Манолова защити машинния вот: Машините не ядат кебапчета!

ЦИК е виновникът за високата цена на вота, смята омбудсманът
9 юли 2019 17:30,
65
Манолова защити машинния вот: Машините не ядат кебапчета!
Снимка: архив, Булфото

ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори, заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг във връзка с предложените промени за отмяна на машинното гласуване.

Още по темата
"Преди 10 дни предупредих, че започва кампания срещу машинното гласуване и че се готви отмяна на машинния вот. За съжаление се оказах права. На 28 юни организирах форум в подкрепа на машинното гласуване, а на 1 юли изпратих отворено писмо до народните представители и ЦИК с 15 препоръки как машинното гласуване на предстоящите местни избори да бъде успешно", обясни Манолова.

Тя със съжаление обаче заяви, че усилията ѝ да спаси машинния вот и чрез него честността на изборите, са били напразни.

По нейни думи непосредствено преди изборите, авторитетна социологическа агенция е измерила нагласите на избирателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани са казали "да" на машинното гласуване.

"Въпреки липсата на информационната кампания и издадените методически указания в последния момент, въпреки пречките, които бяха създадени в някои СИК, в 310 секции от 3 000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите. В 650 секции процентът на гласувалите с машини е над 40%", уточти омбудсманът.

Мая Манолова към ЦИК: Искам честни избори!

Тя допълни, че аргументът, че с машинното гласуване не са намалели недействителните бюлетини, не е верен.

"При гласуване с машина не е възможно подаване на недействителна бюлетина", поясни Манолова. Тя също така отрече твърдението, че машините са оскъпили вота.

"ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК", категорична беше тя.

По нейни думи машинното гласуване би разобличило кражбата на вот и това е и причината да искат да го отменят.

"Машините разобличиха нечестното състояние на протоколите от СИК. Доказателството за това е на сайта на ЦИК. В 1 129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е очевидно в случаите, в които СИК е посочила в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и даден кандидат от подадената машина", поясни Манолова.

"Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот и това е истинският мотив. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева“, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко ще ни я натресе за кмет на София.
36
12
 
2
 
! Отговори
тайна преди 4 години
А знаете ли,че хора от БСП преливат гласове и протоколи към Герб разбира се много добре платено!Корнела не случайно ги уволнява като мръсни пс.ета!
35
2
 
5
 
! Отговори
Хипер мега гига умен преди 4 години
Истината е малък параван на маса,тогава машини не са нужни,също така "Български влак" става невъжможен!Чао!
34
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая кметица. Да видим дали ще и намерят евраци в колата. Само тя ще се справи с монополистите и строителната мафия.
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гафовете не ги правят машините, а хората - гласуващи и най вече некадърни и злонамерени комисии и преброители! Пример от последния вот - машината посчва 23 преференции, в протокола на комисията фигурират - 8! Къде е гафа?
32
8
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
Машини, кебапчета, апартаменти, субсидии, Цветанов и пр. - това е израз на политическо безсилие. Проблемът на БСП е другаде. Ако не платят (то вече нямат и пари!), няма да им кажа. Затова ще чакат ББ да се пенсионира, докато им се отвори шанс за властта. Той в третия мандат се поошлайфа и стана международен фактор, така че ще бъде все по-трудно на БСП във вътрешен план.
31
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако приемат машинно гласуване, герб ще се самоубият. Няма да им излезнат процентите.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29.Има, има, и то много.
29
9
 
9
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 4 години
До 13. Ти май си забравил кой най-добре съсипва. И точно това ще се случи ако некадърата червена мая стане кмет. Но няма.
28
3
 
8
 
! Отговори
! 24 преди 4 години
То и никъде в Европа няма ганчовщини като нашите ,,избори"!
27
5
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 11: ГЕРБ вече си подсигуриха веднъж възможността за манипулация на изборите. Сега вече решенията в комисиите за изборите ще се вземат с 50% от гласовете на членовете, а преди - с 2/3. Така мнозинството ще си приема каквото реши, а опозицията да протестира колкото си иска.А за машинноссто гласуване: Ясно е, че при машинно гласуване невалидни бюлетини няма как да има. А при хартиените бюлетини едно драсване е достатъчно. Както ги разхождат с чували, не е и трудно да се направи.
26
0
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 10. Ха-ха-ха, ха-ха-ха, я пак, че звучиш ужасно *** и смешно.
25
2
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 8 и други подобни. А ти поинформира ли се от изминалите избори колко гафове е имало с машините или си плямпаш по хавата?
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не могат ли да замерят тези машини с барбекюта за гласуване - пускаш глас, а барбекюто ти пуска тройка кебапчета ако гласа е за правилната партия.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмата производител не може ли да коригира софтуера така че да позволява покупкопродажба на гласове и кебапчета - тогава няма да има проблеми.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудно! Уж електората на БСП най трудно би се справил с техниката. Това е единия от аргументитея че хората трудно ще се справят с 3-4 с;ени на екрана на местни рзбори! Все пак, хората на бъдещето нали ще се справят! Но еректората на Греб и Марешкия би се затруднил, наистина!
21
6
 
1
 
! Отговори
народа не иска машин преди 4 години
Искаме си бюлетина където каже ръководството от банки там тургаме х и пускаме. Стига с тия машини от бсп!
20
2
 
6
 
! Отговори
Терминатор преди 4 години
Местните индианци не могат да гласуват машинно и ще се объркат кметските избори. Референдумът за субсидиите и машините беше преди три години, а ЦИрКаджиите и управляващите още се ослушват.
19
6
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
Оо-о-ох, г-жо Котинбродска, и с кебапчета, и без кебапчета, БСП пак ще загуби изборите, защото ръководството й е сляпо или се прави на сляпо, за да не види истинските проблеми. Мога да ви подскажа. Малко, де, не всичко: 1 - при вас богати (и нагли) ръководят бедни и безправни. Абсурд. 2 - заради измиращия електорат и изключително неатрактивен имидж за привличане на нови членове, БСП е неспособна да се отвори към периферията. Мога да продължа, но не безплатно, разбира се.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тролчета, кажете за преправяните протоколи. Бивол ги сканира и всеки може да види колко сте мазали по протоколите за да излязат сметките накрая.