Може ли да се манипулира машинното гласуване?

От ЦИК уверяват, че няма място за притеснение
22 май 2019 22:30, Нели Христова
31

3590 гледания   |  Още видео

Денят на вота наближава, а въпросите относно гласуването са много. На първо място, разбира се, стои възможната манипулация на изборите.

"Независимо от начина на гласуване, трябва да успокоим обществото и трябва да имаме доверие в изборния процес", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR говорителят на ЦИК Александър Андреев и увери, че в деня на вота няма да има необучени членове на комисиите, които да не са запознати с това, как трябва да протече изборният ден.

"Боравенето с машините за вота не е по-различно от тези, с които се работеше в предходни години. Смятам, че няма да има проблем", каза още той.

В секциите, където има машинно гласуване, в деня на вота член на СИК ще попита съответния гласоподавател дали иска хартиена бюлетина или да упражни вота си машинно. Смарт картите, които ще бъдат ползвани за стартиране на дадена машина, ще са 5 във всяка СИК - 2 за комисията и 3 за избирателите. С една и съща карта не може два пъти последователно да бъде стартирана дадена машина, обясни той.

"Машините за вота не допускат недействителни гласове. Няма как гласът на даден избирател да бъде отразен неправилно", категоричен беше Андреев.

В студиото на Bulgaria ON AIR той демонстрира и как ще може да се гласува с хартиена бюлетина, като разясни в детайли и информацията, която тя съдържа. И посочи, че българите в чужбина ще гласуват със същата бюлетина. Всеки избирател там може да се легитимира с лична карта, ако е вписан в дадената секция.

"Ако не са вписани, лигитимирайки се, те се дописват, попълват декларация, че не са гласували на друго място и така упражняват правото си на вот", обясни Андреев.
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
тролетарий преди 10 месеца
Тролетарий от всички страни - съединявайте се!
Сега е момента тролетариата да си вземе надбавките.
Давайте другари дружно да поставим въпроса, защото така вече не може!
27
1
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 10 месеца
Може .Купуването на гласове ,вече не е атрактивно.Чрез софтуера,е по лесно.Точно за това преди два месеца ходи в щатите Цветанов.По принцип,той е човекът на американците и точно за това Борисов не може да го пипне.Сега ще вилнеят като за последно.
26
0
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 10 месеца
Вервайте им!
25
1
 
7
 
! Отговори
Ако не може преди 10 месеца
Да се манипулира шайката нямаше да го допусне,дори и частично.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Минавал ли си листовките за шофьорска книжка? Само леко да излезеш от квадратчето и те вкарват в схема, в която някой ти бил маркирал с точка къде да слагаш хикса и те анулират."

----
Той пък тоя някой, все едно не може да ти остави точката вътре в квадратчето и да си маркираш върху нея.......
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Mного ясно, че може да се манипулира машинното гласуване. Всички помним какво се случи с едни обикновени винетки. А какво остава да говорим за неща (като гласуването) от които зависят милиарди пари на тези които са на власт.
22
2
 
9
 
! Отговори
Ой..ой...ой преди 10 месеца
Абе накрая ЦеЦуни брои гласовете...кво се чудите как щяло да стане. Човекът ги разбира тия работи, тъй че всичко е точно! Няма лъжа, няма измама...едно представление, една илюзия и стадото е омагьосано!
21
10
 
3
 
! Отговори
Хм! преди 10 месеца
Абе спомням си, че на машинно гласуване държат БСП, Мая Манолова и Резиденто Радев. Сега червените тролове твърдят, чемашините можело да се манипулират.

Е, нямате угодия бе, другари!
20
0
 
8
 
! Отговори
u2 преди 10 месеца
Преди това изкачаха чували с отклонени бюлетини , а сега няма да е така , абе чиста работа !
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно затова са направени, сменяш кода и бум печели този който искаш. Срава точно за минути. Замислете се защо някой държави са против машинното гласуване. БГ както винаги е ок, щом ще печелят нашите.
18
0
 
7
 
! Отговори
играта с урните преди 10 месеца
Навремето ставаше лесно. Правят се две еднакви кутии които се облепват с едни и същи бандероли, печати, подписи и т.н. Само че в едната вече са поставени "правилните бюлетини".
Като приключи изборен ден, комисията поставя под ключ изборната урна, списъците и т.н. и комисията отива да хапне и да отпусне малко. През това време назначено лице влиза и разменя кутиите. След това започва броенето на гласовете и се получава "очаквания резултат". Затова ОФ организаторите ходеха по къщите да докарат необ
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МОЖЕ! гледайте сериала СКАНДАЛ, там в една от сериите е показано как става.
16
1
 
11
 
! Отговори
Троле Еврейски преди 10 месеца
както е казал Бай Ганьо: Не е важен този който гласува а този който брой гласовете

тези машини и софтуера принадлежат на компании на евреина Сорос - нали се сещаш кой ще брой гласовете !
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"А като не може, защо Румен Радев настоява толкова много за машинно гласуване?"
----------------------

Минавал ли си листовките за шофьорска книжка? Само леко да излезеш от квадратчето и те вкарват в схема, в която някой ти бил маркирал с точка къде да слагаш хикса и те анулират. Ето ти цитат от статията, надявам се, че си в състояние да загрееш:

"Машините за вота не допускат недействителни гласове. Няма как гласът на даден избирател да бъде отразен неправилно", категоричен беше Андреев.
14
7
 
3
 
! Отговори
Влади преди 10 месеца
Този вид машинно гласуване е парлама, всъщност ставаше дума за гласуване по Интернет, както бяха последните преброявания. Обаче се оказа, че всякакви руски хакери, спонсорирани от руското правителство, могат да променят всичко. Справка: Тръмп. Затова измислиха тия машини. Все едно компютърното обучение в детските градини през комунизЪма:
„Деца, колко е едно компютърче +още едно?”
„Две компютърчета”- отговарят децата. Това беше обучението по компютри едно време.
Че и сега гласуването с „машини„.
13
10
 
6
 
! Отговори
затишие преди 10 месеца
Социалистите нещо са се умълчали. Подготвят някоя нова костинбродска далавера.
Предполагам ще се възползват от ДСБ. Те с радост ще услужат.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А като не може, защо Румен Радев настоява толкова много за машинно гласуване?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С труд и постоянство всичко се постига. За да не се манипулира електронното гласуване трябва всеки да е в състояние да провери вота си и да е в състояние да покаже на някой друг как е гласувал. Но и това не е достатъчно.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
може да се манипулира и то много по лесно от хартиеното.
трябва да е отворен код и базирано на блокчейн, за да не може да се манипулира.
засега такива екстри на нас не ни се предлагат.
9
10
 
7
 
! Отговори
Хм! преди 10 месеца
Абе защо БСП и Резидентът Радев толкова държат на тия играчки? Да не би да са намерили начин да ги манипулират?

След Костинброд тия червени.... са ми много съмнителни.