърлят от ЕС голем праз. Ама де тоз късмет. ЕС има процедура за присъединяване, но О! чудо, няма таква за излизане, защото излизането от ЕС е обидно за демокрацията.
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данаил Кирилов къде се скри?
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко искате положителна промяна, хората трябва да си променят това, което е в главите им - култура, ценности, начин на мислене........Съвсем демократично ни налагат нова култура, ценности и начин на мислене, и този процес е хуманен. Този процес изобщо ама въобще не ни обезличава, не ни лишава от националлни идентичност, защото цялата подмяна на мисловните конструкции и национален сувренитет е изцяло Евратлантически и демократично ориентиран, което по дефолт е безпогрешно.DDD
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ае у лево 59И къде е туй "македонско малцинство" в България, че да го "признаем"?В Петричко и Санданско ще ви рекат, че са "македонци", но това е защото смятат македонците за нашенци, българи демек, а и говорят на един и същ диалект; не по-малко комична и реакцията на учили-недоучили, които само като чуят, че си от Благоевград, казват: "Маке, а?" И нашенецът: "Е, па!"Все едно да питам мъжа ми от Пазарджик - а бе, ти май си тракиец, а? Лошо ти се пише!
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПоради същата причина поради която не правят референдум в Афганистан за демокрация................Значи поради същата причина унас няма демокрация а има диктатура като в Афганистан.Демократите от Брюксел се разпореждат какво да искаме и какво не. Затова няма референдуми. Уж им е важно общественото обсъждане, ано когато се стигне до таква ни изкарват расисти, хомофоби и диви селяни.Още ще пада избирателната активност, непърва ще си сърбате попарата.
54
12
 
16
 
! Отговори
ае у лево преди 4 години
Хахаха голям праз, и какво като сме под наблюдение???? Тия в това ПАСЕ са едни хорица който прибират яко кинти за нищоправене, ама понеже и европейците са много умни та плащат на чиновници залудо. Въпроса с poмовете е нерешим докато не ги стегнем яко, македонско малцинство незнам откъде измислиха даже, че някой да го признава. Да си мониторигват ше ми накриват шапката, то в Брюксел е станало като във факултето, по центъра само тъмни индивиди продават крадени вещи на черги.
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Поради същата причина поради която не правят референдум в Афганистан за демокрация. Всичко е в главите на хората. Ако искате положителна промяна, хората трябва да си променят това, което е в главите им - култура, ценности, начин на мислене. Няма друг начин. Все едно на компютър от 90-те да сложите най-новата операционна система.
52
14
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Това е заради Европейската партия "БСП и СиЕ"АД, която е европейска само на думи и която не прие Истанбулската конвенция, която нарича европейските ценности - "евроге.йски", която постоянно ни плаши с ***, двойни стандарти и различни скорости, без да си дава сметка че те са в резултат на наследството която червената столетница ни завеща и чиито призраци още бродят на Бузлуджа подхранвани умело от червените шамани, от РеМеДето на Позитано 20 ... !!!
51
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не направихте референдум за влизанетио ни в ЕС?Защо не напарвите рефендум за ИК? Референдумите са форми на пряка демокрация, която явно плаши радетелите и защитниците на демокрацията. Стига сте ни баламосвали. Няма никаква демокрация, става така както кажат господарите, в случая ЕС. Минахме от едни съюз в друг, Тези, които ни бяха"врагове" сега са ни първи "приятели" и обратно.
50
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският народ е като пластелин в ръцете на демагозите. Набутаха му в главите, че ИК е за някакви "***" ( а не е), Стратегията за детето била за отнемане на деца (а не е), и така си живеем "в очакване на Годо". Само че както е известно Годо никога не идва. И си умираме в забрава. Както е казал мъдрецът, " ако чакате, никога няма да дочакате". Този свят е за смелите, за новаторите, а не за онези, които са се закотвили за миналото. Много жалко.
49
32
 
1
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
Гледам разни драскачи под новините се дерят , че нямало македонско малцинство в България. Напротив има. Винаги е имало, от както България взе част от Македония. И това по никакъв начин не завииси от мението ви - зависи от това има ли такива хора или не. Има, да, има ! Отричате очевидни неща в 21 век, века на свободното общуване и телекомуникациите ? Някакъв проблем с приемането на фактите ли имате ? Не можете да осъзнаете действителността ? Някакъв проблем с възприятията ?
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Ами щом народът е против - няма проблем. Значи самият народ не разбира как работи демокрацията и напълно си заслужава съдбата. Ето защо ще си остамнем в предверието на ориента, готови да възприемем тоталитарни и еднолични форми на управление, което впрочем и става.
47
1
 
24
 
! Отговори
прави впечатление преди 4 години
Последните години в БГ престъпленията масово се изършват от полицаи,прокурори,съдии,депутати,общинарки и лекари!? Ай чао крадливи корумпета!
46
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Посочва се, че България не е подписала Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие и не признава македонско малцинство."Народът е против и двете, при това с огромно мнозинство. Не виждам как тези две неща са в конфликт с демокрацията, освен ако за ПАСЕ "демокрация" означава представителната власт да представлява интересите на банда брюкселски чиновници, вместо на народа си.
45
4
 
30
 
! Отговори
ПАСЕ преди 4 години
Лошо, Борисов! Седни си, две! (2)
44
1
 
20
 
! Отговори
факт преди 4 години
Държава в която тайните служби и милиция ти влизат в дома по всяко време ако не си с управляващите, корупцията е тотална масово извършвана от 50-60 годишни възрастни хора,съдебната система е пехотата-корумпиран цирк !Държава в която Премиер е полицейски генерал,а Президент военен генерал! България 2018-2019
43
3
 
37
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Impossible!!!! Истанбулската конвенция НИКОГА няма да бъде ратифицирана от България... Македонско молцинство НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!! Тия са луди хахахах